ZEYTİNLİOVA İLKÖĞRETİM OKULU TARİHİ BİNA AKHİSAR

tarihi, sivil, mimari, osmanlı, okul, yapı, zeytinliova, yayaköy, palamut

  zeytinliova köyü

   

 

Toplam Gösterim Sayısı   19044

Sanal Tur

Toplam Gösterim: 19044

Hakkımızda

Zeytinliova tarihi ve kültürü 1600'lü yıllara dayanmaktadır. Bununla birlikte 1854 yılında Belediye teÅŸkilatı kurulmuÅŸ bulunan en eski yerleÅŸim yerlerinden biridir.
Zeytinliova'nın kuruluÅŸ tarihi hakkında kesin bir tarih mevcut deÄŸildir. Ancak mevcut yazılı taÅŸlar ve bazı delillere göre hicri tarih olarak 1100 yıllarında kurulduÄŸu belirlenmektedir. Zeytinliova'nın ilk adı Palamut 'tur. Daha sonra Yayaköy olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir. En son olarak da zeytin aÄŸaçlarının çok olmasından dolayı Zeytinliova ismi verilmiÅŸtir.
Zeytinliova, KaraosmanoÄŸulları'nın Manisa'yı idare ettikleri dönemlerde, havasının temiz olması nedeniyle yerleÅŸim yeri olarak seçilmiÅŸtir. Bu yerin tespitinde aynı anda Zeytinliova'nın ÅŸimdiki kurulu olduÄŸu yere, kasaba giriÅŸindeki Harlak mevkiine ve kuzeyindeki Ömerler mevkiine ciÄŸerler asılmış, Harlak ve Ömerler mevkiindeki ciÄŸerlerin 2 gün içinde koktuÄŸu halde ÅŸimdiki kasabanın kurulu olduÄŸu yere asılan ciÄŸerin hala taze kaldığı görülmüÅŸtür. KaraosmanoÄŸulları yerleÅŸim yeri olarak seçtikleri yere aile efradının her birisi için 7'ÅŸer konak yaptırmışlar ve kısa zamanda her tarafa yol baÄŸlantısı kurarak kasabayı güzel hale getirmiÅŸlerdir. Bu aileye tarihte 18.yüzyılda rastlanmaktadır. Karaosman ve ÇavuÅŸ AÄŸa olarak bilinen bu kiÅŸiler hakkında esaslı bir bilgi toplanamamıştır. Asıl aile Akkoyunlu aÅŸiretine kadar dayanmaktadır. KaraosmanoÄŸullarının nezaket ve samimiyetlerine, misafirperverliÄŸine padiÅŸah ve seyyahları bile tanıklık etmiÅŸlerdir. Osmanlı Devletinin zayıf zamanlarında bu ünlü aile nüfusunu yoÄŸunlaÅŸtırmış, ancak bunu suistimal etmemiÅŸ, merkeze hürmete devam etmiÅŸ, halk arasında daima sevgi ve saygı görmüÅŸlerdir. 18 odalı bir medrese ve büyük bir kütüphanesi olan KaraosmanoÄŸlu Camii zamanın sayılı ilim hocalarının yeri idi. Tanışmak ve ihtisas yapmak için civardan gelen talebelerle dolup taÅŸtığı bir gerçektir. Yayaköylü Fadıl isminde biri Osmanlı MüderrisliÄŸinde bulunmuÅŸ ve parlak bir devir sürmüÅŸtür. Namık Kemal'in kendisinden ders aldığı ve hocası olduÄŸu söylenmektedir.
Zeytinliova'da ilk yerleÅŸim bugün ilkokul olan eski kilise ve çevresinde Rumlar tarafından inÅŸa edilmiÅŸtir. Kasabadaki Rumlar KurtuluÅŸ Savaşı ve Mübadele dönemlerinde Kasabamızı terk etmiÅŸlerdir. Zeytinliova merkezde bulunan Osmanlılar dönemine ait camii ve hamam tarihi ve mimari deÄŸerleri bakımından korunması gerekli yapılardır.
Cumhuriyetin ilk yıllarında ilçe olan Zeytinliova,sebebi bilinmeyen bir nedenle 1930 lu yıllarda laÄŸvedilerek Akhisar ilçesi ile birleÅŸmiÅŸtir.
Okulumuz eÄŸitim öÄŸretime 1918-1919 öÄŸretim yılında ÅŸimdiki P.T.T binasının bulunduÄŸu yerde baÅŸlamıştır. Okulun bulunduÄŸu yer Adviye Hanım adlı bir ÅŸahsın olup, bina ile birlikte okulun ihtiyaçlarının karşılanması için büyük bir zeytinlik bağışlamıştır. Zeytinlik Maarif zeytinliÄŸi olarak bilinmektedir. Bu zeytinlik ve okulun bulunduÄŸu bina sonradan hazine tarafından satılmış, okul binasını belediye, zeytinliÄŸi de Doktor Cevat UÄŸur almıştır. Yapılan araÅŸtırmalar sonunda 1918-1927 yılları arasında görev yapan öÄŸretmenler tesbit edilememiÅŸtir. 1927 yılında göreve baÅŸlayan Yanyalı 1901 doÄŸumlu Mehmet Emn Bey, Ä°stanbullu Emin Mansur Bey, 1930 yılında göreve baÅŸlayan Midillili 1876 doÄŸumlu Ahmet Refik Bey, Manisalı 1906 doÄŸumlu Nuriye Refik Hanım'ın alıştıkları tespit edilmiÅŸtir. Okul ilk mezunlarını 1924-1925 öÄŸretim yılında 7 öÄŸrenci ile vermiÅŸtir. Bu binada 1934-1935 öÄŸretim yılında son verilerek, eskiden kilise olarak kullanılan ÅŸimdiki binaya taşınılmıştır. 1973 yılında büyük bir onarım yapılarak bugünkü haline getirilmiÅŸtir. Okul ilk açılışında Palamut Kasabası Ä°lkokulu, Yayaköy Kasabası Ä°lkokulu, Zeytinliova Kasabası Ä°lkokulu ve Zeytinliova Ä°lköÄŸretim Okulu olarak isim almıştır.

tarihi sivil mimari osmanlı okul yapı zeytinliova yayaköy palamut

360° Video

Gösterim: 0

Sokak Görünümü

...Yükleniyor...

Gösterim: 0

Analistik Veriler

19044

Toplam Gösterim

19044

Sayfa Gösterim

0

Youtube Gösterim

0

StreetView Gösterim

FOTO GALERÄ°