PATARA ÖRENYERİ

eski,likya,patara,antik-kent,seramik-parçaları,cag,mo

  Kalkan Beldesi,

  0(242) 843 50 18  

  patara@muze.gov.tr

Toplam Gösterim Sayısı   23427

Sanal Tur

Toplam Gösterim: 23427

Hakkımızda

Fethiye-Kalkan arasında Xanhos vadisinin güneybatı ucunda bugünkü OvagelemiÅŸ Köyünde yer alan Patara Antik Kenti, Likya'nın en önemli ve en eski ÅŸehirlerinden biridir. Akdeniz Üniversitesinden Prof. Dr. Fahri Işık ve ekibi tarafından 1988 yılından beri kazıları sürdürülen Patara Antik Kenti, arkeolojik ve tarihsel deÄŸerlerinin yanında Akdeniz kaplumbaÄŸaları Caretta-Carettaların milyonlarca yıldır yumurtalarını bırakıp yavruladıkları ender sahillerden biri olması ile de ayrı bir öneme sahiptir.
Kent, DoÄŸucasarı Akropol suru ile Alakür Tepesi'ndeki Batı Suru arasında ve güneyde LimanaÄŸzı'nda yükselen KurÅŸunlutepe ile kuzeyde kente giriÅŸ konumundaki Kısık Geçidi arasında 10 km²'lik bir alanı kaplamaktadır. M.Ö. 13. yüzyıla ait Hitit metinlerinde ÅŸehrin adı Patar olarak geçmektedir. Tepecik Akropolü'nde ele geçen seramik parçaları, Orta Tunç Çağı özelikleri içerirken, yine Tepecik'in doÄŸu yamacı eteklerinde ortaya çıkarılan, Demir Çağı öncesine ait taÅŸ balta Patara'nın tarihinin ne kadar eskilere gittiÄŸini göstermektedir. Xanthos Vadisi'nde denize açılabilecek tek yer olması nedeniyle tarih boyunca önemli kent olma özelliÄŸini her çaÄŸda devam ettirmiÅŸtir. Yazıt ve sikkelerde Likya dilindeki adı PATARA olarak geçer. Hellenistik ve daha sonraki dönemlerde Patara, Arap kaynaklarında ise Batara olarak anılır.

GÖRÜLMESÄ° GEREKENLER
Åžehre günümüz kalıntılarına giriÅŸ, görkemli ve çok iyi korunmuÅŸ Roma zafer takından yapılmaktadır. M.S. 100 yıllarında bölge valisi adına inÅŸa edildiÄŸi, kitabelerinden anlaşılmaktadır. Takın batısındaki tepenin yamaçlarında, Likya tipi lahitlerin bulunduÄŸu mezarlık alanı uzanır. Kentin en güney ucunda KurÅŸunlu Tepeye yaslanmış olan Tiyatronun depremden sonra M.S. 147 yılında yeniden inÅŸa edildiÄŸi yazıtlardan anlaşılmaktadır. Tiyatronun yaslandığı KurÅŸunlu Tepe ÅŸehrin genel görünümünün seyredildiÄŸi en güzel köÅŸedir. Buradan ÅŸehrin diÄŸer kalıntıları; Vespasian Hamamı, Korinth Tapınağı, ana cadde, liman ve tahıl ambarı rahatlıkla izlenebilir. Tepenin kuzeybatısındaki bataklığın arkasındaki tahıl ambarı (granarium), Patara'nın günümüzde kalmış anıtsal yapılarından biri olup, Ä°mparator Hadrian ve eÅŸi Sabina tarafından M.S. 2.yüzyıl'da yaptırılmıştır. Tiyatronun kuzeyinde Likya BirliÄŸinin baÅŸkenti olan Patara'nın, toplantılara ev sahipliÄŸi yaptığı Parlamento Binası yer almaktadır. Åžehrin suyu yaklaşık 20 km. kuzeydoÄŸusundaki Ä°slamlar Köyü yakınlarında, Kızıltepe yamacındaki kayalıktan getirilmiÅŸtir. Kaynakla ÅŸehir arasında, FIRNAZ iskelesinin kuzeyindeki; mahallen "Delik Kemer" olarak adlandırılan bölüm ise suyollarının en anıtsal bölümüdür.

eskilikyapataraantik-kentseramik-parçalarıcagmo

360° Video

Gösterim: 0

Sokak Görünümü

...Yükleniyor...

Gösterim: 0

Analistik Veriler

23427

Toplam Gösterim

23427

Sayfa Gösterim

0

Youtube Gösterim

0

StreetView Gösterim