(0212) 796 2188
IZZETTIN KÖYÜ
Ilçe merkezine 6 Km . uzaklikta Çatalca Tren istasyonu hemzeminini geçtikten sonra Asfalt bir yolla gidilir. 30 Kasim 1997 de yapilan sayima göre 993 Nüfusa sahiptir.
Nüfus oranland iginda 0 - 25 yas %45 25 - 50 yas % 35 50 yas üstü ise %20 olup genç bir nüfusa sahiptir. !80 hane bulunan köyde evler tek kat bahçeli olup iki üç kata kadar olanlari da mevcut. Binalarinin % 50 si yigma %50si betonarme binalardan olusmakta ve Çatalca mücavir alani sinirlari içerisindedir.
Köyün kurulusu ve yerlesimi ile ilgili belgeyi daha önce yaz ilmis sekliyle sunuyorum. Izzettin Köyü 1860 li yillarda Kirimdan Göçenlerce kurulan bir Kirim Türkleri Tatar köyüdür. Köyün eski Imamlarindan Haci Hafiz Sugür 1940 yilinda Kaybulla Aga dan dinleyerek kagida aktardigi belge günümüze kadar gelebilmistir.
Kaybullah a ganin anlattigina göre Kirimin Bahçe saraya bagli Almatarhan , Çotkara ve civar köylerinden toplanan bir kisim kirim Tatari '' Artik bu gavurda yasanmaz '' diyerek Ak topraklara göçmeye karar vermisler.
Baslar inda Haci Abdurrahman efendi , Haci Zait efendi , Haci Ahmet efendi ve Ömer Seyfettin aganin bulundugu 66 Hane Kirim Tatari halki Kirimin Yarbasi Iskelesinden 18 Ekim 1856 Tarihinde Vapur ile Türkiye ye göçmüsler. O siralarda
8 yaslarinda olan Kaybullah aga göçü söyle anlatir. Ninem beni ve kardesimi ellerimizden tutarak Yar basi Iskelesine götürdü . Bütün akraba es dost orada yüklerinin basinda duruyordu ve herkes agliyordu . O gün Ikindi namazi üzeri Vapur iskeleye yanasti bizi ve esyalarimizi aldi Aksama bir saat kala vapur hareket etti.
O gece deniz yolculugundan sonra ertesi günü geç saatlerde Tophane Iskelesine yanasti .Esyalarimizi yük arabalarina Kendimizde Faytonlara binerek Babamin önceden tuttugu Fatihteki eve yerlesmistik. Biz Istanbul da bes yil kaldik. Fakat babamlar Türkiye içinde yerlesecek yer ariyorlardi Konya , Ankara , Adana , Eski sehir , Polatli ve Tekirdag Yörelerini dolasmislarsa da buralari hoslarina gitmemis. Bir gün Hazine ilaninda Çatalca nin Izzet baba Çiftligi ilanini görünce kalkip çiftlige giderler. Çiftligin bütün binalarinin ve ahirlarinin saglam olarak durmasina ragmen içinde hiç kimse yasamamaktaymis Topragi biraz kiraç olsa da Istanbul,a yakin olmasi düsüncesiyle çiftligi almaya karar vermisler Aile büyüklerinden On kisi 66 000 altin ödeyerek çiftligi alirlar . Diger 56 hane borçlarini bu on kisiye peyder pey öderler.
1859 senesinde çiftli gi satin alan ahaliye Askeriye ev kurmalarina müsaade etmez. Yine köyün ileri gelenlerinden Haci Abdurrahman efendinin oglu Hukuk mektebi mezunu Haci Bekir efendi Isi saraya kadar götürerek aldigi fermanla 1861 yilinda köyün kurulmasina izin verilmistir.
5146
Toplam Gösterim5146
Sayfa Gösterim0
Youtube Gösterim0
StreetView Gösterim