Mekan 360

TİRE KENT TARİHİ MÜZESİ

Hakkımızda

1955 yılında Mimar Can Egeli'nin projesiyle yapılan Tire Belediyesi'nin bir önceki hizmet binası, restore edilerek, 15.10.2014 tarihinde Tire Kent Müzesi kimliğiyle hizmet vermeye başlamıştır. El sanatlarının birebir üretimlerinin sunulduğu çarşı, yılların el emeği ve göz nurunun sergilendiği herkesin kendisinden bir parça bulacağı kent belleğiyle iç içe olan övünebilecek bir müzedir. Tire, köklü geçmişiyle, maddi ve manevi zenginlikleri, sahip olduğu tarihi ve kültürel mirası ve doğal güzellikleriyle yüzyıllardır medeniyetlerin beşiği olan özel bir yerleşim yeridir. Tire hakkında bilinenlerin ötesinde araştırılacak, gün yüzüne çıkarılacak şehrin eşsizliğini gözler önüne serecek birçok konu bulunmaktadır. Tire Kent Müzesiyle birlikte İlçenin sokaklarını, kültürünü burada yansıtarak gelecek kuşaklara aktarmak istenmiştir ve bu başarılmıştır. Müzede sadece el sanatları değil, belediye tarihi, geçmişten günümüze belediye başkanları, kentin belleğini yansıtan makbuz, evrak, doküman ve fotoğraflar bulunmaktadır. Tireli ya da Tire’de yaşamış sanatçıların eser ve fotoğrafları, yeme-içme kültürü, spor faaliyetleri ve Tire’ye hizmet etmiş değerlerimizin hayatlarını anlatan bilgiler, su ve hamam kültürü, Tirelinin geleneksel giyimini yansıtan yöresel kıyafetleri ile beraber berber, terzi, ayakkabıcı, fotoğrafçı gibi hizmet sektörünün farklı kolları Tire Kent Müzesi’nde yer almaktadır. Kent Müzesi’nde özel sergi alanı da bulunmaktadır. Müzede kent belleğini yansıtan envanterler haricinde özel sergilerde bulunmaktadır ve bu sergiler sürekli güncellenmektedir. Pierre Loti sergisi ile birlikte özel sergi yeri de açılmıştır, ayrıca arkeoloji sergisi de bulunmaktadır. Osmanlı döneminde kullanılan mühürler ve eski yüzükler de sergilenmektedir.

Etiketler

tire kent müzesi tarih arkeoloji kültür 360 vr sanaltur sanal tur viar turkey video virtual tour turkey mekan360 mekan

Fotoğraflar

Görüşler (5)

Oksana Prodius

Very nice and cozy museum - all kinds of vehicles ever used in Izmir are available for seeing. Despite of being very small, it is informative and not boring. Don't forget to take a picture near the old bus or funicular and after try the modern ones to compare ;-)

7 yıl önce

Shkak Jalal

Nice small museum

6 yıl önce

zeynep akyel

Izmir dıșından gelenler için çok hoș ve öğretici bir yer olmuș. Müzeyi gezdikten sonra soru cevap kısmı ile bilgiler akılda kalıcı olması sağlanmıș.Izmir hakkında bilgi almak isteyenler için mutlaka uğramaları gereken bir müze. Biz sadece ulașım bölümünü gezebildik. Diğer bölüm tadilattaydı.

5 yıl önce

ilke ülker

Güzel bir müze idi. Eski toplu taşıma, biletleri vb sergileniyor.Ayrıca çıkışta bir Atatürk ve kurtuluş savaşı sergisine bağlanıyor sergi salonu. Bu sebeple İzmir e yakışan kent arşivi tamamlanmış oluyor.

5 yıl önce

Cansu İşler

Kent ulaşım tarihi ve Kurtuluş Savaşı son 15 gününü anlatan 2 ayrı odada gezilmeye ve görülmeye değer. Çalışanları yardımsever. Soru cevap kutuları ile de kısa ama anlamlı vakit geçirebilirsiniz.

5 yıl önce

Yorum Ekle

Sokak Görünümü