1.Anafartalar Mah. Mustafa Kemal Bulvarı No:1 45020
0236 231 02 73
manisa@icisleri.gov.tr
Belediye Tarihçesi
Manisa Belediyesinin tarihçesini vermeden önce Belediyeler tarihini ve bu tarih içinde Belediye BaÅŸkanlarının seçimi ve görevleri hakkında kısa bir bilgi sunulacaktır. Batılı anlamı ile memleketimizde belediye örgütü 27 Ramazan 1294 (1877) tarihinde yayınlanan «Vilayet Belediye Kanunu» ile kurulmuÅŸtur. Daha önce yayınlanan çeÅŸitli yönetmelikler bu kanunda toplanarak bir kesinlik kazandırılmış ve böylece Ä°stanbul dışındaki il ve ilçelerde de Belediye örgütü kurulması saÄŸlanmıştır. Bu yönetmelikler ve Vilayet Belediye Kanunu’nun yayınından önce Belediye görevlilerine, yani ÅŸehir ve diÄŸer kamu hizmetlerine belde sakinleri tek başına veya ortaklaÅŸa yaparlardı. Vakıf yolu ile yapılan hastaneler, çeÅŸmeler, hanlar, köprüler, imarethaneler v.b. bunların en güzel örneklerini verir. Åžehir ve kasabalardaki sokakların temizliÄŸi sokak ve mahalle sakinlerine, çarşıların temizliÄŸi ise esnafa yaptırılırdı.
CUMHURÄ°YET'TEN ÖNCE MANÄ°SA BELEDÄ°YESÄ°
Manisa Belediyesine ait ilk belgeleri 1878 (1296) yılında yayınlanan Aydın Vilayeti Salnamesi’nin birinci cildinde bulunmaktayız. Daha önceki dönemlere ait belgelerin Manisa arkeoloji müzesi kütüphanesinde bulunan " Mahkeme-i ÅŸer’iye Sicilleri"nde bulunacağını ümit etmekteyim. Bunları incelemek bizim gücümüz dışında kaldığı için burada " Aydın Vilayeti Salnamesi"ndeki bilgilerle yetineceðiz.
Salname’nin 116. sayfasında BELEDÄ°YE MECLÄ°SÄ° baÅŸlığı altında þu bilgiler verilmektedir:
Reis: Hacı İsmail Hakkı Efendi
Aza (Belediye Meclisi Üyeleri): Mehmet Åževki Efendi, Bekir AÄŸa, Åžerif AÄŸa, Hacı Arif Efendi, Hacı Ä°brahim Efendi, Hacı Mehmet Efendi, Hacı Mehmet AÄŸa, Ä°zzet Efendi, Ömer Efendi, Andon Efendi, Hayim Efendi, KolaÄŸası Kamil Efendi, BaÅŸ Katip Ä°brahim Efendi, Ser Komiser Hafız Mustafa Efendi, Abdullah AÄŸa, Halim AÄŸa.
Belediye Memurları: Sandık Emini Abdülkadir Efendi, Matbaa Memuru Mustafa Efendi, Tabib Janvilako Efendi.
Manisa hakkında da şu bilgiler yer almaktadır:
Manisa’da iki minareli Sultan ve Muradiye namıyla iki adet selatin, büyük ve küçük minareli 34 cami, 51 mescit, 17 dershane, 2 imaret, 8 tekke, 15 medrese, 1 rüÅŸtiye mektebi, 25 sıbyan mektebi, 4 hastane, 1 týmarhane, 4 kütüphane, 69 sebil, 2 ÅŸadırvan, 12 küçük tahta köprü, 1 kışla, baÄŸlı köyleriyle beraber 12.333 hanede 27.999 nüfus, 1534 dükkan, 114 maðaza, 10 hamam, 197 çeÅŸme, 55 kahvehane, 14 tütün fabrikası, 64 fırın vardır. Manisa alacası isimli meÅŸhur beyaz bezini dokuyan 500 tezgah olup senevi 50 bin top ihraç edilmektedir. Åžehrin güneydoÄŸusunda ve 2 saat mesafede üstü açık, suyu ılık bir de ılıca vardır.
1908 yılında son defa yayınlanan Aydın Vilayeti Salnamesi’ndeki bilgilerinden sonra cumhuriyete kadar olan döneme ait bilgiler elimizde olmadığı için buraya aktarılamamıştır.
Manisa’nın 56 mahallesi vardır. Nüfusu ise 17.163’ü kadın, 17.848’i erkek olmak üzere 35.011’dir. 8.895 ev, 1.966 dükkan, 32 han, 9 hamam, 75 un deÄŸirmeni, 153 maÄŸaza, 61 fırın, 100 kahvehane, 52 meyhane, 5 un ve pamuk fabrikası bulunmaktadır.
Belediyeye ait çalışmalar hakkında verilen bilgileri de sadeleÅŸtirerek buraya alıyoruz.
