İslam coğrafyasındaki benzerlerinden; Anadolunun müşfik ve mümbit kucağındaki Siirt Vilayetinde Tillo, geçmişten günümüze bir huzur ve selamet beldesi …
Aydınların mana yüceliklerinde, ilmin doruklarında, edebin ışıltılı ikliminde hayat bulduğu yer.
Hiçbir kötülüğün uğrayamadığı esenlik sahili, Mekke ve Medine’ye kardeş şehir.
Efendiler efendisine salat ve selam getirerek gireceğiniz, uhrevi ahengin büyüsüne denk bahar yeşilliğinde her biri ayrı rayiha salan sürur esintili ulu çınarların gölgesinde soluklanacak, okuyacağınız fatihalarla gönüllerinizi serinliklere salacaksınız.
Bu çınarlar sırasıyla Şeyh Hamza el-Kebir, Şeyh Mücahid, Şeyh İsmail Fakirullah ve ondan irfan, sezgi ve aşk gülleri dermeye gelen kıymettar misafir Erzurumlu İbrahim Hakkı sizi karşılayacaklardır.
Gönül yangınına düşmüşlerin “hu” ve “su” iniltilerine medet, yollar yapan kuyular açan Şeyh Mustafa el-Fani ile insanları ve şehri güzelleştiren gönül ve akıl eğitiminin ocakları olan medreselerin kurulması ve kurumsallaşmasını sağlayan, bu geleneğin Tillo’daki ilk halkası sayılan ecdadının bu çalışmalarını zirvelere taşıyan Şeyh Hamid, dostlara mehabet kapılarını aralayacaklardır.
Kendinizi rehavete kaptırmayın! Az ötede Gavs-ul Memduh ile Zemzem-il Hassa size gel eyleyip beklediklerini işar etmekteler, biraz daha yolunuz var.
Adlarını bu ulu çınarlardan alan gül bahçelerimiz var Tillo’da. Kur’an bülbüllerinin şakıdığı.
Sır içinde sırlar saklayan tarihin akışı içinde bu gül bahçeleri unutulmuşluk,
ilgisizlik, vefasızlık ile zamanın yakıcı ve yıkıcılığına terk edilerek kaderleriyle baş başa bırakılmışlardı.
Şükre şayandır ki karanlık dehlizlerin ağır tortularından silkinip kendine gelmeyi başararak günümüz insanına kucak açmışlardır.
Bu minvalde tarihi ve manevi sorumluluğun omuzlarına attığı ecdat mirası yükü kaldırmak üzere İsmail’ce bir teslimiyetle kendini adayan ve Hakkı gücendirecek şöhret ve şatafat illetinden uzak, gayet mütevazı fakat vakur duruşlu, ak ve pak abidevi bir eser inşa edilir. Hz. İsmail Fakirullah Kur’an Kursu.
Günümüz imkanlarıyla, ancak tarihe saygıyı önceleyen bir yaklaşımla taş işlemeciliğinin güzel bir örneğini tamamlanmış olarak dış cephede görürüz. İç mekanlar
estetik göz ardı edilmeden şekillendirilmiş, zarafet ve sadelik esas alınmıştır. Ana giriş kapısı ile mescid olarak düzenlenen mekanın kapı, minber ve kürsüsü el emeği göz nuru ahşap tezyinatı türünün nadide örneklerindendir.
Tillo’ya hakim bir yerde seyir zenginliği olan, havadar, insanı alıp bir yerlere götüren bu mekanda 70 kadar gönül erine tahsil imkanı sunulacaktır. Yetkin eğitmenlerin yönetiminde Kur’an-ı Kerim okumanın yanı sıra; hafızlık eğitimi, tefsir, hadis, kelam ve İslam felsefesi, akaid ve siyer konuları müfredat elverdiği ölçüde tedris edilecektir. Okuma salonu, derslik, yemekhane, yatakhane, mescid ve idare için uygun ölçekte alanlar düzenlenmiştir.
Güzel Tillo’da Kur’an öğrencileri için güzel insanların hamiyetperver ve hayırseverliği ile bu eser hizmete geçirilmiştir.
Sonsuz şükranlarımızla…
Gayret kullardan Tevfik Allah’tandır.
MEVLA GÖRELİM NEYLER
NEYLERSE GÜZEL EYLER
14654
Toplam Gösterim14206
Sayfa Gösterim448
Youtube Gösterim0
Google Gösterim