16. yüzyıl sonunda Osmanlı sadrazamlarından Ferhat PaÅŸa, Mimar Sinan’a, cami, sıbyan mektebi ve çeÅŸmeden oluÅŸan bir külliye inÅŸa ettirmiÅŸtir. Cami kapısı ve çeÅŸme üzerinde yer alan kitabelerde külliyenin inÅŸa tarihi 1597–98 olarak görülmektedir. Balkan SavaÅŸları sırasında büyük ölçüde tahrip olan yapı sonradan onarılmış, 1990’lardan sonra ise kalem iÅŸleri yenilenmiÅŸtir.
Klasik Osmanlı mimarisinin örneklerinden olan camii, kare planlı ve merkezi kubbelidir. Ä°ki sıralı pencere düzenine sahip olan yapının alt sıra pencereleri dikdörtgen söveli ve hafifletme kemerli; üst sıra pencereleri ise sivri kemerli ve alçı dışlıklıdır. Yapının giriÅŸi önünde iki revaklı bir cemaat yeri bulunmaktadır. Dış revak saçak ile örtülü olup, son dönemde camekan ile kapatılmıştır. Üç birimli olan iç revak ise, dört sütunun taşıdığı kemerli bir düzenlemeye sahip olup,kubbelerle örtülüdür. Yapının kesme taÅŸ minaresi kuzeybatı köÅŸede yer almaktadır. Çokgen gövdeli olan minarenin ÅŸerefe altı mukarnaslı; külah altı ise firuze rengi çini bezemelidir.
Caminin inÅŸa edildiÄŸi teras duvarının bir köÅŸesine kesme taÅŸ çeÅŸme, diÄŸerine önünde kapalı bir sundurma bulunan, tek kubbeli sıbyan mektebi inÅŸa edilmiÅŸtir. Yapı, bazı araÅŸtırmacılar tarafından kütüphane olarak tanımlanmıştır. Cami ile sıbyan mektebi arasında kalan alanda ise çoÄŸunlukla 18.-19. Yüzyıllara tarihlenen içlerinde Kırım Hanları ve ailelerinin de medfun bulunduÄŸu bir hazire mevcuttur.
6039
Toplam Gösterim6039
Sayfa Gösterim0
Youtube Gösterim0
StreetView Gösterim