Mekan 360

Hakkımızda

Burdur günümüzde Antalya, Muğla, Denizli, Afyon ve Isparta illeriyle çevrili olup, antikçağda İsavria, Lykonia ile doğudan, Pamphylia ile güneyden, Likya ve Karia ile batıdan Firigya ve Galatia ilede kuzeyden çevrili Pisidia antik coğrafyasında bulunmaktadır.Burdur'un tarih öncesi (Prehistorik) geçmişi paleolitik çağlara kadar uzanmaktadır. daha sonra sırasıyla Neolitik (8000 - 5500) Kalkolitik (5500 - 3200) çağlara ait somut buluntular hacılar ve Kuruçay kazıları ile ortaya çıkmıştır. İşte böylesine zengin bir prehistorik ve klasik çağlar arkeolojisine sahip Burdur 1950 yılların ortasında bir müze oluşturma çabasına girmiş 1957 - 1960 yılları arasında dört sezon arkeolojik kazılar yapılan Hacılar Höyük ile bütün dünyanın dikkatini üzerine çekmiştir. Bu girişimlerin sonucunda Burdur Müzesi 1963 yılında resmen kurulmuş oldu. 12 Haziran 1969 yılında Müzenin bulunduğu yerde Şeyh Mustafa veya Küçük Şeyh Bulgurzade Ağa Medresesinin Kütüphanesi olarak kullanılan Hicri 1239 tarihli Necipefendi Kütüphanesi ve çevresi de yeni oluşturulan yapılarda Burdur Müzesi insanlığın ve bilim dünyasının hizmetine açılmıştır. Zengin bir arkeolojik potansiyele sahip olan ilimiz kısa bir zaman içerisinde Müzesini geliştirerek Ülkemizdeki sayılı müzeler içerisinde belli bir yere gelmiş olmasına rağmen yerleşim yeri ve sergileme imkanının yetersizliği görülmüş ve 1992 yılında müzenin batı kısmı kamulaştırılarak müzeye dahil edilmiştir. Alan olarak genişleyen müze günün gereksinimine uygun olarak yeni teşhir salonları ve eski eser depoları yapımına 9 Haziran 2001'de Dönemin Kültür Bakanı Sayın İstamiyan TALAY tarafından temeli atılarak başlanmış ve 6 yıl süren revizyon çalışmaları sonunda Yine Dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Sayın ATİLA KOÇ tarafından  7 Temmuz 2006 tarihinde kapılarını ziyaretçi ve bilim dünyasına açmıştır.

Etiketler

burdur müze antik heykel araştırma çağ paleolitik Prehistorik arkeoloji

Fotoğraflar

Görüşler (5)

mohammad hassan nematollahi

A musume with a lot of statue from stone. Very beautiful

5 yıl önce

Melih Yapıcı

Very beautiful historical museum. I think it's big for this city. There is two floor about museum. And there is very elegant statues

5 yıl önce

Ege Uygur

A great and authentic museum with great inventory. Definitely a must see location. There is also a cafe right next to it to have tee and rest.

5 yıl önce

tuliz b.

Pretty big museum with two floors in the center of Burdur. Nice and easy to reach.

5 yıl önce

Silvana Domenicone

Very informative museum to complement and know the details and findings of Sagalassos ancient city (situated in Ağlasun). 5tl entrance fee. Clean restrooms available. 1 or 2 hours depending on your interest.

5 yıl önce

Yorum Ekle