Eski çaÄŸlarda Hellespontos ve Dardanel olarak anılan Çanakkale M.Ö. 3000 yılından beri yerleÅŸim alanı niteliÄŸini korumuÅŸtur. Erken Bronz Dönemi’nden bu yana önemli bir yerleÅŸim merkezi olan Çanakkale; Çanakkale BoÄŸazı sayesinde Anadolu ile Avrupa ve Akdeniz ile Karadeniz arasındaki baÄŸlantı saÄŸlayan iki geçit bölgesinden biridir. Bu özelliÄŸi nedeniyle oldukça zengin bir tarihi vardır.Yörede yaÅŸayan topluluklara ekonomik ve askeri üstünlük saÄŸlamış, onlar da uygarlık alanında çaÄŸdaÅŸlarını geçmiÅŸlerdir. Ancak bu durum, yöreyi çeÅŸitli göç ve istila hareketlerinin hedefi yapmıştır. DeÄŸiÅŸik tarihlerde yerleÅŸmek yada yaÄŸmalamak amacıyla bölgeye gelenler olmuÅŸ, her iki durumda belirli kültür alışveriÅŸini yoÄŸunlaÅŸtırmıştır. Bu kültürel yoÄŸrulma, yüzyıllar boyu kesintilerle sürmüÅŸ, bunun sonucu oldukça renkli bir kültür mozayiÄŸi ortaya çıkmıştır. BoÄŸazın en dar yerinde Fatih Sultan Mehmet döneminde Rumeli yakasında Sestos dolaylarında Kilitbahir, Anadolu yakasında Abydos dolaylarında Sultaniye (Kale-i Sultaniye) yada Çanak Kalesi adı ile anılan kaleler yapılmıştır. Bugünkü Çanakkale Ä°li’nin adı Anadolu yakasındaki Çanak Kalesinden gelmektedir. Yörenin en eski halkı BeÅŸiktepe ve Kumtepe yerleÅŸmelerinden bilinen Kalkolitik Dönemin yerli halkıdır. Bunları, M.Ö. 3000’lerden 1200’lere kadar herhangi bir dış etki altında kalmadan yaÅŸamlarını sürdüren Troya halkı izler. Bundan sonra sırasıyla Troya SavaÅŸları ile Akalar, Ege göçleri ile çeÅŸitli kavimler gelmiÅŸtir. En son olarak Sicilyalı Komutan Roger De Flor’un ölümüyle buyruÄŸundaki Katalonyalılar bir süre etkinliklerini sürdürseler de, daha sonra Türkler’le yaptıkları bir anlaÅŸma gereÄŸi, Çanakkale ve yöresini Türk Beylerine bırakmışlardır. M.Ö. 3000 yılında kurulan I. Troia, M.Ö. 2500 yıllarında bir depremle yıkılmıştır. Bundan önce de yörede eski yerleÅŸmelerin bulunduÄŸu bilinmektedir.
COÄžRAFYASI
Çanakkale Türkiye'nin kuzeybatısında Avrupa ve Asya kıtalarını birbirinden ayıran ve kendi adını taşıyan BoÄŸaz'ın iki yakasında kurulmuÅŸtur. Çanakkale'nin doÄŸusunda ve güneydoÄŸusunda Balıkesir, batısında Ege Denizi kuzeybatısında Edirne, kuzeyinde TekirdaÄŸ ve Marmara Denizi bulunmaktadır. Ege ve Marmara Bölgesinde toprakları bulunan ilin yüzölçümü 9737 kilometrekare,kıyı uzunlukluÄŸu 671 kilometredir. Konumu gereÄŸi Akdeniz ve Karadeniz iklimi arasında geçiÅŸ iklimi gösterir. Yağışlar genelde bahar ve kış aylarında görülür
NÜFUSU
Çanakkale’nin toplam nüfusu, 2000 Yılı Genel Nüfus Sayımı sonuçlarına göre 464.975’tir. Toplam nüfusun 215.571’i il merkezi ve ilçe merkezlerinde, 249.404’ü köylerde yaÅŸamaktadır. Nüfus yoÄŸunluðu ise 48’dir. 2000 Yılı Genel Nüfus Sayımı Sonuçlarına göre Çanakkale'nin ÅŸehir nüfusu 215.571, köy nüfusu 249.404 genel nüfusu da 464.975'dir.
EKONOMÄ°K YAPISI
Ä°l ekonomisinde tarım en önemli faaliyet olmakla beraber son yıllarda tarıma dayalı sanayi kolları geliÅŸme göstermekte ve buna baÄŸlı olarak ekonomide sanayinin payı artmaktadır. 2000 yılı Genel Nüfus Sayımı sonuçlarına göre istihdam edilen nüfusun 133.140’ı tarım, 21.839’u sanayi, 8.470’i inÅŸaat ve 73.563’ü de hizmetler sektöründe çalışmaktadır.
