Åžeyh Yahya Hayat el-Harrânî, XII. yüzyılda Harran"da yaÅŸamış ve 1185 tarihinde burada vefat etmiÅŸ büyük bir Ä°slâm alimi ve mutasavvufudur. XVII. yüzyılın ortalarında Harran"ı ziyaret eden Evliya Çelebi, Åžeyh Hayat"ın türbesinden ÅŸu ÅŸekilde bahsetmektedir. "Åžeyh Yahya (Hayat) ziyaret yeri Harran dibindedir. KutupluÄŸa ayak basmış ulu sultandır. Harran Kalesi"nin yanında çöl tarafında büyük bir kubbe içinde medfundur. Çöl Arapları bu sultana son derece baÄŸlıdırlar. Hatta Araplar arasında mühim bir mesele için yemin ettirmek icap etse ta Basra, Lahsa, Umman, Cezayir, Kurna"dan gelip bu sultanın üzerine "Yahya Hayati"nin başı için" deyip duvara el sürse Allah"a yemin etmiÅŸ gibi sayarlar. Bu sultana Yahya Hayati demelerinin aslı, bir seccade üzerinde tahiyatta ve hayatta oturur gibi oturduÄŸundandır." Hayat el- Harrani hazretleri ölümünden sonra da tasarrufu devam eden 4 büyük evliyadan biri olarak kabul edilmektedir.
Åžeyh Hayat"ın türbesi ve bunun güneyine bitiÅŸik olan camisi, Harran ÅŸehir surlarının kuzey batı dışarısındaki mezarlık alanındadır. Türbe ve caminin günümüze kadar önemli deÄŸiÅŸiklikler geçirdiÄŸi duvar ve payelerdeki izlerden anlaşılmaktadır. Cami ve türbe 1999-2001 yıllarında Vakıflar Genel MüdürlüÄŸü"nce restore edilmiÅŸtir.
şeyh hayat harran camii şanlıurfa yahya urfa 360vrsanalturviar turkeyvideovirtualtourturkeymekan360mekan
Şeyh Yahya Hayat el-Harrânî, XII. yüzyılda Harran"da yaşamış ve 1185 tarihinde burada vefat etmiş büyük bir İslâm alimi ve mutasavvufudur. XVII. yüzyılın ortalarında Harran"ı ziyaret eden Evliya Çelebi, Şeyh Hayat"ın türbesinden şu şekilde bahsetmektedir. "Şeyh Yahya (Hayat) ziyaret yeri Harran dibindedir.