Mecidiye Tabyası, Kilitbahir Köyü’nün 300m. güneyinde, Kilitbahir-Behramlı yolu üzerinde bulunmaktadır. Tabyanın hemen kuzeyinde Mecidiye ÅžehitliÄŸi ve anıtı, doÄŸusunda yolun kenarında Seyit Onbaşı’nın heykeli bulunmaktadır.
Bu tabya, II. Abdülhamit döneminde Asaf PaÅŸa tarafından yaptırılmıştır. Tabyada 8 adet bonet, 16 top yeri vardır. Bonetler kesme taÅŸlarla yapılmış ve üzerleri toprakla örtülmüÅŸtür. Çanakkale SavaÅŸları’nda 4 adet 9,4 puss’luk (24cm. çapında), 2 adet 11 puss’luk (28cm. çapında toplam 6 adet top kullanılmıştır. Deniz Savaşı’nda tabyanın bombalanması sonucu 16 ÅŸehit verilmiÅŸtir. Ayrıca Seyit Onbaşı’nın görev yaptığı tabyadır. Bu tabya, 14 Kasım 1980 tarihinde Kültür Bakanlığı tarafından “Korunması Gereken Kültürel Varlık” olarak tescil edilmiÅŸtir.
Mecidiye Tabyası ve Seyit Onbaşı Heykeli, Kilitbahir-Behramlı yolunun kenarında, Kilitbahir Köyü’ne yaklaşık 300m. mesafededir. Seyit Onbaşı, Mecidiye Tabyası’nda görevlidir. 18 Mart 1915 tarihindeki Deniz SavaÅŸları’nda bu tabya oldukça hasar görmüÅŸtür. Bu bombardımanda, tabya 16 ÅŸehit vermiÅŸtir.
Seyit Onbaşı, Balıkesir’in Havran Ä°lçesi’ndendir. Bombardımanda saÄŸ kalan NiÄŸdeli Ali ÇavuÅŸ’un yardımıyla sırtına 275kg. ağırlığında top mermisi alır ve vinç aksamı bozulan topun namlusuna yerleÅŸtir. Göz kararıyla ateÅŸlediÄŸi mermi Ä°ngiliz Ocean Zırhlısı’nın dümen aksamına isabet eder. Dümeni tahrip olan gemi Nusrat Mayın Gemisi’nin döÅŸediÄŸi mayınlardan birine çarparak batar. Bu olay, askere oldukça büyük bir moral kazandırmış, Türk’ün gücünü tüm dünyaya göstermiÅŸtir. Bombardımanın ertesi günü Müstahkem Mevkii Komutanı Cevat PaÅŸa buraya gelir ve Seyit Onbaşı ile tanışmak ister. Seyit’e yaptığının çok büyük bir olay olduÄŸunu ve bu anı ölümsüzleÅŸtirmek istediÄŸini söyler. Bu sebeple yerden bir top mermisi almasını ve fotoÄŸraf çekmek istediÄŸini söyler. Seyit Onbaşı mermiyi yerinden dahi kıpırdatamaz. Bunun üzerine merminin ahÅŸaptan maketi yapılır ve çeÅŸitli yayınlarda olan Seyit Onbaşı’nın resmi çekilir. FotoÄŸrafın çekildiÄŸi yer ise Namazgah Tabyası’dır. Seyit Onbaşı, savaÅŸtan sonra memleketine döner ve hamallık yaparak geçimini saÄŸlamaya çalışır. 1934 tarihinde Mustafa Kemal’in bölgeye yaptığı ziyarette Havran Ä°lçesi’ne gelir ve Seyit Onbaşı ile tanışır. Tanışma esnasında Seyit’in durumunun kötü olduÄŸunu öÄŸrenir, etrafındakilere dönerek “Efendiler, bu ve bunun gibi kahramanlara iyi bakın. zira biz Cumhuriyeti bunlar sayesinde kurduk.” der ve Seyit’e bizzat kendisi maaÅŸ baÄŸlar. Seyit, 1939 yılında memleketinde ağır gripten ölmüÅŸtür.
22877
Toplam Gösterim22877
Sayfa Gösterim0
Youtube Gösterim0
StreetView Gösterim