HALİME HATUN HANI VE ÇEŞMESİ GÖLMARMARA

han, çeşme, hatun, halime, külliye, kent, tarihi, mimari

  hatun sokak

   

 

Toplam Gösterim Sayısı   14231

Sanal Tur

Toplam Gösterim: 14231

Hakkımızda

osmanlı padiÅŸahlarından 3. Mehmet in süt annesi ve dadısı olan Halime Hatun, S.Tekeli Lala Mehmet PaÅŸa nın da kayınvalidesidir. Büyük ve çok zengin bir vakfıyesi vardır. Ölüm tarihi ve mezarı hakkında hiçbir bilgi yoktur. Vakfiyede: bir camii (Halime Hatun Camii),bir darülhadis,bir kütüphane,bir okul,bir imaret ile kadın ve erkeklere ait bir misafirhane vardır.
1566 yılında Manisa’da doÄŸmuÅŸ olan, Sultan III. Murat’ın oÄŸlu Åžehzade Mehmet, 1584 yılından, III. Mehmet olarak tahta çıktığı 1595 yılına kadar Manisa’da sancakbeyi olarak görev yapmıştır. Dadısı ve sütannesi Halime Hatun adına Gölmarmara’da yaptırmış olduÄŸu külliye, cami, medrese ve imaretten oluÅŸmaktadır. 17. yüzyıl sonlarında külliyeye gelir saÄŸlamak amacıyla bir de çifte hamam ilave edilmiÅŸtir. Ä°yi korunmuÅŸ bir biçimde günümüze ulaÅŸan cami, Åžahuban Camii’ne benzemekle birlikte daha gösteriÅŸli bir yapıdır. TaÅŸ ve tuÄŸladan yapılmış, kare planlı ve yüksek pandantif kubbelidir. Kadınlar mahfili tavanının altın yaldızlı kalem iÅŸleri ve bir göbekle süslendiÄŸi, yarım kemer biçiminde duvara dayalı minberinin iki renkli mermerden yapıldığı görülmektedir.
Halime Hatun Camii Gölmarmara çarşısı içinde Yeni camii mahallesinde, Åžahuban Camii’nin kuzeyinde inÅŸa edilmiÅŸtir. 3.Mehmet’in Manisa ValiliÄŸi ve 1595 yılında tahta geçmesi ile dadısı ve süt annesi Halime Hatun için yaptırılmıştır. Plan tipolojisi bakımından Åžahuban Camii’nin kaliteli bir benzeridir. Camii’nin bilinen bir kitabesi yoktur. Kare planlı bir harim ve üç bölümlü son cemaat mahallinden mevcuttur. Harimin üstü tek kubbe ile örtülüdür. Minaresi kuzeydoÄŸu cephede camiye bitiÅŸik durumdadır. Caminin ÅŸadırvanı orjinaldir. Kısmen mermerden yapılmıştır. Fakat üst örtüsü daha sonra yapılmıştır.
Halime Hatun Külliyesi (Medresesi) 1595-1605 yılları arasında Halimehatun Camii avlusunda inÅŸaa edilmiÅŸtir. Ä°lçe MüftüÄŸünce Kur’an Kursu olarak kullanılmaktadır.

Külliyeye ait olan Medrese camii’nin kuzey cephesi karşısında yer alır. Camii ile birlikte yaptırılmıştır. Medrese doÄŸu-batı doÄŸrultusunda uzanan dikdörtgen bir yapıya sahiptir. Alında “U” ÅŸeklinde bir yapıya sahipken bugün doÄŸu ve batı kanatları yıkılıp yerine dikdörtgene yakın yeni bir bina inÅŸa edilmiÅŸtir. Medrese odaları bugün müftülük,arÅŸiv öÄŸretmenler odası olarak kullanılmaktadır. Yapı tamamı ile restore edilmiÅŸtir. Halime Hatun Ä°mareti, Halime Hatun tarafından yaptırılmıştır. Külliyenin bir parçasıdır. Cami ve medrese bir cadde ile ayrılmıştır . Kitabesi yoktur. Ä°maret “L” ÅŸeklinde düzenlenmiÅŸtir. Avlunun güney ve doÄŸu yönlerinde kubbeli dört oda mevcuttur. Odaların üzeri kubbe ile örtülüdür. Bu yapı ÅŸuanda öÄŸretmen evi olarak kullanılmaktadır. Ä°maretin güneyinde yer alan Hamam 1595 yılına tarihlenmektedir. Bugün yıkık bir vaziyettedir. Hamam kare plana sahiptir. Külliye ye gelir saÄŸlamak için çifte hamam düzenlendiÄŸi belirtilmektedir. Kubbeleri yıkılmıştır. Duvarları kısmen saÄŸlamdır.

han çeşme hatun halime külliye kent tarihi mimari

360° Video

Gösterim: 0

Sokak Görünümü

...Yükleniyor...

Gösterim: 0

Analistik Veriler

14231

Toplam Gösterim

14231

Sayfa Gösterim

0

Youtube Gösterim

0

StreetView Gösterim