KurtuluÅŸ mahallesi Urfa kapısı yakınındaki Mahmut paÅŸa caminde; biri cami mekanına giriÅŸ kapısı üzerinde, diÄŸeri bunun batısındaki ek bölümün kapısı üzerinde olmak üzere iki kitabe bulunmaktadır. Cami mekanına giriÅŸ kapısı üzerindeki dört satırlık kitabeler caminin H.981 (M.1573) tarihinde Mahmut paÅŸa tarafından yaptırıldığı yazılıdır. Bunun batısındaki ikinci kitabe, 1952 yılındaki onarım ve ilavelerle ilgilidir. Kıbleye paralel iki nefli olan Mahmut PaÅŸa cami dikdörtgen bir plana sahip olup her nef dörder çapraz tonozla örtülüdür. Tonozlar ortada üç bağınsız payeye, yanlarda duvarlara oturmaktadır.
TaÅŸ mihrabın iç kısmı geç zamanlarda fayansla kaplanarak orijinalliÄŸini kaybetmiÅŸtir. Balkon ÅŸeklindeki minbere duvar kenarından merdivenle çıkılmaktadır. Cami mekanına giriÅŸ kapısı üzerinde ahÅŸap müezzin mehfili yer almaktadır. Camiye giriÅŸ cephesinin doÄŸu tarafındaki iki çapraz tonozla örtülü bölüm son cemaat yeri olarak inÅŸa edilmiÅŸtir. avlu kapısının doÄŸusundaki minare ÅŸerefelidir. Bu minare, burmalı silindirik gövdesi itibari ile Birecik Ulu Cami minaresine benzemektedir.
Kurtuluş mahallesi Urfa kapısı yakınındaki Mahmut paşa caminde; biri cami mekanına giriş kapısı üzerinde, diğeri bunun batısındaki ek bölümün kapısı üzerinde olmak üzere iki kitabe bulunmaktadır. Cami mekanına giriş kapısı üzerindeki dört satırlık kitabeler caminin H.981 (M.1573) tarihinde Mahmut paşa tarafından yaptırıldığı yazılıdır. Bunun batısındaki ikinci kitabe, 1952 yılındaki onarım ve ilavelerle ilgilidir. Kıbleye paralel iki nefli olan Mahmut Paşa cami dikdörtgen bir plana sahip olup her nef dörder çapraz tonozla örtülüdür. Tonozlar ortada üç bağınsız payeye, yanlarda duvarlara oturmaktadır.
Taş mihrabın iç kısmı geç zamanlarda fayansla kaplanarak orijinalliğini kaybetmiştir. Balkon şeklindeki minbere duvar kenarından merdivenle çıkılmaktadır. Cami mekanına giriş kapısı üzerinde ahşap müezzin mehfili yer almaktadır. Camiye giriş cephesinin doğu tarafındaki iki çapraz tonozla örtülü bölüm son cemaat yeri olarak inşa edilmiştir. avlu kapısının doğusundaki minare şerefelidir. Bu minare, burmalı silindirik gövdesi itibari ile Birecik Ulu Cami minaresine benzemektedir.