ASSOS
Ayvacık ilçesine baÄŸlı Behramkale köyündedir. M.Ö.VII.yy.’da Midilli’den gelen Methymnalılar’ın kurduÄŸu sanılmaktadır. Hem denize, hem de karaya egemen bir tepeye kurulan Akropol, 3 km. uzunluÄŸundadır. Birbirinden ayrı biçimlerde yapılmış kapıları ilginçtir. En yüksek yerine kurulu Athena Tapınağı, dönemin resmi yapılarının yer aldığı Agora,kürsü,heykeller ve küçük anıtsal yapılardan oluÅŸan Bouleterion (Meclis), maalesef günümüze ulaÅŸamayan Gymnasium,Tiyatro,Stoa ve Hellenistik- Roma dönemlerinden Nekropol,Akropol’un en önemli bölümleridir.
TROIA ANTÄ°K KENTÄ°
Merkeze baÄŸlı Ä°ntepe beldesine baÄŸlı Tevfikiye köyü yakınında, Çanakkale'ye 30 km.uzaklıktadır. Ä°ki kıta arasında ticaret yolu üzerinde yer alan bu antik yerleÅŸim, tarihte birçok doÄŸal afet ve savaÅŸla karşılaÅŸmıştır. Hisarlık HöyüÄŸü'nde yapılan arkeolojik araÅŸtırmalar sonucunda 9 yerleÅŸim evresinin varlığı tespit edilmiÅŸtir. Ä°lk yerleÅŸim M .0. 3. bine deÄŸin uzanmakta ve birbirini izleyen uygarlıklar Roma dönemine kadar devam etmektedir. Günümüzden beÅŸ bin yıl önce kurulduÄŸu düÅŸünülen kent, yaklaşık 3500 yıl boyunca önemli bir yerleÅŸim merkezi olmuÅŸtur. St. Paul, Troia'yı iki kez ziyaret etmiÅŸ ve Assos'a yapacağı üçüncü misyonerlik yolculuÄŸuna yine buradan baÅŸlamıştır. M.Ö. 3000-2500 yıllarına tarihlenen Troia 1 Erken, Orta, Geç Troia 1 olarak incelenir. Büyük ölçüde restore edilenTroia I surlarının kent kapısının doÄŸu kulesi iyi durumdadır.
GELÄ°BOLU YARIMADASI TARÄ°HÄ° MÄ°LLÄ° PARKI
33.000 Hektarlık alan üzerine kurulan bölge 1973 yılında Milli Park ilan edilmiÅŸtir. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, ilin en önemli gezi yerlerinden birisidir. Parkın kara sınırlarını Gelibolu Yarımadası’nın Saroz Körfezinden Ece Limanı ile Çanakkale BoÄŸazı’nda yer alan AkbaÅŸ Ä°skelesi arasında çizilecek bir hat oluÅŸturur. Seddülbahir Köyü çevresinde Tekke ve Hisarcık Burunları, ErtuÄŸrul, Morto, Ä°kizkoyları, Alçıtepe, Kerevizdere, ZiÄŸindere ile kuzeydoÄŸuda yer alan Arıburnu, Conkbayırı, Kocaçimen, Kanlısırt, Anafartalar ve Suvla koyları, savaşın cereyan ettiÄŸi baÅŸlıca alanlardır.
DÄ°ÄžER TARÄ°HÄ° VE TURÄ°STÄ°K YERLER
Çanakkale'ye gelindiÄŸinde; Hamaxıtos, Alexandria Troas, Sankrea, Dardanol Tümülüsü, Abydos, sestos, Gargara ve Lamponia gibi antik kent kalıntıları dışında Kilitbahir, Babakale, Bozcaada, Seddülbahir Bigalı, Nara, Gelibolu Kaleleri, Ä°ntepe Çamlığı,Güzelyalı ile Mitoloji'de ilk güzellik yarışmasının yapıldığı KazdaÄŸları en önemli tarihi ve turistik yerleridir.
ÇANAKKALE'YE NASIL ULAÅžILIR?
Çanakkale ili'nin çevre illerle ulaşımı karayolu ile olmaktadır. Karayolu ile Ä°stanbul-Çanakkale 310 km, Bursa - Çanakkale 260 km, Ä°zmir - Çanakkale 320 km'dir. Åžehir merkezindeki otobüs terminalinden günün her saatinde ilçelere otobüs ve minibüs seferleri yapılmaktadır. Gökçeada'ya yaz-kış Çanakkale'den ve Kabatepe'den gemi seferleri yapılmakta olup günübirlik dönüÅŸ imkanı bulunmaktadır. Bozcaada ile ulaşım Yükyeri Ä°skelesinden yapılan gemi seferleri ile saÄŸlanmaktadır.
35739
Toplam Gösterim35739
Sayfa Gösterim0
Youtube Gösterim0
StreetView Gösterim