ÇANAKKALE ARKEOLOJİ MÜZESİ

museum,antic.visit,ziyaret,kilise,atatürk,prehistorik,troia,assos,apollon,smintheion,tenedos,alexandreia,troas,örenyeri,dardanos,tümülüs,mermer,heykel,mezar, steller,mimari,parçalar,bronz,pişmiş,çanak,çömlek,kandil

  Barbaros Mahallesi.100.Yıl Cad

  0286 217 65 65  

  canakkalemuze@kulturturizm.gov.tr

Toplam Gösterim Sayısı   13258

Sanal Tur

Toplam Gösterim: 13258

Hakkımızda

Tarihi
Çanakkale'de müzecilik çalışmaları, 1936 yılında bölgeden toplanan eski eserlerin Zafer Meydanı'ndaki eski bir kilise binasında depolanması ile baÅŸlamıştır. Daha sonra bu bina düzenlenerek müdürlük haline getirilmiÅŸ ve 1960 yılında ziyarete açılmıştır. 1984 yılında ise Atatürk Caddesi üzerinde inÅŸa edilen yeni müze binasında hizmet verilmeye baÅŸlanmıştır.
Müze TeÅŸhir Salonu
GiriÅŸte yer alan 1. Salon: Bu bölümde Çanakkale yöresinde bulunan antik yerleÅŸim yerlerini gösteren büyük boy duvar panosu ile Troia antik kentinin yerleÅŸim katlarını gösterir ışıklı pano bulunmaktadır. Ayrıca Çanakkale yöresinde 17. yüzyıl sonlarıyla 20. yüzyıl baÅŸları arasında üretilmiÅŸ olan Çanakkale seramiklerinden, geç döneme giren 19. ve 20. yüzyıl seramik örnekleri sergilenmektedir. Osmanlı devletinin en önemli bir seramik üretim merkezi olan Çanakkale ismini de burada üretilen ve dışarıya satılan çanak çömleklerinden almıştır. Seramiklerde iri gözenekli kırmızı, nadiren de bej renkli hamur kullanılmıştır. Form olarak testi, kâse, tabak, ÅŸekerlik gibi örnekler bu bölümde sergilenmekte olup bezeme tarzı olarak koyu kahverengi, yeÅŸil sırlı monokrom örnekler yanında sarı, yeÅŸil, kahverengi renklerin karıştırılması ile elde edilmiÅŸ sıraltı teknikli örnekler de mevcuttur.
Salonun bir köÅŸesinde Çanakkale'de eski bir konakta kullanılmış olan ve 19. yüzyılın ahÅŸap iÅŸçiliÄŸinin en güzel örneklerinden olan konsollar bulunmaktadır. Konsollardaki insan figürleri aynı zamanda yüzyılının plastik sanatını da yansıtmaktadır.
Salonda ayrıca Troas bölgesi antik kentlerinden ve Mysia bölgesindeki Kyzikos'tan gelmiÅŸ mezar stelleri ve ostothekler sergilenmektedir. Steller Hellenistik ve Roma dönemlerine ait olup konu olarak cenaze ziyafetli, veda sahneli, at üzerinde heros ve at yanında heros gibi döneminin sevilen konuları betimlenmiÅŸtir. Antik Dönem ölü gömme geleneklerinden biri olan bu gömme biçimi, ölünün kremasyon sonrasında arta kalan kemiklerinin ve ölü hediyelerinin ostothek denilen küçük taÅŸ lahitlere konulmasıyla oluyordu.
2. Salon: Çanakkale Müzesi'nin en eski koleksiyonlarının ve Troia eserlerinin sergilendiÄŸi salondur. Salonda bulunan vitrinlerde fosiller, Yontma TaÅŸ Çağı baltaları, BeÅŸige Tepe prehistorik buluntuları ile Troia tabakalarına ait eserler sergilenmektedir. Troia kazısı 1870'te baÅŸlamış ve zaman zaman kesintiye uÄŸramasına karşın halen devam eden bir kazıdır. Höyük M.Ö.3000- M.S.500 yılları arasına tarihlenen 9 yerleÅŸim katından oluÅŸur. Salonda Troia yerleÅŸim katlarına ait buluntular Troia-I, Troia-II, Troia-III-IV-V, Troia-VI-VII, Troia- VIII-IX vitrinlerinde sergilenmektedir. Bu tabakalardan çıkarılmış günlük kullanım kapları, gri monokrom kaplar, Myken seramikleri, Depas amphikypelon'lar, Buckel seramik olarak adlandırılan seramikler, kaya kristalinden aslanbaşı, amulet, idoller yanında, bronz ve fildiÅŸi eserler Troia kentinin antik dönemlerdeki sanat ürünlerini yansıttığı gibi, günlük hayat ve dinsel yaÅŸantıları hakkında da bilgi vermektedir.
3. Salon: Bu salonda bulunan vitrinlerde Çan ve Yenice tümülüslerinde bulunan Hellenistik Dönem eserleri ile M.Ö.7-2. yüzyıla ait Bozcaada nekropol buluntuları sergilenmektedir. Bozcaada (Tenedos) nekropol kazıları 1959, 1969, 1990, 1991, 1992 yıllarında yapılmıştır. Ve bu kazılarda 51 mezar ve konteksler içindeki tek renkli gri ve Korinth seramiklerinin bir arada bulunduÄŸu konteksler ayrı bir önem taşımaktadır. ÇoÄŸunlukla Attika ve Korinth ithal keramiklerinin yanı sıra, Aiolis bölgesinin kendine özgü gri monokrom renkli seramikleri türünün en güzel örnekleridir. Mezarlarda ithal keramiklerin yoÄŸunluÄŸu adanın antik dönemde deniz ticaretinde önemli limanlardan biri olduÄŸunun kanıtıdır. Bunların yanı sıra zengin terracotta figürinler, Attika keramiklerinin çeÅŸitliliÄŸi ve kalitesi bakımından ayrıca önem taşımaktadır. TeÅŸhirde bunlardan örnekler bulunmaktadır.
