Hakkımızda

 

Zencefilin faydaları oldukça fazladır. Kış aylarında sıkça rastladığımız soğuk algınlığı rahatsızlığının bir numaralı düşmanıdır. Zencefil özellikle kışın kullanıldığında vücuda ısı verme özelliğiyle bilinmektedir. Kronik hale gelen öksürüğü giderir. Mide bulantılarını keser. Astım rahatsızlığı bulunan kişiler günde 2-3 gere zencefilin her halini tüketebilirler.

İltihap Önleyici: Zencefilde bulunan “gingerol” güçlü bir iltihap önleyicidir ve bu nedenle osteoartrit ve romatoid artrit gibi şiddetli ağrılara yol açan hastalıkların tedavisinde tüketilmesi önerilen bitkiler arasında yer almaktadır. Ayrıca yaşa bağlı eklem ağrıları, diz ağrısı gibi yaşlılıkta sık görülen ağrıların hafifletilmesine yardımcı olur.

Kolon Kanseri: Tüm dünyadan uzmanların katıldığı ve kanser üzerine yapılan araştırmaların tartışıldığı “Frontiers in Cancer Prevention Research” (2003) konferansında sonuçları açıklanan bir çalışmaya göre, düzenli olarak zencefil tüketimi veya zencefil takviyesi kullanımı, kolorektal (bağırsak, rektum veya her ikisi birden) kansere neden olan hücre yapısı değişimini baskılıyor ve tümörlerin büyümesini engelliyor. Ancak bu alanda zencefilin faydalarının tam olarak belirlenebilmesi için daha çok bilimsel çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu belirtelim.

Yumurtalık Kanseri: Michigan Üniversitesi’nden Dr Rebecca Lui önderliğinde yapılan laboratuvar araştırmasında zencefilin ana bileşeni “gingerol” kanserli yumurtalık hücrelerinin sayısını azaltarak mevcut tümörlerin küçülmesini sağladığı belirlenmiş.

Hareket Hastalığı: Araç, uçak veya tekne tutması olarak da bilinen taşıt hareketi nedeniyle yaşanan mide bulantısına karşı zencefil kullanabilirsiniz. Bu konuda kusma, mide bulantısı gibi tekne tutması belirtileri gösteren 80 kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre toz zencefil taşıt tutmasının yarattığı rahatsızlıkları azaltıyor.

Bağışıklık Sistemi: Vücut ısısını yükselten zencefil grip sırasında sağlıklı terlemeyi sağlayarak hastalığın vücuttan daha kısa sürede atılmasına yardımcı olur. Özellikle bulaşıcı hastalıkların yaygın olarak görüldüğü kış aylarında düzenli olarak zencefil çayı içerek bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir ve hastalığa yakalanma riskini azaltabilirsiniz.

Astım: Son yıllarda astım ve astım tedavisi üzerine yapılan bazı araştırmalar zencefilde bulunan bazı bileşenlerin geleneksel astım ilaçları ile birlikte kullanıldığında ilacın etkisini artırdığı yönünde sonuçlara sahip.

Columbia Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmaya göre zencefilde bulunan “6-shogaol” adlı bileşen yaygın olarak kullanılan bir astım ilacı olan “isoproterenol”ün etkisini, artırarak kullanımdan sonra çok daha fazla ferahlık ve nefes alıp verme kolaylığı sağlıyor.

Ancak bu araştırmalar sadece zencefilin içinde bulunan ve iltihaplanmayı önleyen bazı özel bileşenleri (6-gingerol, 8-gingerol and 6-shogaol) kapsadığından astım belirtilerini hafifletmek için zencefil kullanıp kullanamayacağınızı veya ne şekilde kullanmanız gerektiğini (takviye, çay, gıda, toz…) doktorunuza danışmanız daha doğru olacaktır.

Diyabet: Sidney Üniversitesi Eczacılık Fakültesi tarafından yapılan bir çalışamaya göre zencefil şeker hastalığının önlenmesinde ve tedavisinde kullanılabilir. Araştırmada zencefilin diyabeti önleyici ve tedavi edici etkisinin insülin üretimi ve kullanımıyla, karbonhidrat ve lipidin sindirimi sırasında kullanılan enzimler üzerindeki olumlu etkisinden ileri geldiğinin altı çiziliyor.

Aynı araştırmada 30 gün boyunca günde 3 gram zencefil tozu tüketen şeker hastalarının kan şekeri, trigliserid, toplam kolesterol ve LDL kolesterol seviyelerinde önemli düşüşler tespit edilmiş.

Ağrılı Adet Dönemi: Zencefil tıpta “dismenore” adı verilen çok şiddetli adet dönemi ağrılarını hafifletir. Zencefilin bu faydası konusunda İslami Azad Üniversitesi (Pakistan) tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarına göre adetten 3 gün önce zencefil kapsülü kullanmaya başlayan kadınların %83’ü adete bağlı olarak yaşadıkları ağrıların hafiflediğini belirtmiş.

Özellikle yaşlılıkta meydana gelen eklem ağrılarına, kas ağrılarına iyi gelir. Zencefil vücudu kanserden korur özellikle kolon kanserine karşı bir kalkan görevi görmektedir. Zencefil hafızayı güçlendirerek Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltır. Zencefil vücuda enerji verir. Kan dolaşım hızını arttırır. Sindirim sistemini düzenleyici etkisi vardır. Zencefilin sinirleri sakinleştirme gibi bir özelliği de vardır.

Etiketler

zencefil zencefil faydaları bitkisel yağlar sağlık yağları

Fotoğraflar

Görüşler ()

Yorum Ekle