TARİHİ ANAVARZA KALESİ

antik kent,adana antik kent,kozan antik kentleri,anavarza kalesi,anavarza nasıl gidilir,adanada gezilecek yerler,

  Ceyhan yol kavşağı Kadirli'ye 25 kilometre Dilekkaya'dan doğuya doğru 5 kilometre

   

 

Toplam Gösterim Sayısı   9634

Sanal Tur

Toplam Gösterim: 9634

Hakkımızda

Anavarza Antik Kenti Çukurova'nın tam ortasında yer almaktadır. Adana'ın Kozan ilçesinin Dilekkaya Köyü'nde yer alan Anavarza Antik Kenti, taşıdığı özellikler nedeniyle Dünyadaki diğer antik kentlerden farklı bir özellik taşır.Bir medeniyetler mezarlığı olarak vurgulanan Anavarza Antik Kenti, hala toprak altında keşfedilmeyi beklemektedir.
Anavarza Antik Kentinin tarihi,M.Ö. 1.yy'a dayanmaktadır.Malazgirt savaşı sonrası Doğu Anadolu Ermenilerinin yerleştiği ve yeniden inşa ettiği Anavarza antik kentinde arkeolojik kazılar hala devam ediyor.Çukurova'nın tam ortasından bulunan bu keşfedilmeyi bekleyen Antik Kent, Kilikya'nın Efesi olarak tanımlanıyor.
İmparator Nero döneminde Roma ordusunda görev yapan, yazmış olduğu De Materia Medica isimli beş ciltlik eserin 18. yy.'a kadar bütün modern ülkelerin tıp fakültelerinde temel eserlerden biri olarak okutulan, dünyaca ünlü farmakolog Dioskurides'in Anavarzalı olması da kentin dünya bilim tarihine katkısı açısından dikkate değerdir.
Kozan ilçesinin 28 kilometre güneyinde Dilekkaya köyü sınırlarında bulunan Anavarza Antik Kenti, Roma döneminde milattan sonra 2. yüzyıldan itibaren Anadolu’nun en önemli metropollerinden biri olarak biliniyor. Anavarza, Yaşar Kemal’in başta İnce Memed olmak üzere romanlarında da kendine yer bulan Anadolu’nun en büyük antik kentlerinden biri.
Anavarza Antik Kentinin bir özelliği daha var o da halkın bu tarihin içerisinde yaşaması.  Anavarza’nın bulunduğu Dilekkaya Mahallesi’nde oturan halk, şehrin taş ve sütunlarından örülmüş evlerde tarihle iç içe yaşıyor.
En az Efes antik kenti kadar görkemli bir mimari yapıya sahip olan hatta bazı kaynaklarda ‘İkinci Efes Antik Kenti’ olarak tanımlanan Anavarza kalesi, mozaikleri, hamamları, kiliseleri, zafer takları, su kemerleri, nekropolü, stadyumu ve tiyatrosuyla 143 dönümlük bir alana yayılmış ve Anadolu’nun en büyük kentlerinden biri olmuş. Çukurova Üniversitesi bilimsel danışmanlığında, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne bağlı arkeologların yaptığı kazı çalışmaları sürerken, 30-35 metre genişliğindeki taş döşeli antik yol bu yılki kazı çalışmalarının merkezinde yer alıyor.
Yolunuz Anavarza Antik Kentine düşerse İkinci Efes Antik Kentine uğramanız, bu atmosferi yaşamanız tavsiye edilir.

antik kentadana antik kentkozan antik kentlerianavarza kalesianavarza nasıl gidiliradanada gezilecek yerler

360° Video

Gösterim: 0

Sokak Görünümü

...Yükleniyor...

Gösterim: 0

Analistik Veriler

9634

Toplam Gösterim

9634

Sayfa Gösterim

0

Youtube Gösterim

0

StreetView Gösterim