Mekan 360

TABİAT VARLIKLARI BÖLGE KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ ADANA

Hakkımızda

3386 sayılı Kanun ile değişik 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 51. maddesi uyarınca yurt içinde bulunan ve bu Kanun kapsamına giren korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile ilgili hizmetlerin bilimsel esaslara göre yürütülmesini sağlamak üzere Bakanlığa bağlı “Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu” ile Bakanlıkça belirlenecek bölgelerde “Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulları” kurulur.

Hizmet verilen yer tüm Doğu Akdeniz Kıyı Şeridi ve Güneydoğunun hinterlandı olan illerdir. Gazipaşa-Samandağ arasındaki kıyı şeridi ve bu kıyı ile yakın ilişkisi olan, MERSİN-ADANA-HATAY-OSMANİYE-KAHRAMANMARAŞ İlleri hizmet alanımıza giren yerlerdir. 05.01.2006 tarihinde Malatya ve 09.03.2006 tarihinde Adıyaman İlleri, Müdürlüğümüz görev alanından çıkarılarak, Sivas ve Şanlıurfa Koruma Bölge Kurullarına bağlanmışlardır. 03.06.2009 tarihinde ise Gaziantep ve Kilis İlleri, Gaziantep Koruma Bölge Kuruluna bağlanmıştır.
Bölgemizde, Yumuktepe, Gözlükule gibi prehistorik arkeolojik istasyonlar, Karatepe, Sirkeli, Maraþ gibi çok önemli Hitit merkezleri, Kelenderis, Holmi, Ura, Ýssos, Aegea, Magarsus, Arsuz gibi Grek Koloni Kentleri, Silifke, Anavarza, Castabala, Commana gibi tipik Hellenistik ve Roma antik kentlerinin yanı sıra, Selçuklu, Osmanlı ve geleneksel mimarimizin egemen olduğu Mersin, Gaziantep, Antakya, Malatya gibi yoğun iskana maruz kalmış, büyük yerleşim alanları vardır. Hitit, Asur, Part, Mezopotamya kültürleri, Grek, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı kültürlerinin bir arada yaşadığı, diğer kültürlerin de geçiş istasyonlarının olduğu büyük bir Arkeoloji Laboratuarında çalışıyoruz. Tüm bölgenin Kültürel ve Doğal mirası Müdürlüğümüzce envanterlenerek dosyalanmış ve arşivlerimizde yerini almıştır.

Etiketler

tabiat varliklari bolge koruma mudurlugu kultur ozel idare amirlik mekan sanaltur 360 mekan360 sanal tur

Görüşler ()

Yorum Ekle