Eski adi Mertenik olan Beldeye Çatalca - Istanbul yolunun 6 ci Km. den saga sapilip, 2 Km . daha asfalt bir yol geçilerek gidilen Büyük ve Modern bir yerlesim yeridir. 1998 de Belediye olduktan sonra daha da gelismistir. 450 Hane olan yerlesimde evler tek katli bahçeli olmasina karsilik Bes kata kadar olanlari da vardir. Binalarinin %20 si Yigma %80 i de Betonarme yeni binalardan olusmaktadir.
30 Kasim 1997 de yapilan Nüfus tespitinde 1609 Nüfusa sahip olan yerlesimde yas guruplarina göre oranlandiginda 0 - 25 yas % 40 25 - 50 yas % 40 Elli yas üstü % 20 olan genç bir nüfusa sahiptir.
Yerlesim halki 1923 Mübadele anlasmasi sonrasi , Yunanistan in Selanik, Nasliç Iskodra , Asagi Kilkis , Yukari Kilkis Bölgelerinden Deniz yoluyla Mimarsinana gelinmis. Burada gelenler için kurulan kampta , Temizlik ve saglik muayenesinden sonra , Kara yoluyla ve Rumlarin kullandigi At arabalariyla yerlesime gelip Iskan olmus. Halkin geneli Patriyot ve Pomak Diye anilan Guruplardan olusmaktaymis.
Yerlesim yeri iskan öncesi Dört adet Çiftlikmis. Mertenik , Lahana , Gredine , Kesis Çiftlikleri birlestirilip gelen ailelere Nüfus basina taksim edilerek iskan verilmis . Ve köyün Insasina baslanmis. Beldeye ulasim Saat tarifeli minibüsler ile saglaniyor. Yerlesim içi yollarinin tamami kilit tasiyla kapli. Her yolunda Kanalizasyon mevcut. Her evinde Elektrik var , Isteyen aileler Telefon hizmetinden yararlanmis Yerlesim kotu 0212 778 - - - - dir.
Sekiz yillik egitim veren Güzel Modern bir okulu Lojmanlari ve Kütüphanesi Mevcut. Ilçe yakin oldugundan Saglikla ilgili birimi yok . Ilçeden yararlaniyor. Içme ve kullanma suyu Köy Hizmetleri tarafindan yapilan tesisle Köyün alt kisminda kaynayan Lahana suyu diye anilan , Suyu Elektrik motorlariyla Köyün üst Tarafinda yaptirilan 250 Tonluk Gömme depoya terfi ettirilip , Depolandiktan sonra Buradan da cazibe ve PVC Boru Kapali Sebeke Sistemiyle her eve ulasmaktadir.
Suyunun Sertlik derecesi düsük olup Içimi ve Lezzeti çok güzeldir. Köy Kurulusundan sonra 1934 yilinda yapilan Camisi eski ve ufak oldugundan 1990 yilinda yikilarak .Yerine Modern büyük Kubbeli olarak yenisi yapilmis . Zarif de bir Minare ile Birde Gasilhane de Insa edilmis. Bes vakitte Ibadete açik. Mezarligi ise Kurulusundan beri hizmet veriyor. bakimli Yerlesimin Alt kismindan Kovuk dere diye anilan bir dere geçmekte olup Kefal , Mavroz , Kizil kanat , Israil sazani Gibi baliklar bulunmaktadir.
Yerlesimde Otel bulunmuyor. Kalmasi icap edenler . Evlerde Misafir ediliyor Yada Köy Misafirhanesinde girlanabiliyor. Belde Civari Engebeli Ve etrafi da Zirai tarlalarla çevrili oldugundan belirli bir piknik yeri yok. Yerlesimde Bir Köfteci , Yeterince Bakkal ,Firin mevcut. Ekmek ihtiyaci Firindan
temin edildigi gibi, Ananevi usulde Ev hanimlarinin yogurdugu ekmek hamurunu Bahçelerinde bulunan Firinciklarda veya Peçka ( Kuzine ) sobalarda pisirerek te temin edebiliyorlar. Yerlesimde Benzinci , Oto Tamirhanesi yok ama Demirci , Kaynakçi , Marangoz Bulunmakta. Bir Futbol sahasi , Kulüp binasi , ile amatör liglerde Kirmizi Beyaz Formayla mücadele eden bir Futbol takimi var. Belde alani içerisinde Tekstil Fabrikalari , Antrepolar , Nakliye Ambarlari ve büyük bir Kalker isletmesi faaliyet gösteriyor.
