Eski adi Kastan ya olan ve Ilçeye 13 Km . uzaklikta yerlesime Gökçeali , Subasi , Oklali köyleri Geçilerek Asfalt bir yolla gidilir . 550 Hane bulunan Yerlesimde Evler tek katli Bahçeli olup, Bes kata kadar olanlari da mevcuttur.
binalarinin % 20 Betonarme %75 Yigma % 5 Ahsap binalardan olusmaktadir.
1997 Senesinde yapilan Nüfus tespitinde 2090 Nufusa sahip olan yerlesimde Nüfus yas guruplarina göre oranlandiginda 0 - 25 yas % 45 , 25 - 50 Yas % 40, Elli yas üzeri % 15 olan Genç bir Nüfusa sahiptir.
Rumlardan Kalma ilk Yerlesim oldukça Büyük, Içinde Bakkal, Lokanta, Firin, Kahve Gibi Dükkanlari Bulunan Merkezi Eski bir Rum Köyü imis.
Halen Yasayan Halki yapilan Mübadele Antlasmasi sonrasinda ( 30 Ocak 1923) Yunanistan in Vuristin , Nasliç , Milikas , Lirham , Vaypis ; Cerbayan , Ceripya , Darama , Oraniçe ; Langaza ve Kayalar Mevkilerinden Yola Çikarak Selanik Limanina gelinmis. Buradan da Peyder pey Buhar gücü ile çalisan Gemilere Esyalari ile beraber Binerek Uzun bir yolculuktan sonra Mimarsinan Köyüne gelinmis, Burada kurulmus olan Kampta Banyo Temizlik ve Saglik Muayeneleri sonrasinda Bu seferde At Arabalari ile Karayolundan Buraya gelinmis. Burada yasayan Rumlarda göç hazirliginda oldugu için bir müddet beraber yasamak mecburiyetinde kalinmis. Rumlar gidince de köyün Tamami iskan olmus Gelen bu Türk Ailelere Rumlardan kalan bir Ev ile Tarim yapmasi içinde 8 Dönüm arazi verilmistir. Yerlesim tamamlandiktan sonra Rumlardan ait Kilise yikilmis yerine yeni bir Ilkokul insa edilmis.
1952 yilinda da köy meydanindan yer satin alinarak Yeni bir Cami ve Minaresi Yapilmistir. Köyün kurulusunda Tahsis edilen mezarlik Günümüze kadar ayni olarak hizmet vermekte mezarlarin ekseriyeti yapili etrafi çevrili ve bakimlidir.
Bir çok Orman köyüne Giden yolun Yerlesimin içinden Geçmesi ve Merkez olmasi Bakimindan 1964 yillarinda Uygulanan Vilayet genelgesi Ile Çatalca
Ilçesinin Köyleri arasindan Seçilen Dört Pilot köyden biridir.
Pilot köy seçildikten sonra daha da modernize edilmis Içerisinde Dügün salonu , Otel , Okuma odasi , Kulüp Lokali , Köy hanimlarinin Ihtiyaçlari için Konserve yapim odasi bulunan Yeni bir Kültür Binasi insa edilmis, Ayrica Alt yapi olarak Su sebekesi ve Kanalizasyon dösenmis. Daha sonrada Merkez köy olarak Civarindaki Sekiz köye de cereyan verecek Büyüklükte bir Jeneratör kurulmus. Elektrige ilk kavusan köylerdendir. Daha sonralari Ulusal Sebeke ye baglaninca Jeneratör Iptal edilmistir. 1965 yilinda PTT Acenteligi kurulmus. Tek hatli bir Manyetolu Telefonu 1970 yilinda 100 hatta çikarilmis, Uzun yillar hizmet görmüstür .
2000 yilinda Köyün Kanalizasyonu ve Su sebekesi genisletilerek yenilenmis Yerlesimin her evinde Elektrigi mevcut. Isteyen aileler Telefon hizmetinden yararlanmis Köy Kotu : 0212 794 - - - -
Eski bir Rum köyü oldugundan Köy içi yollari Düzensiz ama her yolu Kilit tasiyla kaplidir. Kurulusunda üç yillik egitim veren bir Ilkokulu olan yerlesimde daha sonra Bes yila çikarilmis 1970 yilinda da Orta Okul Binasi da yapilarak açilmis
Daha sonra da bu okullar birlestirilerek ilk ögretim okulu olarak göreve devam etmistir.
3298
Toplam Gösterim3298
Sayfa Gösterim0
Youtube Gösterim0
StreetView Gösterim