Ulucami Mahallesi Atatürk Bulvarı Hükümet Konağı Binası Kat:1 48800
(0252) 262 4005 - 262 47 64
belediye@koycegiz.bel.tr
KöyceÄŸiz Ä°lçesi Akdeniz ve Ege Bölgeleri’nin birleÅŸtiÄŸi yerde, MuÄŸla–Fethiye Karayolu’nun 60. km.’sinde, zengin doÄŸal güzellikler ve narenciye bahçeleri içinde, sakin bir turistik beldemizdir. Ä°lçe, adını aldığı KöyceÄŸiz Gölü’nün kuzeyinde kurulu olup, 1.758 Km2 yüzölçümündedir.
izirai teraslar ve çok sayıda kaya mezarı bunu kanıtlamaktadır. KöyceÄŸiz Gölü’nün sahille birleÅŸtiÄŸi bölgede kurulan Kaunos ÅŸehri Karia’nın önemli limanlarından ve ticaret merkezlerinden birini oluÅŸturur. Kaunos, daha sonra Ä°skender’ in hakimiyetine girmiÅŸtir.
MenteÅŸeoÄŸulları, bölgenin fethini Selçuklu Sultanı II. Mesut adına 1291 yılında yaparak Bizans’ın elinden almışlardır. Ä°lçe, HurÅŸit PaÅŸa zamanında Yüksek Kum köyü olan yere nakledilerek bugünkü ilçe merkezi oluÅŸmuÅŸtur. KöyceÄŸiz, Ä°stiklal Savaşı’nda düÅŸman saldırısına uÄŸramış olup, 1919 yılı sonunda TahiraÄŸazade, Müftü Mehmet Zeki Efendi, Osman AÄŸa ile Hacı Osman Efendi ve Tevfik Beylerin öncülüÄŸü ile Kuva-i Milliye TeÅŸkilatı kurularak yurt savunmasına katılmıştır.
Ä°lçe nüfusunun % 85’i köyde yaÅŸamakta olup geçimini tarım, hayvancılık, ormancılık, turizm ile saÄŸlamaktadır. Ä°lçenin en büyük gelir kaynağı tarımdır. Ä°lçede polikültür tarım yapılmakta olup, iklim ve coÄŸrafi yapı birçok ürünün yetiÅŸtirilmesine elveriÅŸlidir.
Ä°lçenin diÄŸer bir geçim kaynağı, gezginci arıcılıktır. KöyceÄŸiz Gölü ve gölü Akdeniz’e baÄŸlayan Dalyan BoÄŸazı’nda kefal balığı üretimi yapılmaktadır. Beyobası beldesinde alabalık tesisleri kurulu olup, üretimini sürdürmektedir.
Ä°lçede 3 adet narenciye yıkama, mumlama, standardizasyon ve paketleme fabrikası kurulu olup, ihracatlar buradan yapılmaktadır. Ayrıca ilçenin adını taşıyan KöyceÄŸiz Köyü’nde tarım alet ve makineleri üreten bir fabrika bulunmaktadır.
Ä°lçenin Sultaniye Köyü’nde mevcut olan Sıcak-SoÄŸuk Termal Kaplıcaları, saÄŸlık turizmi
bakımından önemli bir merkez teÅŸkil etmektedir. DiÄŸer taraftan Yayla Köyü ve kuzeyindeki Gökçeova, safari turizmi ile ilgi görmektedir. Çandır Köyü Horozlar mevkiinde çamur banyoları ve tesisleri bulunmaktadır. Ä°lçenin Akdeniz kıyısında bulunan ÅŸirin köyü Ekincik, uzun plajı, nefis koyu ve yat limanıyla, su sörfü, su kayağı ve yüzme için elveriÅŸli yerlerden biridir.
KöyceÄŸiz Gölü, Dalyan Kanalı, kaplıca ve çamur banyoları, 10 km. uzaklıktaki 800 m. rakımlı AÄŸla Yaylası, Åželale, Yuvarlakçay görülmeye deÄŸer yerlerdir. Dalaman Çayı, rafting ve trekking için önemlidir. AÄŸla Yaylası için yayla turizmi çalışmaları sürdürülmekte olup ayrıca göl çevresinde, KöyceÄŸiz-Dalyan arasında bisiklet parkuru için alt yapı çalışmaları yapılmaktadır. KöyceÄŸiz ve çevresinin toplam konaklama kapasitesi, 521 oda ve 1.135 yataktır.
