Ceylanpınar Çiftliği
(0414) 471 40 05
Edinilen bilgiye göre, halkın ve ordunun buÄŸday ihtiyacını karşılamak amacıyla 64 yıl önce Suriye sınırındaki Ceylanpınar ilçesinde kurulan iÅŸletmede, modern ÅŸartlarda bitkisel üretim, bahçecilik, alet ve makine tesisleri, hayvancılık faaliyetleri, gen kaynaklarının korunması konusunda çalışmalar yürütülüyor.
Arazi varlığı bakımından Türkiye'deki tarım iÅŸletmeleri arasında ilk sırada bulunan Ceylanpınar Tarım Ä°ÅŸletmesi, 1 milyon 761 bin dekar arazi varlığıyla TÄ°GEM arazilerinin yüzde 48'ini, GAP ile sulanacak alanların ise yüzde 4.5'ini oluÅŸturuyor.
TÄ°GEM arazilerinin yarısına yakınını oluÅŸturan iÅŸletmede Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile TÄ°GEM tarafından toprak etüt çalışmaları yürütülüyor. Ä°ÅŸletmede çeÅŸitli bitkisel ve hayvansal üretim faaliyetlerinin yanı sıra, yetiÅŸtirme ve islah konularında araÅŸtırmalar yapılarak, yeni çeÅŸitlerin tanıtılmasında, tarımsal teknoloji ve girdi kullanımı konularında yöre çiftçisine önderlik yapılıyor.
Ä°ÅŸletmede yetiÅŸtirilen ürünlerin başında; buÄŸday, mercimek, mısır, pamuk, Antep Fıstığı gibi ürünler yer alıyor. Ä°ÅŸletmede ayrıca, ''Pandas, Golia, Pamukova, Sarıçanak, Pehlivan, Ceyhan-99, Fırat 93, Aydın-93'' gibi buÄŸday çeÅŸitleriyle bölgeye uygun ürünlerin üretimi yapılarak, tohumluk hazırlanıyor. Tarım tekniÄŸine uygun bir ÅŸekilde yapılan bitkisel üretimde verimler bölge ortalamalarından ileri durumda bulunuyor.
Ağırlıklı olarak kuru tarımın yapıldığı iÅŸletmede yağış miktarının düÅŸük oluÅŸu nedeniyle buÄŸdayda genellikle nadas sistemi uygulanıyor. Buna raÄŸmen 2006 yılında iÅŸletmede buÄŸday üretimi ve veriminde üretim rekoru kırıldı. Toplam 170 bin 120 ton buÄŸdayın üretildiÄŸi iÅŸletmede, dekar başına verim 343 kilogram olarak ölçüldü. Bu yıl ise 2006'yı da geçerek 171 bin 650 ton buÄŸday üretildi.
Ceylanpınar Tarım Ä°ÅŸletmesi tohumluk, damızlık ve diÄŸer üretimleri yönüyle saÄŸladığı ekonomik faydalar, istihdam olanakları, deneyimlerinden edindiÄŸi bilgi birikimini aktaran bir okul olma özelliÄŸi de taşıyor.
Ä°ÅŸletmede yılda 55 bin ton civarında hububat, 1500 ton fiÄŸ, 60 bin ton yonca, 20 bin aşılı Antep Fıstığı ve badem fidanı ile 5 bin baÅŸ damızlık koyun, 250 baÅŸ sığır üretilip satılıyor. Ä°ÅŸletmede ayrıca sığırcılık, koyunculuk ve bulunduÄŸu ilçeye adını veren, nesli tükenme tehlikesi altında olduÄŸu için uzun yıllardır koruma altında tutulan ceylanlar yetiÅŸtiriliyor.
31383
Toplam Gösterim30950
Sayfa Gösterim433
Youtube Gösterim0
StreetView Gösterim