Mekan 360

MECAN KAPISI BİRECİK ŞANLIURFA

Görüntülenme - 10882 Yorum Ekle

Hakkımızda

İlçeyi kuşatan surlar günümüze büyük bir tahribatla, ancak bazı burç kalıntıları ve kısmen ayakta kalan iki kapısıyla gelebilmiştir. Ne zaman yapıldığı bilinmeyen surların, iki kapısı, bir burcu ve bir duvarında kitabe bulunmaktadır. Bu kitabelere dayanarak 1483 yı lına, Memluklu dönemine tarihlenmektedir. Birecik surlarının günümüze gelebilen iki kapısı; Urfa kapı ve Meçan kapıdır. Bağlar kapısı ve Meydan kapısı ise günümüze ulaşmamıştır.
 
Sağ lam durumda günümüze ulaşabilen tek şehir kapısıdır. Sur dışına açılan doğu kapısını boydan boya dolaşan şerit kitabeye göre 1483te Memluklu sultanı Kayıtbay tarafından Yunus eş-Şerefinin yönetiminde yaptırılmıştır. Urfa kapının ana yapım malzemesi kesme taştır.
 
Kı smen yıkılmış bir bölümü günümüze kadar gelebilmiştir. Kapıyı batı ve güneyden kuşatan şerit kitabeye göre, bu kapının da Memluklu sultanı Kayıtbayın emriyle Yunus es- şerefinin yönetiminde yapıldığı anlaşılan kapının yapılış tarihi 1484'tür. Bu gün bakımsız bir durumda olan Meçan kapının kuzeybatı ve doğu duvarları tümüyle, güney duvarı ise kısmen ayaktadır.

Etiketler

mecan kapı şanlıurfa birecik tarihi turistik antik 360 vr sanal tur viar turkey video virtual tour turkey mekan360 mekan

Görüşler ()

Yorum Ekle