4.Salon: Bu salonda bulunan vitrinler Dardanos tümülüsü (M.Ö.6-2.yy.) buluntularına ayrılmıştır. Dardanos tümülüsü Çanakkale'nin 11 km güney batısında bir sırt üzerinde kurulu olduÄŸu bilinen antik Dardanos ÅŸehrinin kuzeyindeki bir tepededir. Tepenin 1959 yılında kazılmasıyla mezara girilmiÅŸtir. Mezar anıtı salonun duvarlarında bulunan ışıklı panolarda da görüleceÄŸi üzere koridor, ön oda, esas mezar odasından ibarettir. Mezar bir aile mezarıdır, bunun Klasik, Hellenistik ve Roma dönemlerinde kullanıldığı buluntulardan anlaşılmaktadır. Buluntular arasında sergilenmekte olan yazılı bronz kremasyon kapları, takılar, gemmalar, altın yüzükler, çelenk ve diademler, kandiller, tekstil parçaları, sandaletler, ahÅŸap eÅŸyalar ve kline parçaları bulunmaktadır. Bu salonun en güzel eseri dönem Knidos Aphrodite'sinin bir taÅŸra kopyası olan piÅŸmiÅŸ toprak Aphrodite heykelciÄŸidir. Dünya arkeoloji literatürüne Dardanos Aphrodite'si olarak girmiÅŸ olan bu heykelcik orijinaline en çok benzeyen kopyalardan biridir. Ayrıca Aphrodite'nin dışında benzerleri Myrina'da bulunmuÅŸ olan M.Ö. 2. yüzyıl Eros figürinlerinden oluÅŸan bir grup da bu tümülüsün buluntuları arasındadır.
5.Salon: Assos (Behramkale) ve Gülpınar (Apollon Smintheion Kutsal Alanı) kazılarından gelen eserler ile, seçkin sikke örnekleri ve cam eserler sergilenmektedir.
Ayvacık'a 17 km. uzaklıktaki Behramkale Köyü son yıllarda artan turizm hareketliliÄŸinin yanı sıra, M.Ö. 8. yüzyıldan Osmanlı Dönemine kadar kesintisiz bir yerleÅŸim gösteren Assos antik kentiyle de tanınmaktadır. Antik kentte 1881-1883 yılları arasında yapılan ilk çalışmalardan sonra, kazılar 1980'den beri kesintisiz olarak sürmektedir. Assos'un M.Ö.6. yüzyıla tarihlenen Athena tapınağı ve M.Ö.4. yüzyıla tarihlenen surları dışında son yıllarda kazılarda ortaya çıkartılmış antik nekropolü de ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Nekropol kazılarından yoÄŸun olarak arkeolojik buluntular gelmektedir. Assos teÅŸhirimizde bu nekropol'den gelmiÅŸ ağızları küçük keselerle kapatılmış kremasyon kapları, çok deÄŸiÅŸik pozisyonlarla hareketlendirilmiÅŸ olan terracotta figürinler Çanakkale Arkeoloji Müzesi'nin en ilgi çekici eserleri arasındadır. Assos vitrinlerinde bu orijinal figürinlerin yanı sıra Attika ve Korinth seramikleri, Fenike camları da sergilenmektedir.
Gülpınar- Smintheion teÅŸhirinde ise Ayvacık Ä°lçesi, Gülpınar Köyü sınırları içerisinde bulunan Apollon Smintheion kutsal alanının çevresinde yapılan kazılardan çıkarılmış cam unguentariumlar ile Dardanos nekropol kazısında bulunan altın boncuk ve çiçek aplikler, terracotta figürinler ve kemik aletler sergilenmektedir. Roma Dönemi Aleksandria Troas Kenti'nin kehanet ve kül merkezi olan Apollon-Smintheion Tapınağı aynı zamanda kutsal bir taÅŸ yolla bu kente baÄŸlanıyordu. Troas bölgesinin tek kült merkezi olan bu tapınakta bölgenin birçok antik kentinin ve insanının kaderi tespit edilmiÅŸtir. Kazılarda tapınağı ait kehanet buluntuları henüz bulunmamışsa da, çıkan küçük buluntuların çeÅŸitliliÄŸi ve zenginliÄŸi tapınağın Troas bölgesinden birçok insan tarafından ziyaret edilmiÅŸ olduÄŸunun kanıtlarıdır.
Vitrinlerde, Çanakkale civarından müzemize gelen çeÅŸitli heykeltraÅŸlık ve mimarî buluntularına, amphoralara da yer verilmektedir.

museumantic.visitziyaretkiliseatatürkprehistoriktroiaassosapollonsmintheiontenedosalexandreiatroasörenyeridardanostümülüsmermerheykelmezar stellermimariparçalarbronzpişmişçanakçömlekkandil

360° Video

Gösterim: 0

Sokak Görünümü

...Yükleniyor...

Gösterim: 0

Analistik Veriler

13258

Toplam Gösterim

13258

Sayfa Gösterim

0

Youtube Gösterim

0

StreetView Gösterim

FOTO GALERÄ°