Belediyenin senelik geliri 548.328 kuruÅŸtur. Bu gelirin 41.300 kuruÅŸu belediye malı olan taşınmaz malların kiralarındandır. 1903-1904 senelerinde yeni yapılan tekel idaresi, iki kira evi, 20 sene evvel yapılmış olan ve sonradan yeniletilen belediye kıraathanesi, 1903 senesinde düzenlenerek herkesin beÄŸenisini kazanan çiçekler yemyeÅŸil çam ve akasya v.b. hoþ ve gölge eden aÄŸaçlar ve birçok löküs lambaları ile donatılmış olan halka açık belediye bahçesi, belediye binası ve eczanesi belediye tarafından yaptırılmıştır. Hamidiye bahçesi adı verilen belediye bahçesinin bir tarafına yeni hükümet konağı yapılmaktadır (Åžimdiki hükümet konağının olduÄŸu yerde. Bu konak 6-7 Eylül 1922 yangınında yanmıştır). Bahçenin ortasında padiÅŸahın turası ile süslü bir anıt dikilmiÅŸtir. Yine bu civarda bulunan gönül alıcı kasr üzerine konulmuÅŸ bulunan ve 1906 yılında padiÅŸahın tahta çıkışının yıldönümünde açılış töreni yapılan büyük çalar saat kulesi, çarşı ve saraçhane seçmeleri de belediye tarafından yaptırılmıştır.
Çarşı içinde 1903-1904 senelerinde çeÅŸitli yerlerden istasyona giden toplam 23.850 metrekare yapıldığı ve tamir edildiÄŸi gibi bu sene örnek olmak ve sonra gelir temin edildiÄŸinde çarşının büyük caddesinde uzatılmak üzere belediye dairesi önündeki 101 metrekare yere kesme taÅŸ döÅŸenmiÅŸ ve belediye bahçesine konulanlardan baÅŸka ÅŸehrin uygun yerlerine 1500 mum kuvvetinde 5 adet lüks lambası konulmuÅŸ ve adi fenerin toplamı da 800’e ulaÅŸmıştır. Hatuniye Camii ile çarşı ve belediye bahçesi bitiÅŸiÄŸindeki arsa ile kıraathane arasındaki baÅŸka baÅŸka caddelerin de açılması kararlaÅŸtırılmıştır.
1908 yılından kurtuluÅŸ tarihimiz olan 8 Eylül 1922’ye kadar belediyemize ait herhangi bir bilgi elimizde mevcut deÄŸildir. Yukarıda verdiÄŸimiz bilgilerden anlaşılacağı üzere belediyemiz genellikle ÅŸehir içinden geçen dereler üzerine köprü yapmak, derelerin sellerini önlemek için duvar yapmak, cadde ve sokakları aydınlatmak için devrin ÅŸartlarına göre fener ve lüks lambası koymak, lağım döÅŸemek, cadde ve sokaklara kaldırım döÅŸemek gibi kamu yararına iÅŸler yapmaya çalışmıştır. Salname’de övgü ile bahsedilen Åžimdiki Fatih Parkının olduÄŸu yere yapılan Hamidiye Parkı, belediye binası, belediye gazinosu ve kira getirecek yeni binaların yapılmasıno da bu çalışmaların arasına katabiliriz.
Misyonumuz
"ÇaÄŸdaÅŸ belediyecilik anlayışı çerçevesinde halka hizmet için varız."
Belediyeler, belde halkının ortak ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulmuÅŸ kamu kurumlarıdır. Temel misyonu halkın ortak ihtiyaçlarına yönelik hizmet sunma olan belediyelerimizin bu misyonlarını etkin, verimli ve kaliteli biçimde gerçekleÅŸtirebilmeleri ve hizmet sundukları kentin yaÅŸam kalitesini geliÅŸtirebilmesi için günümüz geliÅŸmiÅŸ ülkelerinde uygulama alanı bulan çaÄŸdaÅŸ belediyecilik anlayışına sahip olmaları gerekmektedir. Bu sebeple, belediyemiz misyonunu "ÇaÄŸdaÅŸ belediyecilik anlayışı çerçevesinde halka hizmet" olarak belirlemiÅŸtir.
Vizyonumuz
"Şeffaf, katılımcı, Değişen ve gelişen belediye."
GeliÅŸen ve deÄŸiÅŸen dünyamızda insanlarımızın ve ÅŸehirlerimizin ihtiyaçları hızla deÄŸiÅŸmekte ve çeÅŸitlenmektedir. Ekonomik ve sosyal geliÅŸmeye paralel olarak temel ihtiyaçları karşılanan toplumda yeni talepler ortaya çıkmaktadır. Belediyeler, belde ve belde halkının ortak ihtiyaçlarını karşılamak için hizmet veren kuruluÅŸlar olarak, kentin geliÅŸimini ve kent insanının ihtiyaçlarını saÄŸlıklı ve sürdürülebilir biçimde karşılamak zorundadırlar. Bunun yolu da belediyenin geliÅŸim ve deÄŸiÅŸimleri takip etmesi, bu sürecin gerektirdiÄŸi dönüÅŸümleri saÄŸlayabilmesi gereklidir.
Belediyelerimizin bu dönüÅŸümü saÄŸlıklı gerçekleÅŸtirmesi, kente ve kentliye en iyi hizmeti sunabilmesi için kentlilerin, paydaÅŸların katılımını önemsemesi, karar ve uygulamalarında ÅŸeffaflığı saÄŸlaması gerekmektedir. Bu sebeple Manisa Belediyesi olarak vizyonumuzu "Åžeffaf, katılımcı, deÄŸiÅŸen ve geliÅŸen belediye" olarak belirledik.
19987
Toplam Gösterim19987
Sayfa Gösterim0
Youtube Gösterim0
StreetView Gösterim