Mekan 360

Hakkımızda

Tire Müzesi bir Arkeoloji ve etnografya Müzesi olup, II. MuraT2ın kumandanlarından Halil Yahşi Bey’in yaptırdığı Yahşi Bey Zaviyesi içinde 1935 yılında Tire Halk Evi Müze Kolu tarafından kurulmuştur. Müze 1946 Milli Eğitim Bakanlığı Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nce tescil edilerek DevletMüzesi olarak hizmete açılmıştır. 1946 yılından 1971 yılına kadar Yahşi Bey Camii müze olarak hizmet görmüştür. 1971 yılında şimdiki modern binasında hizmete açılmıştır.

 
Müzede taşınır kültür varlıkları iki salonda teşhir edilmektedir.
 
Arkeoloji Salonu
 
Bu salonda M.Ö. 3500 ile M.S. 1100 yıllarına ait heykeller, mezar stelleri, mermer masa ayakları, mermer ve pişimiş toprak lahitler, cam eserler, bronz eserler, pişmiş toprak figürinler sergilenmektedir.
 
Etnografya Salonu
 
Bu salonda da; El yazması Kur’an-ı Kerimler, yazı takımları, Osmanlı Dönemi’ne ait erkek ve kadın kıyafetleri, el işlemesi yatak örtüleri, peşkirler, Avrupa kökenli olup Osmanlı Dönemi’nde kullanılan seramikler, Çanakkale seramikleri, tablolar ve halılar sergilenmektedir.
 
Bu salonların dışında müzenin ön ve arka bahçesinde açık teşhir kısımları bulunmaktadır. Ön bahçede Roma, Bizans ve Hellenistik Dönemlerden kalma mermerden yapılmış sütun başlıkları, lahit parçaları, pişmiş topraktan yapılmış küpler sergilenmektedir. Arka bahçede İslami dönemlere ait mezar taşları kronolojik bir sırayla sergilenmektedir.

Etiketler

arkeoloji etnografya heykel mermer masa ayak sikke bronz gümüş hamam şifa tablo seramik halı kilim 360 vr sanaltur sanal tur viar turkey video virtual tour turkey mekan360 mekan

Görüşler ()

Yorum Ekle