Mekan 360

Hakkımızda

Kadıköy'ün en güzel tarihi binalarından olan Süreyya Binası'nın tarihi 80 yıl öncesine dayanıyor. Bina, Kadıköy Bahariye Caddesi'nin en güzel noktasında 1924 yılında Süreyya İlmen (Paşa) tarafından yaptırıldı. Kadıköy'de şehrin kültür hayatını çağdaşlaştırmak ve zenginleştirmek için müzik ve sahne sanatlarına uygun bir bina yapmaya karar veren Süreyya Paşa, yapımına giriştiği binayla ilgili anılarında, binayı yaparken sinema, tiyatro ihtiyacını karşılamakla beraber, Kadıköy'e bir şeref vermeyi de düşündüğünü belirtir. Paşa, inşaatı 3 yıl süren ve 6 Mart 1927 yılında bitirilen binayı yaptırırken, konser, konferans, dans, balo, çay, nişan-düğün gibi sosyal ihtiyaçları da karşılayıcı bir bina tasarladığını anlattır. Bu amacını da gerçekleştirmek için Binanın estetik olması, tüm tiyatro opera ihtiyaçlarını karşılaması ve örnek olarak gösterilmesi için Avrupa ülkelerinde bulunan ünlü tiyatro opera binalarını gezer. Böylece Süreyya İlmen Paşa, fuayesi'ni Paris'in Şanzelize (Champs Elysee) Tiyatrosu'nun fuayesinden, iç bölümlerini ise Alman tiyatrolarından örnek alarak tasarlar ve adını verdiği Süreyya Sineması ve Operasını yaptırır. 6 Mart 1927 yılında Belediye Başkanı Muhittin Bey’in açılış konuşması ve seçkin davetlilerin katıldığı törenle Süreyya Operası açılır. O dönemin büyük gazetelerinde Süreyya Operası’nın açılış haberleri de yer alır.

Etiketler

opera müzik eğlence kültür etkinlik sanat kadıköy

Fotoğraflar

Görüşler (5)

MUSTAFA KURU

The only opera house on the Anatolian side of Istanbul. The building was opened in 1924 by Sureyya İlmen Pasha. The building served for many different social purposes as ball room, tea party hall and opera house. After the death of Sureyya İlmen in 50's, the opera house's rights was passed to Darussafaka Association, and turned into and used as a cinema until 2007. At present, building is an opera house.

5 yıl önce

Janna Aray

It's one of the best experiences you can have in Istanbul! Unfortunately you have to plan it from long before, but Turkish opera singers are great!

5 yıl önce

Sercan Yucel

One of the best opera houses inside of istanbul, traditional and so nice..

5 yıl önce

Ozgur Onursal

The only opera house in istanbul, a city with more than 16 million people.

5 yıl önce

Tugce Erdem

Whether you opt for a sophisticated place or prefer spend your evening with art, Sureyya Opera House is at your service. Leave the crowds of Kadikoy behind and enjoy your time.

5 yıl önce

Yorum Ekle