Midyat Merkezi'nde yer alan en önemli sivil mimari örneğidir. Kentsel sit alanında yer alan taşınmaz, kültür varlığı özelliği gösterdiğinden tescilli yapılar arasında yer almıştır. Eski Kaya Caddesi'nde yer alan konuta sokaktan oldukça süslemeli bir kapı ile girilmektedir. Toplam 40 odalı olan konut iki birimden oluşmaktadır. Avlu girişinde iki katlı yapı yer alır. Yapının alt katı danışma, kalorifer odası ve mutfaktan oluşur. Merdivenlerle çıkılan üst katında terasta “L” şeklinde iki oda yer alır. Konutu oluşturan ana bina dört katlıdır. Tamamen düzgünce işlenmiş kesme taşla inşa edilen binanın alt katında kayalık zemin içine oyulan oda ile ona geçiş sağlayan çapraz tonozlu ön oda yer alır.
Binanın üst katına merdivenlerle çıkılır. Üst teras korkulukları oldukça zengin işlemeye sahiptir. Binanın birinci ve ikinci katlarında eyvanlar yer alır. Eyvanlara açılan odaların içlerinde pembemsi ve sarımtırak kalker taşı kullanılmıştır. Tüm odalarında banyo bulunmaktadır. Konutun en üst bölümünde başoda denilen teras katı yer alır. Yarım daire formlu balkon çıkması olan teras katının içi, oldukça süslemelidir. Her iki konutta toplam 9 oda yer alır. Bina hem konumu ve mimari yapısıyla hem de taş işlemesinin yer aldığı zengin cephesiyle büyük önem taşımaktadır. Bölge turizmine hizmet veren bina, konaklama tesisi yanında birçok filmin ve dizinin çekildiği mekân olmuştur.
Midyat’ta geleneksel konutların korunmasına yönelik bilincin artmasıno sağlamış olup kaybolmakta olan geleneksel taş işleme sanatının canlanmasını sağlamıştır. Yapıda bulunan kitabeye göre alt katlar şabo şahho tarafından yaptırılmış, üst katlar şahho'nun çocukları tarafından inşa edilmiştir. Daha sonra Hana Kuyumcuoğlu'ndan satın alınarak kamulaştırılmıştır. Midyat Çevre ve Kültür Evi, T.B.M.M. Mardin Valiliği Midyat Kaymakamlığı ve ÇEKÜL Vakfı işbirliği ile 2000 yılında onarılmış ve işlevlendirilmiştir. Başta Midyat olmak üzere bölge Turizmine büyük katkı sağlamaktadır.
33475
Toplam Gösterim33475
Sayfa Gösterim0
Youtube Gösterim0
StreetView Gösterim