Yerlesimin genel meslegi Çiftçilik , Hayvancilik olmasina karsilik Yeni yetisen nesil Daha ziyade civarda kurulmus fabrikalarda çalismayi tercih ediyor. Bugday , Arpa , Ayçiçegi , Yulaf gibi ürünler yetistirilip, Kendi ihtiyaçlarindan fazlasini satarak gelir temin edildigi gibi Bostan , Domates , Biber , Patlican , Sogan gibi sebzeleri de yetistirip ticaretini Yapiyorlar. 20 Sene evvel Elmaciliga baslanmis 10 - 15 Elma bahçesi yetistirilmis ve Çok güzel Starkink, Golden Elma Yetismesine ragmen Budama , Ilaçlama ve Buzhane masraflarinin çok fazla artmasindan dolayi Meyvecilikten vazgeçilerek, Çogu bahçe Sahibi agaçlarini söktürerek Tarim arazisine dönüs yapmaktadir.
Hayvancilikta ise iyi cins Süt inegi Ile az Miktarda koyunculuk yapilmakta sütlerinin Tüccarlara verilerek gelir temin edilmektedir. Süt isleyen tesisleri bulunmuyor. Tavukçuluk ise kendi ihtiyaçlarini karsilamak için yapiliyor.
Köyün yetistirdigi meshur ürünü olarak Ayçiçegi Meshur yemegi ise Patriyot Böregi olarak tanitilmakta . Eski büyüklerin söylemesine göre 1960 yillarina kadar Mart ayinin son Cuma Gününde civar köylerden de gelen Misafirler ile birlikte Helva Söleni düzenlenip , Mevlit okunurmus. Günümüzde ise bu adet yok olmus.
Yerlesimde evlenme adetleri genelde görücü usulu veya kizla oglanin anlasmasi sonucu , Aileler arasi gidip tanisip sart kosma ve kiz isteme adetleri uygulanir. Aileler arasinda nisan yapilir. Nisanlilik devresinde aileler hazirlik yapar . Çeyiz alma, Dügün öncesi Kina gecesi Mutlaka uygulanir. Önce Dini sonra Resmi Nikah törenleri yapilir. Dügünler eskiden Köy evlerinin bahçelerinde yemekli olarak yapilirken Günümüzde salon dügünlerine geçilmistir.
Damat Trasi , Gelinlik , Damatlik elbise adetleri mutlaka uygulanir. Dügün salonlarinda ekseriyetle Ince saz ve Hafif bati Müzigi çalinarak danslar edilip Oynanarak eglenilir.
Yerlesim Istiranca Daglarinin baslangicindaki tepelerin eteklerinde kurulmus Önü ovalik bir arazisi vardir. Ve Modern bir Çiftçilik yapimaktadir.
Köyde Tarihi eser olarak Ahmediye Köyüne Giden yolun Üzerindeki Kemerli tas köprü gösterilmektedir.
Yerlesime gelen yabanci Turistler modern kahvelerinde Rumca , Ingilizce , Almanca anlasabilecegi Insanlar bulabiliyor.
Isleri icabi Yerlesimden disari Göç eden 50 Aile olmasina karsin, Disaridan gelip yer satin alarak yerlesen 6 - 7 Aile ile Çok sayida Is yeri Isçi Mevcut
Komsu yerlesimleri Çatalca Ilçesi, Çakil Köyü, Ahmediye Köyü, Bahsayis köyü ile Tepecik Beldesidir. Halkinin geneli Müslüman olup . Güler yüzlü çaliskan Misafirperver insanlardir .
11916
Toplam Gösterim10947
Sayfa Gösterim969
Youtube Gösterim0
StreetView Gösterim