Pazar Yeri
+90 (258) 811 30 01
kaymakamlik@honaz.gov.tr
HONAZ
Honaz'ın tarihi çok eskiye dayanır, ilçenin şimdiki yerinde Bizans, Seçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Khonae (daha sonraları Khonos, Honas) bulunurdu. Khonae'den önce ise bugünkü Honaz'ın yerleşim merkezinin 3 km. kuzeyinde yer alan tarihi Lykos (bugünkü adıyla Çürüksu) Çayı kenarında kurulan Colossae yer alırdı.
Colossae'nin tarihi Î.Ö. 5. yy. dan daha önceye dayanmaktadır. Başlangıçta bir Frigya şehri olan Colossae, zaman içerisinde Grek şehri olmuştur, İ. S. 7. yy.la gelindiğinde tüm Anadolu şehirlerinde olduğu gibi Colossae de Arap akınlarıyla karşı karşıya kalmıştır. Savunma bakımından daha elverişli konumda olan ve Colossae'nin 3 km. güneyinde Honaz Dağı'nın ucunda yer alan Khonae, bu dönemde antik Colossae'nin yerini almaya başlamıştır. 7. yy da kurulan ve 858 - 860 yıllan arasında Başpiskoposluk unvanı alan Khonae, 950 yılında metropolit olmuş ve böylece Khonae, Anadolu'nun önemli dini ve idari merkezlerinden biri haline gelmiştir.
Uzun süre Bizans imparatorluğu sınırları içinde yer alan Khonae, 1070 yılında Büyük Selçuklu Hükümdarı Alparslan'ın komutanlarından Afşin Bey'in Anadolu seferi sırasında ilk kez Türklerin eline geçti. Ancak daha sonra Khonae özellikle Haçlı seferleri sırasında birkaç kez Türkler ve Bizanslı'lar arasında el değiştirdi. Adı Khonos/ Honas / Honaz olarak Türkçeleştirilen Khonae, 1207 yılında kesin olarak Türklerin idaresine geçti. O zamana kadar bölgenin en önemli şehri konumundaki Honaz, bundan sonraki yıllarda da idari birimin merkezi olarak yarım yüzyıl kadar önemini sürdürdü.
Honaz'ın Osmanlıların eline geçme süreci 1391'de başladı. Yıldırım Bayezıt, Denizli ve yöresini Osmanlı Devleti'ne kattı. Honaz 1403'de Timur'un Denizli'yi almasıyla Osmanlı Devleti'nin elinden çıktıysa da, 1429 yılında tekrar Osmanlıların idaresine geçti. Honaz'ın Osmanlı hakimiyetine kesin geçişi sırasında Osmanlı Hükümdarı olan II. Murat, 1479'da Honaz'da bir cami yaptırdı. Bu caminin bir bölümü zamanla yıkılmasına rağmen halen ayaktadır.
19. yüzyıla gelindiğinde Osmanlı Devleti'nin yaşadığı değişim rüzgarından doğal olarak Honaz da etkilendi.Tanzimat'tan sonra yapılan idari değişiklikte Honaz, Aydın eyaletine bağlı Denizli sancağının bir nahiyesi oldu.Honaz'da idari bakımdan asıl değişiklik 20. Yüzyılın basında gerçekleşti. Honaz Belediyesi 1914 yılında kuruldu.Belediyenin kurulmasıyla Honaz'da resmi hizmetler de artmaya başladı.
1987 yılına kadar Denizli iline bağlı bir nahiye olan Honaz, 19.06.1987 tarih ve 3392 sayılı kanunla ilçe statüsüne kavuştu.Bugün, ilçe merkezinde tüm devlet daireleri hizmet vermektedir.
8690
Toplam Gösterim8690
Sayfa Gösterim0
Youtube Gösterim0
StreetView Gösterim