Osmaniye Köyü
Geniş bir alana dağınık olarak yerleşen köyün içinden geçerken yol kenarında bulacağınız en önemli ürün Dünyaca ünlü “çam balı”dır.
Adı çam balı ile her geçen gün özdeşleşen Osmaniye Köyünde Marmaris Ticaret Odası ve Muhtarlığın ortak çalışmasıyla bir de Bal Evi kuruldu. İçinde bal ve arıcılık tarihiyle ilgili müzenin yanısıra bal ve bal ürünleri satışı da yapılacak bölümler var. Bal Evinin etkisiyle Osmaniye Köyüne daha fazla ziyaretçi gelmesi bekleniyor.
Köyün tarihi çok iyi bilinmemekle beraber Selçuklu döneminde ve İslamiyet’ten önce Türklerin buralarda var olduğu söylenmektedir. Köye daha sonra yerleşen Yörük boyları da vardır. 1298 yılında Anamur ve Alanya Yörüklerinin devlete karşı ayaklanmasından sonra devlet Yörükleri toplayıp Kıbrıs adasına sürgün etmek istemiş. Bu sürgün sırasında Yörükler geminin idaresini ele geçirip Marmaris ve çevresine yerleşmiş. Uzun zaman sonra devlet bu Yörükleri yaşadıkları bölgeyi terk etmemek şartıyla affetmiş. Bu Yörük boyları halen Alanya Yörükleri olarak adlandırılıyor. Köyün eski adı Alakese imiş. Kurtuluş Savaşı’ndan önce Türkler ve Rumlar bir arada yaşar iken Türkler Rumları sürmek için ayaklanmışlar. O arada Rumlar, Türkleri “Osmanlılar” ve “Osmaniyeli” diye adlandırmışlar ve köy bundan sonra Osmaniye ismini almış.
Osmaniye is a mountain village at an altitude of550 metres, mainly living on apiculture and honey. 95% of peasants work in beekeeping.
Osmaniye has gradually identified with honeydew honey; recently, a Honey House has been established via collaboration of Marmaris Chamber of Commerce and Neighbourhood Unit. It comprises a museum on history of honey and apiculture, as well as section where you may buy honey and honey products. Osmaniye is expected to attract more guests thanks to Honey House.
It takes on the slopes between Turunç and Kumlubük. You may reach after 1 hour walk from Turunç and 30-minute walk from Kumlubük.
The village doesn’t have a well-known history; nevertheless, it is considered that Turks lived in Osmaniye during Seljuk era and even before Islam. There are also Yorouk tribes who settled in the village afterwards. In 1298, when Yorouks from Anamur and Alanya revolted against government, the latter wanted to gather them and exile to Cyprus. During their voyage, Yorouks took command of the ship, and settled in and around Marmaris. After a long while, the government forgave them on the condition that they don’t leave their habitation. These Yorouk tribes are still known as Yorouks of Alanya. The former name of village was Alakese. Before War of Independence, when Turks and Greeks lived together, Turks rebelled in order to exile Greeks. Thereupon, the Greeks called Turks as “Ottomans” and “Osmaniyeli”, and the village took its present name (Source: Milli Kültürümüz ve Meseleleri, Prof. Dr. Mehmet Ersöz).
12424
Toplam Gösterim11068
Sayfa Gösterim1356
Youtube Gösterim0
StreetView Gösterim