Gökeyüp mezarlığında tespit edilen en erken tarihli mezar taşı m.ö 1787 - 1788 yıllarına ait olup üzerinde “Ahmine’l – mevt, merhum kara ,keçili köse hacı Muhammet, bin maksut ruhuna ,fatiha sene 1202 “ yazısı bulunmaktadır.
Geç örnekler, düzenlenmesi ve süslemesi açısından diÄŸer mezarlıklardaki mezar taÅŸlarından farklıdır. Bu gruba ait mermer mezar taÅŸlarında klasik mezar taşı uygulamasından farklı olarak kazıma ile elde edilmiÅŸ süslemelerin boya ile belirginleÅŸtirildiÄŸi görülmektedir. Ä°lk bakışta sonradan boyanmış olduÄŸu düÅŸünülen bu uygulamalar, dikkatli bir ÅŸekilde incelendiÄŸinde, süsleme tekniÄŸi açısından diÄŸerlerinden farklıdır. DiÄŸer mezar taÅŸlarında daha belirgin ve derin olan oymalar boyalı örneklerde daha yüzeysel ve özensizdir. Ayrıca boyası dökülen mezar taÅŸlarının üzerinde bulunan süsleme ve yazıların çok zor algılandığı görülmektedir.
Gökeyüp mezarlığında sayı olarak çok fazla uygulaması bulunan boyalı mezar taÅŸlarına Salihli bölgesinde birkaç mezarlıkta, az sayıda rastlanmaktadır.
Bu sonuca göre iki olasılık akla gelmektedir. Daha akla yatkın olan ilk olasılık bu tür uygulamaların Gökeyüp’de üretildiÄŸi için çok sayıda bulunduÄŸu, ikinci olasılık ise farklı yerlerde üretilen bu tür taÅŸların bir moda haline gelerek çok tercih edilmesidir.
18759
Toplam Gösterim18759
Sayfa Gösterim0
Youtube Gösterim0
StreetView Gösterim