Karahayıt
+90 (258) 171 41 40
KARAHAYIT / KIRMIZISU
Kırmızısu ; merkez ilçe Karahayıt kasabası içindedir. Pamukkale’ nin yaklaşık 5 km kuzeyindedir. Kırmızısu travertenleri 600C sıcaklıkta çıkan termal su çevresinde oluşmuştur. Termal suyun içindeki maden oksitleri nedeniyle kırmızı,yeşil ve beyaz renkli traverten tabakaları oluşmuştur. Yakın zamana kadar daha çok iç turizme hizmet veren Karahayıt Kaplıcaları artan konaklama tesisleri ile önem kazanmış ve Pamukkale’den sonra turizmdeki yerini almıştır.
Karahayıt Kırmızısu travertenleri yaklaşık 500m2’lik bir alandadır. Doğal güzelliği bakımından ilin görülmeye değer önemli turizm beldelerinden birisidir. 1970'li yıllarda Karahayıt'ın her köşesine kazma vurulup kırmızı su çıkarıldığı için, çok sayıda kuyu zamanla kurumuş. Bu nedenle 1990 yılında Özel Çevre Koruma Kurulu, Karahayıt'ı koruma altına aldı. 1992 yılında belediye olmasından sonra yeraltı sularının kullanımını disipline edildi. İsmini bölgede yetişen hayıt bitkisinden alan Karahayıt'ın tarıma dayalı ekonomik yapısı da kırmızı suyla gelen turizm sayesinde tamamen değişti.
Belde, Denizli kent merkezine 25 kilometre uzaklıkta. CHP'li Belediye Başkanı İbrahim Vural, kırmızı suyu dünyaya yeterince tanıtamadıklarını, bunu başarmak için her yıl ulusal boyutta festival düzenlediklerini söylüyor: Karahayıt bölgesinin termal kaynakları Ege Bölgesi'nin aktif jeolojik faaliyetleri sonucu oluşmuştur. Kırmızı suyun içindeki demir iyonunun etkisiyle Pamukkale travertenlerinin aksine kırmızı travertenlerimiz var. Kaynaklarımızdan çıkan termal sular, banyo olarak kullanıldığında dolaşım sistemi ile ilgili hastalıklara iyi geldiği yapılan tetkikler sonucu belirlendi."
Kırmızı su kaynaklarından birinde geçtiğimiz yıl 200 bin YTL harcanarak çevre düzenlemesi yapılmış. Turistler hiçbir ücret ödemeden buraya gelip, kırmızı sudan içebiliyor, çamur banyosu yapabiliyor. İsteyenler yanlarında şifalı sudan götürebiliyor.
Karahayıt Beldesi'nde yedi tane dört ve beş yıldızlı otelin yanı sıra 100'den fazla pansiyon bulunuyor. Belde halkının büyük bölümü oturduğu evleri büyüterek pansiyona dönüştürüyor. Özellikle yaz aylarında şifa aramak için yoğun olarak İç Anadolu Bölgesi'nden gelen yerli turistlere hizmet veriyor. Yurtdışından da en çok Almanya, Rusya ve Japonya'dan ziyaretçi ağırlıyor.
135312
Toplam Gösterim135312
Sayfa Gösterim0
Youtube Gösterim0
Google Gösterim