Çamlık Köyü
+902522416948
sedir@muze.gov.tr
Sedir adası (Cleopatra Adası ) mavinin her tonundaki deniziyle ve Dünya üzerindeki kolay kolay görülmeyecek bir özelliğe sahip olmasıyla Muğla'nın hatta Türkiye'nin en önemli turizm bölgelerinden biridir.
Muğla ili Ula ilçesi sınırları içerisinde, Gökova körfezinde yer alan Sedir adası (Kedriai Antik Kenti) arkeolojik doğal yapısı ile yöremizin kültürel turizminin en yoğun yaşandığı ilgi odaklarından birisidir. Sedir adasına, Gökova-Akyaka beldesinden ya da Çamlı köyden teknelerle ulaşılabilir.
Düzgün kesme taştan çok sayıda kulesi ile sur duvarları, Apollon Tapınağı ve onun yerinde sonradan yapılan kilisesi, hala ayakta duran iyi korunmuş tiyatrosu ve izleri görülebilen agorası ile oldukça varlıklı arkeolojik veriler sunan Sedir Adası'nın antik liman kalıntıları da görülebilmektedir.
Bu kıyılarda ülkemizin yer aldığı coğrafi kuşak içinde ender sayılabilecek kumların oluşumu dikkat çekicidir. Deniz suyuna karışan karbonatça zengin tatlı sulardaki karbonat, ince bir kum tanesi etrafında halkalar halinde birikerek oolit ve pizolit denilen kumları oluşturmaktadır. Kalsiyum karbonat, dalga hareketleriyle ufak kırıntılar üzerinde birikmekte ve dalga hareketiyle yuvarlanan taneler giderek çevrelerine daha fazla karbonat almaktadır. Bu oluşum, Anadolu iklim kuşağında ve denizlerinde rastlanmayan bir oluşumdur. Bu kumun oluşumu oldukça uzun bir sürede ve az sayıda olmaktadır. Yalnızca Dünya'nın iki yerinde var olduğu bilinen bu özel kumun diğer özellikleri de ateşte yanıyor, sodalı suda kendiliğinden çoğalıyor ve büyüteç altında incelendiğinde hareket ediyor olmasıdır.
Kumların eşsiz özellikleri zamanla böyle bir efsanenin oluşmasına sebep olmuştur.
Efsaneye göre, ada, Cleopatra ile Marcus Antonius arasındaki büyük bir aşka tanık olur. Ancak, buluşmalarından önce, Cleopatra, Mısır'dan başka herhangi bir ülkenin topraklarına basmayı reddeder ve Roma generali Marcus Antonius Sedir Adası'na gemilerle Mısır kumu getirtir
6756
Toplam Gösterim6756
Sayfa Gösterim0
Youtube Gösterim0
Google Gösterim