KöyceÄŸiz Gölü’nün batısında Ölemez Dağı doÄŸusunda Sultaniye Köyü sınırları içinde, kıyı boyunca çok sayıda termal kaynaklar vardır. Turizm ve
SaÄŸlık Bakanlığı’nca uzmanlara yaptırılan araÅŸtırma ve incelemeler sonucu çok sayıda ılıca-kaplıca ve içme kaynakları tespit edilmiÅŸtir. Bu termal kaynakların en önemlileri ve saÄŸlık amaçlı olarak iÅŸletilenleri, Hasan ÇavuÅŸ Ilıcası ve Kokar Girme denilen kaplıcalarıdır.
Sultaniye Kaplıcaları’nın tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Milattan önceki yüzyıllardan itibaren bir ÅŸifa yurdu olarak iÅŸletilmiÅŸtir. Roma, Bizans, Osmanlı ve Selçuklu döneminde halkın hizmetine sunulmuÅŸtur. Roma döneminde 400 hastaya aynı anda hizmet verecek kadar geliÅŸmiÅŸ bir hastane durumundaydı. Kaynaklara göre, hastanenin giriÅŸinde “Tanrılar adına buraya ölüm giremez” diye yazılmıştır. Ölemez Dağı da adını kaplıcalardan almıştır.
köyceÄŸiz Gölü Akdeniz Bölgesinin batı ucunda, ilçe hudutları içerisinde, suyu kükürtlü ve acı bir göldür. Gölün, önü alüvyonlarla tıkanmış eski bir körfezden türediÄŸi sanılmaktadır. Yüzölçümü 54 Km2’dir. Denizden yüksekliÄŸi 8 m., derinliÄŸi ise 15-150 m. arasındadır. Kuzeyde daÄŸlık alandan inen kısa derelerle ve suyu bol kaynaklarla beslenen göl, fazla suyunu Dalyan BoÄŸazı ile denize boÅŸaltır. Hemen her zaman sakin olan gölde, yılın 8 ayında su kayağı yapılması mümkündür.
Merkez nüfusu 7.523 olan KöyceÄŸiz’in toplam nüfusu 29.196’dır. Ä°lçenin 2 beldesi ve 18 köyü bulunmaktadır.
Ä°lçede okuma-yazma oranı % 99 olup 27 Ä°lköÄŸretim okulu, 4 ortaöÄŸretim kurumu mevcuttur. Halk EÄŸitim Merkezi bünyesinde biçki, dikiÅŸ, trikotaj, kumaÅŸ boyama, bilgisayar, Ä°ngilizce, çiçekçilik ve el sanatları kursları düzenlenmektedir. Ä°lçede 1 sürücü kursu, 1 dersane mevcuttur. ÖÄŸretmenevi 15 yatak kapasitelidir. Ä°lçede MuÄŸla Üniversitesi’ne baÄŸlı KöyceÄŸiz Meslek Yüksekokulu kurulmuÅŸ olup, bina sorunu giderildiÄŸinde Seracılık ve Meyvecilik bölümleri ile öÄŸretime baÅŸlayacaktır.
Ä°lçede 40 yataklı Devlet Hastanesi’nin yanı sıra 3 SaÄŸlık Ocağı ve 10 SaÄŸlık Evi ile saÄŸlık hizmetleri yürütülmektedir.
Ä°lçe polis sorumluluk bölgesinde güvenlik hizmetleri toplam 52 personel ile yürütülmektedir. KöyceÄŸiz Ä°lçe Jandarma Komutanlığı 1868’te KöyceÄŸiz Köyü’nde Ä°lçe Jandarma BirliÄŸi olarak kurulmuÅŸ, 1888’te bugünkü yerine nakledilmiÅŸtir. 84 personel ile hizmet vermektedir.
KöyceÄŸiz Belediyesi’nde 38 memur, 21 kadrolu iÅŸçi ve 75 geçici iÅŸçi görev yapmaktadır.
Ä°lçede kurulan Özel Çevre Koruma MüdürlüÄŸü 24 personel ile hizmet vermektedir. KöyceÄŸiz-Dalyan Çevre Koruma Projesi kapsamındaki Katı Atık Depolama tesislerinin inÅŸaatı devam etmektedir.
4383
Toplam Gösterim4383
Sayfa Gösterim0
Youtube Gösterim0
StreetView Gösterim