ÇANAKKALE KORDON

sahil,manzara,görüntü,deniz,cafeler,iskeleler,gezi,marti

  Kordon

   

 

Toplam Gösterim Sayısı   21063

Sanal Tur

Toplam Gösterim: 21063

Hakkımızda

Ä°nsanlık tarihinde büyük önem taşıyan Türkiye'nin kuzeybatısında; Avrupa ve Asya kıtalarını birbirinden ayıran ve kendi adını taşıyan BoÄŸaz'ın iki yanına kurulmuÅŸ benzersiz coÄŸrafyası, binlerce yıllık tarihi zenginliÄŸi, kültürlerinde barındırarak efsanelere ve mitolojiye ev sahipliÄŸi yapmış Türkiye'nin ve Dünya'nın nadide illerinden biridir. Çanakkale eski çaÄŸlarda HELLESPONTOS ve DARDANEL olarak anılmış M.Ö. 3000 yılından beri yerleÅŸim alanı niteliÄŸini korumuÅŸtur.

Erken Bronz Dönemi'nden bu yana önemli bir yerleÅŸim merkezi olan Çanakkale; Çanakkale BoÄŸazı sayesinde Anadolu ile Avrupa ve Akdeniz ile Karadeniz arasındaki baÄŸlantıyı saÄŸlayan iki geçit bölgesinden biridir. Bu özelliÄŸi nedeniyle oldukça zengin bir tarihi vardır. BoÄŸazın en dar yerinde Fatih Sultan Mehmet döneminde Rumeli yakasında Sestos dolaylarında Kilitbahir, Anadolu yakasında Abydos dolaylarında Sultaniye (Kale-i Sultaniye)ya da Çanak Kalesi adı ile anılan kaleler yaptırılmıştır. Bugünkü Çanakkale Ä°li adını Anadolu Yakasındaki Çanak Kalesinden almıştır.

Yörenin en eski halkı BeÅŸiktepe ve Kumtepe yerleÅŸmelerinden bilinen Kalkolitik Dönemin yerli halkıdır. Bunları, M.Ö. 3000'lerden 1200'lere kadar herhangi bir dış etki altında kalmadan yaÅŸamlarını sürdüren Troya halkı izler. Bundan sonra sırasıyla Troya SavaÅŸları ile Akalar, Ege göçleri ile çeÅŸitli kavimler gelmiÅŸtir. En son olarak Sicilyalı Komutan Roger De Flor'un ölümüyle buyruÄŸundaki Katalonyalılar bir süre etkinliklerini sürdürseler de, daha sonra Türkler'le yaptıkları bir anlaÅŸma gereÄŸi, Çanakkale ve yöresini Türk Beylerine bırakmışlardır.

M.Ö. 3000 yılında kurulan L Troia, M.Ö. 2500 yıllarında bir depremle yıkılmıştır. Bundan önce de yörede eski yerleÅŸmelerin bulunduÄŸu bilinmektedir. Dardanos kentinin I. Troia'dan önce kurulduÄŸu düÅŸünülmektedir. KuruluÅŸ önceliÄŸi 100-150 yıl kadardır. M.Ö. 1200'lerde kuzeyden gelen "deniz kavimleri"nin göçü ile bölgede ve Anadolu'da yazılı tarih açısından karanlık dönem baÅŸlamıştır. Bölge, M.Ö. 7. yüzyılda Batı Anadolu'da büyük bir güç haline gelen Lydia Krallığı'nın egemenliÄŸine girmiÅŸ, M.Ö. 5. yüzyılda Perslerin gelmesiyle, Pers etkisi artmaya baÅŸlamış, M.Ö. 386 yılında Persler ve Spartalûar arasında yapılan "Kral Barışı" ile bölgede kesin olarak Pers egemenliÄŸi saÄŸlanmıştır. M.Ö. 334'te Makedonya Kralı Büyük Ä°skender'in Pers ordusunu Biga Çayı (Granikos) yakınlarında bozguna uÄŸratmasıyla Anadolu'da Pers hakimiyeti gerilemeye baÅŸlamıştır. Ä°skender'in Ölümünden sonra Ä°skender'in komutanları bölgede iktidar mücadelesine giriÅŸmiÅŸlerdir. Bergama Krallığı'nın hakimiyeti ve Galat istilaları döneminden sonra, Roma'nın bölgedeki hakimiyet kurma çabaları sırasında Diktatör Sulla, Gelibolu'ya kadar gelmiÅŸtir. Bölge, Roma ve Bizans dönemlerinde limanlarıyla da önem kazanmıştır. Osmanlıların Akdeniz'de egemenlik kurma istekleri, onları Balkan Yarımadası'ndaki fetihlere, Gelibolu ve yöresinden baÅŸlamaya yöneltmiÅŸtir. Gelibolu'da bir tersanenin kurulmasıyla birlikte Çanakkale'deki Osmanlı egemenliÄŸi daha da artmıştır. BoÄŸazın önemi Çanakkale SavaÅŸları'nda (1. Dünya Savaşı'nda) bir kez daha gündeme gelmiÅŸ ve düÅŸman donanması 18 Mart 1915 tarihinde bozguna uÄŸratılmıştır.

sahilmanzaragörüntüdenizcafeleriskelelergezimarti

360° Video

Gösterim: 0

Sokak Görünümü

...Yükleniyor...

Gösterim: 0

Analistik Veriler

21063

Toplam Gösterim

21063

Sayfa Gösterim

0

Youtube Gösterim

0

StreetView Gösterim

FOTO GALERÄ°