KARİYE MÜZESİ

eski,yunan,khora,mozaikler,figürler,resimler,komnenoslar,sapel

  Edirnekapı

  +902126319241  

  kariye@muze.gov.tr

Toplam Gösterim Sayısı   11716

Sanal Tur

Toplam Gösterim: 11716

Hakkımızda

Kariye, eski Yunanca kent dışı (kırsal alan) anlamındaki Khora sözcüğünün Türkçeleşmesidir. V.yüzyılda yapılan şehir surlarından önce sur dışında bir şapelin varlığı bilinmekte olup bu şapelin yerine ilk Khora Kilisesi, Justinianus tarafından (527-565)yeniden yaptırılmıştır. Komnenoslar döneminde Blakhernai Sarayının yakınında olduğu için kilise önemli dini merasimlerde saray şapeli olarak kullanılmıştır.
Latin istilası (1204-1261) sırasında bu kilisede tahrip edilmiş, II. Andronikos (1282-1328) döneminde sarayın Hazine Nazırı Theodoros Metokhites (1313) tarafından onarılan kilisenin kuzeyine bir ek, batısına exonarteks ve güneyine şapel (Parekklesion) eklenmiş, mozaik ve fresklerle bezenmiştir.

Kariye'deki mozaik ve freskler Bizans resim sanatının son dönemine (XIV.yy) ait en güzel örnekleridir. Bu mozaik ve fresklerdeki derinlik figürlerin hareket ve plastik değerlerinin verilişi, figürlerdeki uzamalar bu dönemin üslubudur.

Kariye, 1453 yılında İstanbul'un fethinden sonra kilise olarak kullanılmış, 1511 Vezir Hadım Ali Paşa tarafından camiye çevrilmiştir. 1945 yılında müzeye dönüştürülmüş, 1948-1958 yıllarında Amerikan Bizans Enstitüsü'nün yaptığı restorasyon sırasında mozaik ve freskoların üzeri açılarak ortaya çıkartılmıştır.

eskiyunankhoramozaiklerfigürlerresimlerkomnenoslarsapel

360° Video

Gösterim: 0

QR APPLICATIONS

Dijital İkiz QR

360° Gez QR

Sosyal Medya Beğeni

Sosyal Takip QR

Hızlı İletişim QR

Direk İletişim

Sokak Görünümü

...Yükleniyor...

Analistik Veriler

11716

Toplam Gösterim

11716

Sayfa Gösterim

0

Youtube Gösterim

0

Google Gösterim

FOTO GALERİ