Mekan 360

TARİHİ İSTASYON

Görüntülenme - 3691 Yorum Ekle

Hakkımızda

Edirne Tren Garı, İstanbul'daki Sirkeci Garı örnek olarak yapılmış gar binalarından birisidir. Şark Demiryolları Şirketi adına Mimar Kemalettin Bey tarafından neoklasi üslupta inşa edildi. Üç katlı, dikdörtgen planlı ve 80m. uzunluğunda bir yapıdır.
İstanbul'u Avrupa'ya bağlayan demiryolunun en önemli istasyonlarından birisi idi.
İnşaatı 1914 yılında genel olarak bitirilmişti ancak o yıl başlayan I. Dünya Savaşı nedeniyle demiryolu güzergahı değiştiği için hizmete giremedi. Savaş sonunda Osmanlı Devleti sınırları dışında kaldı.
24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan Lozan Antlaşması'nda Karaağaç, Bosnaköy ile birlikte Yunanistan'ın Batı Anadolu'da yaptığı tahribata karşılık, savaş tazminatı olarak Türkiye'ye verildi. Böylece yeniden Türk sınırlarına giren Karaağaç İstasyonu, 14 Eylül 1923 günü Yunanlılardan teslim alındı ve 1930'da işletmeye açıldı. Ne var ki Rumeli demiryollarının büyük bölümü ülke sınırlarının dışında kalmıştı ve trenler İstanbul'dan Edirne'ye ulaşmak için Yunanistan'a girmek zorunda kalıyordu; bu yüzden yeni bir demiryolu hattı inşası başlatıldıç
Ağustos 1971'de Pehlivanköy- Edirne arasındaki yeni bir demiryolu hattının açılması ve kent içinde yeni gar binasının hizmete girmesinden sonra Karaağaç İstasyon Binası'nın önündeki raylar söküldü. Türk-Yunan sınırının çok yakınında bulunan bina 1974 yılı Kıbrıs olayları sırasında bir ileri karakol görevi yaptı; 1977 yılında yeni kurulan Trakya Üniversitesi'ne verildi.

Etiketler

edirne tarihi istasyon

Fotoğraflar

Görüşler (5)

Ivan Novodomsky

Nice historical place. You can see part of old historical trian from famous Orient Ecpress including old station which is now library. There are also some other museums . Close is street with a lot of restaurants and bars where you can enjoy nice days.

5 yıl önce

Öncü Güyer

Very nice atmosphere with history and young people. Lots of great coffee shops surrounded by historical trees.

5 yıl önce

Hasna Elshamy

The place is magical for me, it is a historic place that contain many different cosy musems for paintings. You can spend nice time with your family as it contains many diffetent restauranta and cafe with in the beautiful nature of green and flowers all around. The place is huge so you will need to go by car or you can bicycles that are provided by the government.

5 yıl önce

Orso bär

Great old train station which is now a university

5 yıl önce

S Georgiev

Getting back in history.

5 yıl önce

Yorum Ekle