Cuma Mh., 16400 İnegöl/Bursa
Ä°negöl Çarşısı içerisinde yer alan Ä°shak PaÅŸa Camisi, medrese ve türbesi ile birlikte bir yapı topluluÄŸu oluÅŸturmuÅŸtur. XV.yüzyıl Osmanlı mimarisinin örneklerinden biri olup, Ä°shak PaÅŸa’nın 1486 tarihli vakfiyesinden öÄŸrenildiÄŸine göre, külliyede ayrıca imaret, zaviye, han ve ahır da bulunuyordu. Bunlardan günümüze yalnızca cami, medrese ve türbe gelmiÅŸtir.
Ä°shak PaÅŸa, Sultan II.Murat ve Fatih Sultan Mehmet döneminde yaÅŸamış önemli bir devlet adamı idi. 1451’de Anadolu beylerbeyliÄŸi’ne getirilmiÅŸ, Ä°stanbul’un fethine katılmış, Fatih Sultan Mehmet döneminde üç kez BaÅŸvezir olmuÅŸtur. Selanik sancağı kendisine verilmiÅŸ, 1487’de de Selanik’te ölmüÅŸ, vasiyeti üzerine Ä°negöl’e getirilerek buradaki külliyesine gömülmüÅŸtür (1487).
Ä°shak PaÅŸa Camisi 1486 tarihli vakfiyesinden öÄŸrenildiÄŸine göre; 1468-1469 yıllarından önce tamamlanmıştır. Bugün caminin kuzey cephesindeki kapı üzerinde bulunan kitabe, Sultan II.Abdülhamit (1876-1909) tarafından 1877’de tamir edildiÄŸini göstermektedir.
Ä°shak PaÅŸa Camisi kuzey-güney doÄŸrultusunda birbirlerine eÅŸ kare planlı, üzeri kubbeli iki mekan, bunlardan giriÅŸin saÄŸ ve solundaki yine küçük kubbeli iki yan mekandan meydana gelmiÅŸtir. Bu plana göre de Ä°shak PaÅŸa Camisi ters T planlı, yan mekanlı veya zaviyeli camiler grubuna girmektedir.
Caminin kuzeyinde doÄŸu-batı doÄŸrultusunda altı payeli, üzerleri kubbeli beÅŸ bölümlü bir son cemaat yeri bulunmaktadır. Buradaki payeler birbirlerine ve caminin kuzey duvarına sivri kemerlerle baÄŸlanmışlardır. Son cemaat yerinin güneybatı köÅŸesinde de dışa dört cepheli bir çıkıntı yapan minare yerleÅŸtirilmiÅŸtir. Son cemaat yerinden ibadet mekanına giriÅŸ kubbesinin üzerine altıgen bir aydınlık feneri yerleÅŸtirilmiÅŸtir.
Ä°badet mekanının güney duvarında dikdörtgen bir mihrap niÅŸi bulunmaktadır. Mihrap niÅŸinin iki yanına altlı üstlü ikiÅŸer pencere açılmıştır. Ayrıca doÄŸu ve batı duvarlarında yine ikiÅŸerli altlı ve üstlü pencereler bulunmaktadır. Kubbe kasnağının ekseninde, güney, doÄŸu ve batısında da birer pencere bulunmaktadır. Yan kanatların güney duvarlarında yarım yuvarlak birer niÅŸ, üstlerinde de ikiÅŸer pencere, yan duvarlarında da yine ikiÅŸer altlı ve üstlü ikiÅŸer pencere bulunmaktadır.
Caminin iki ana mekanı ve yan kanatlarını örten kubbelerin hepsi sekizgen kasnaklıdır. Ve bu kasnaklara da pencereler açılmıştır. Kubbeye geçiÅŸler pandantiflerle saÄŸlanmıştır. Caminin içerisi sıvalıdır. Ancak kubbelerin ortasında bitkisel bezemeler görülmektedir. Kesme taÅŸ ve tuÄŸladan yapılan duvarlarında bir sıra kesme taÅŸ, iki sıra da tuÄŸla uygulanmıştır. Ayrıca kesme taÅŸlar arasına birer tuÄŸla da dikey olarak yerleÅŸtirilmiÅŸtir. Bugünkü minare gövdesi yeni olup, yalnızca iki kesme taÅŸ ve iki tuÄŸladan oluÅŸturulan kaide ve pabuç kısmı orijinaldir.
3757
Toplam Gösterim3757
Sayfa Gösterim0
Youtube Gösterim0
StreetView Gösterim