Bağlar Arası Kazı Alanı
ÇeÅŸme BaÄŸlarası’ndaki kazı çalışmaları Ankara Üniversitesi Dil Tarih CoÄŸrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü öÄŸretim üyesi Doç. Dr. Vasıf ÅžahoÄŸlu baÅŸkanlığında sürmektedir. Yapılan arkeolojik kazılar sayesinde ÇeÅŸme sadece deniz ve güneÅŸ cennet deÄŸil aynı zamanda tarih cenneti olma yolunda ilerlemektedir. ÇeÅŸme’nin en eski yerleÅŸmesi olan BaÄŸlararası’nda yollar ve yolların etrafındaki yapılardan oluÅŸan planlı bir yerleÅŸim düzeni ortaya çıkmaya baÅŸlamıştır.
Kazılar, bu bölgenin en azından M.Ö. 3. binden günümüze kadar sürekli bir ÅŸekilde iskân edildiÄŸini göstermektedir. Yapılan kazılar, yerleÅŸme binlerce yıllık tarihi boyunca, bazı yaÅŸanan doÄŸal afetlerden, bölgede tespit edilen derenin konumuna ve sahil ÅŸeridinin yer deÄŸiÅŸtirmesine baÄŸlı olarak zaman içerisinde saÄŸa sola, öne arkaya kayarak geniÅŸlemiÅŸ veya yer deÄŸiÅŸtirmiÅŸ olduÄŸunu ortaya koymuÅŸtur. Bölgede yapılan çalışmalarla yapıları ortaya çıkarmakla birlikte buluntular sayesinde o dönem insanları hakkında bilgi sahibi de olunmaktadır.
O dönemde yaÅŸayan insanların günlük yaÅŸayışları, sosyal ve dini faaliyetleri, kullandıkları aletler, ev araç ve gereçleri, yedikleri ve yemedikleri hayvanlar ile bölgede o dönemde görülen bitkilerle ilgili bilgiler elde edilmektedir. Bu yıl, sadece kazı alanlarını görmek için ÇeÅŸme’ye gelen yerli yabancı turistler vardır. Bölge, zaman içerisinde turizm açısından daha da önem kazanacaktır. Böylece ÇeÅŸme yeni bir turist çekim merkezine kavuÅŸmuÅŸ olacaktır. ÇeÅŸme – BaÄŸlararası’ndaki bu yeni keÅŸif bölge tarihi açısından çok önemli bir bulgudur.
8840
Toplam Gösterim8840
Sayfa Gösterim0
Youtube Gösterim0
StreetView Gösterim