Adres:
Gölyazı, Uluabat Gölü üzerinde bir yarımada üzerindedir. Tarihte ismi Apolyont olarak bilinmektedir. Roma, Bizans ve Osmanlı imparatorluğundan izler taşımaktadır. Asırlık Rum evleri, antik kentten kalan kalıntıları, kale surları, kuşları, leylekleri, turna, sazan ve yayın balığı, asırlık çınar ağacı, kilisesi, balık mezatı, camisi, kerevit ağları, Arnavut kaldırımlı sokakları, göl suları içinden masmavi gökyüzüne yükselen ağaçları, rengarenk balıkçı sandalları Gölyazı’nın en önemli özellikleridir. Roma çağında gelişen Gölyazı, Bizans döneminde daha çok dinsel içerikli eserler kazanmıştır. Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu Osman Gazi, Gölyazı ve çevresini Türklere açmıştır.
Gölyazı, Uluabat Gölünün doğusunda yer alıyor. Gölyazı ‘nın bulunduğu yarımadaya köprüden geçerek ulaşıyorum. Köprünün girişinde solda asırlık çınar ağacını görebilirsiniz. Sağ tarafta ise gölün içinden yükselen sazlıklar arasındaki rengarenk balıkçı sandallarını fotoğraflayabilirsiniz. Köprüden geçer geçmez köy kahvesini, camiyi, köy fırınını, bakkal dükkanını, Gölyazı köyünün misafirperver insanlarını görebilirsiniz. Hava durumuna göre köy meydanındaki masalarda oturup sıcak çayınızı yudumlayabilirsiniz. Kahvenin olduğu meydanda köydeki teyzelerin pişirdiği birbirinden leziz peynirli, patlıcanlı, patatesli gözlemelerden tatmanızı tavsiye ederim. Köy meydanında balık alabileceğiniz balık tezgahları ve sebze meyve pazarıda yer alıyor.
Gölyazı’da Roma, Bizans ve Osmanlı imparatorluğundan izler görülmektedir. Bizans İmparatoru tarafından 11.yüzyılda yapılan kale surlarının bir bölümünü, Gölyazı girişinde yakın zamanda restore edilen kilisenin çevresinde görebilirsiniz. Bu bölgede antik kentten kalıntılarda görülmektedir. Osmanlı imparatorluğunun fetihleri sırasında Bursa ve Mudanya civarında yaşayan yerli Rum halk Gölyazı’daki kaleye sığınmıştır. Surları çok güçlü olan kale Osmanlı İmparatorluğu tarafından uzun süre kuşatılmıştır, kuşatmanın devam ettiği günlerde deprem olmuştur, kalenin surları zayıflamıştır ve Osmanlı İmparatorluğu tarafından kale fethedilmiştir.
Eski bir Rum köyü olan ve bugün çoğunlukla mübadele ile Selanik’ten göç eden vatandaşların yaşadığı Gölyazı, Osmanlı döneminde Türklerle Rumların birarada yaşadığı ve Rumların çoğunlukta olduğu bir yerleşim yeriydi. 1924 yılında mübadele anlaşması ile yöreye yerleşen halk, Gölyazı ve çevresini çalışkanlıklarıyla çevre kültürünü geliştirmişlerdir.
6386
Toplam Gösterim6386
Sayfa Gösterim0
Youtube Gösterim0
StreetView Gösterim