Yazı Köyü Tekirburun Mevkii
0(252) 726 10 11
knidos@muze.gov.tr
Ä°ngiliz Arkeolog Charles Newton, 1857 yılında Knidos’ta kazı yaparken günlüÄŸüne ÅŸunları yazmıştı: “…Halikarnassos’un gurur duyacağı bir mezar anıtı Mozole’si, Rodos’un bronzdan dökülmüÅŸ anıtsal bir heykeli Helios’u varsa; küçük Knidsos kentinin de aynı ÅŸekilde gurur duyabileceÄŸi bir Afrodit Heykeli vardır. O heykeldir ki; Bithynia (Ege Bölgesi’nin kuzeyi) Kralı Nikomedes, karşılığında kentin bütün gelirini ortaya koymuÅŸtur, Knidos’un bütün borçlarını silmiÅŸtir, ama nafile…”
HeykeltıraÅŸ Praksiteles’in Knidos için yaptığı çıplak Aphrodite heykeli günümüzde bulunamamış olsa da kaidesi görülebilmektedir.
Rodos BirliÄŸi’ne baÄŸlı olan Knidos, Datça Yarımadası’nın en uç kısmında Ege ve Akdeniz’in birleÅŸtiÄŸi noktada Tekir Burnu üzerinde konumlanmasıyla tarih boyunca Batı Anadolu kıyı kentlerinin en önemlilerinden biri oldu.
Knidos ÅŸarap ihracatı sayesinde geliÅŸmiÅŸ bir ticarete sahipti. Yuvarlak ve köÅŸeli kulelerle kuvvetlendirilmiÅŸ uzunluÄŸu 4km.’yi bulan surlarla çevrilmiÅŸ kentin askeri ve ticari olmak üzere iki limanı vardı. Örenyerindeki önemli yapılar ve alanlar: Dor Tapınağı, Apollan Tapınağı ve Karneios Kutsal Alanı, Yuvarlak Tapınak ve Sunağı, Meclis Binası, Korinth Tapınağı, mevsimi ve zamanı gösteren güneÅŸ saati, iki tane tiyatro, Dionysos Tapınağı, Stoa, Yamaç Evleri, Odeon, Demeter Kutsal Alanı, Musalar Kutsal Alanı, Kiliseler ve Kap Krio Yarımadasıdır. Ayrıca kentin kuzeyinde, doÄŸusunda ve batısında 6km.’den uzun bir alanda yer almakta olan büyük bir nekropol alanına sahiptir ve Antik Dünya’nın en geniÅŸ mezar sahasından biri olarak tanımlanmaktadır.
7330
Toplam Gösterim7330
Sayfa Gösterim0
Youtube Gösterim0
StreetView Gösterim