Demirci Köyü
Antik yol kavşaklarından biri üzerinde bulunan Demirci Kasabası, bölgeye özgü köy mimarisi, yeraltı şehirleri, yakın çevresiyse tarih öncesi yerleşmeler, tümülüsler, ören yerleri ve antik yol kalıntılarıyla dikkat çekiyor.
Demirci kasabasının yeniden kuruluşu 280 yıl öncesine dayanmakta. Günümüz yerleşmesinin hemen kuzeyindeki eski
Göktaş Köyü'nden ilk olarak 12 hane Demirci'ye göç etti. Yeni yerleşme adını ise kasaba halkı arasında demircilik zanaatının
gelişmiş olmasından alır. Demirci'ye gelen halk, önce Kızlar Kayası yamaçlarına oyulu evlere yerleştiler ve yamaç içine oyulu konutların üzerine kendi taş işlemeli evlerini inşa ettiler. Özellikle kapı ve pencere üstlerinde gözlemlenen desenler, her ailenin kendine has amblemleri biçimindedir.
Evlerin bir bölümü tamamen boşken, büyük kısmı da insanlar tarafından ev olarak kullanılmaktadır.
Yeraltı şehirlerine sahip olan Demirci'de 3 adet de bezirhane bulunmaktadır. Demirci Kasabasının tarihi ise arkeologlara göre Milattan önce 5000'e kadar inmektedir. Oluklunun Kaya, Demirci'nin hemen güneydoğusunda, Karasu'nun kuzeye yönelmeden önce üzere oluşturduğu dar kıvrımı kuzeyden sınırlayan yükseltinin adıdır. Günümüzde tarım arazisi olarak kullanılan kayalığın üzerinde bir zamanlar, Güvercinkayası benzeri yayvan bir höyüğün yer aldığı çok sayıda siyah/kırmızı açkılı çanak çömlek, işlenmiþ obsidyen ve öğütme taşlarından anlaşılmaktadır.
Üzerlerinde birer mezar yığması bulunan Zindanlık Tepe, Büyük Deller ve Küçük Deller tepeleri kuzey/güney,
Demirci-Akmezar ve doğu/batı Mamasun- Demirci-Gülpınar ve Bekarlar yönlerinde uzanan antik yolların kavşak noktasın belirlemektedir. Bu yollardan biri Zindanlık Tepesi'nin kuzeye bakan eteğindeki bağlıkta, bahçe duvarının altında
yatmaktadır.
13908
Toplam Gösterim13908
Sayfa Gösterim0
Youtube Gösterim0
StreetView Gösterim