0(242) 871 68 21
myra@muze.gov.tr
Bugünkü Demre Ä°lçe merkezinde ve civarında yer alan Myra Antik Kenti, aynı adı taşıyan ova üzerinde kurulmuÅŸtur. Myros nehrinin (bugünkü Demre Çayı) batısındaki ulaşıma elveriÅŸli kanal ile ÅŸehrin denizle baÄŸlantısı saÄŸlanmaktaydı. Kanalın diÄŸer yanında yer alan Andriake (ÇayaÄŸzı) limanından da bölgenin deniz ulaşımı ve ticareti yürütülmekteydi. Myra Antik Kenti özellikle Likya Dönemi kaya mezarları, Roma Dönemi tiyatrosu ve Bizans Dönemi Aziz Nikolaos Kilisesi (Noel Baba) ile ünlüdür.
Kaya mezarları, Likçe yazıtları ve sikkeler, Myra'nın en azından M.Ö. 5. yüzyıldan itibaren varlığını sürdürdüÄŸünü gösterirler. Strabon'un verdiÄŸi bilgiye göre Likya BirliÄŸinin altı büyük kentinden biri olan Myra, Likçe yazıtlarda Myrrh adıyla anılır.
M.S. 2. yüzyıl Myra'nın büyük bir geliÅŸmeye sahne olduÄŸu dönemdir. Likya BirliÄŸi'nin Metropolisi olan ÅŸehirde, Likyalı zengin kiÅŸilerin yardımları ile birçok yapı inÅŸa edilmiÅŸ ve onarılmıştır.
Bizans Döneminde ise Myra, dini yönden olduÄŸu kadar idari yönden de önde gelen ÅŸehirlerden biri olmuÅŸtur. Günümüze dek ulaÅŸan ününü, Aziz Nikolaos'un (Noel Baba) M.S. 4. yüzyılda ÅŸehrin piskoposu olmasına ve ölümünden sonra aziz mertebesine ulaşıp adına kilise yapılmasına borçludur.
Myra, 7. yüzyıldan itibaren gerek deprem, su baskını ve Demre Çayı'nın getirdiÄŸi alüvyonlar, gerekse Arap akınları sebebiyle önemini yitirip 12. yüzyılda köy hüviyetine dönüÅŸmüÅŸtür.
Günümüz kalıntılarını, akropolün güney eteÄŸinde yer alan tiyatro ile her iki yanında yer alan kaya mezarları oluÅŸturur. Yapılan araÅŸtırmalara göre bugün oldukça saÄŸlam durumda olan Roma Dönemi surlarının dışında, Helenistik hatta M.Ö. 5. yüzyıla tarihlenen sur kalıntılarına akropol tepesi ve çevresinde rastlamak mümkündür.
21252
Toplam Gösterim21252
Sayfa Gösterim0
Youtube Gösterim0
StreetView Gösterim