BOZCAADA
Bozcaada tarih boyunca konumu itibariyle staretejik öneme sahip olmuÅŸtur. Gezginlerin, tarihçilerin, edebiyatçıların ilgisini çekmiÅŸ, hakkında pek çok eser yazılmıştır. Son yıllarda da yerli ve yabancı turistler için bir cazibe merkezi olan Bozcaada havası, denizi, ege rüzgârlarından beslenen baÄŸlarından elde edilen üzümlerden yapılan ÅŸarapları, Türk ve Rum kültürünün birleÅŸtiÄŸi eÅŸsiz mutfağı ve Bozcaada’ya özgü misafirperverliÄŸiyle konukları ağırlamakta ve turizm alanında hızlı geliÅŸim kaydetmektedir.
Antik çaÄŸda Leukophrys,Yunan Mitolojisinde ise Tenedos adıyla bilinen Bozcaada’nın ilk sakinleri Akaların bir kolu olduÄŸu ve M.Ö. 2000 yıllarında yerleÅŸtikleri tahmin edilen Pelasg’lar (Pelazziler)dır.Akalardan sonra Ada’ya sırasıyla Fenikeliler, Atinalılar ve Yunanlılar hakim olmuÅŸtur. Ada M.Ö.493’de Pers istilasına uÄŸramış,M.Ö.334 yılında ise Pers istilasına son veren Büyük Ä°skender devri baÅŸlamıştır.Bergama Krallığından sonra M.Ö.168 yılında Roma hakimiyetine girmiÅŸtir.Roma Ä°mparatorluÄŸu’nun 395 yılında ikiye bölünmesiyle DoÄŸu Roma yani Bizans Ä°mparatorluÄŸuna dahil olmuÅŸtur.1203 yılından sonra Bozcaada üzerinde Bizans-Ceneviz-Venedikliler arasında egemenlik mücadelesi baÅŸlamıştır.
Bozcaada ilk defa 1455 yılında Fatih Sultan Mehmet devrinde Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu’na katılmıştır. Osmanlı ile Venedik arasında Bozcaada için mücadeleler olmuÅŸ,Ada zaman zaman Venedik hakimiyetine girmiÅŸtir.Bozcaada Osmanlı döneminde bir kale dizdarı ve kadı tarafından yönetilmiÅŸ,19.yüzyılın sonlarında Merkezi Sakız ve Rodos olan Cezair-i Bahr-i Sefid Eyaletinin Midilli Sancağına baÄŸlı bir Kaymakamlık olarak teÅŸkilatlanmıştır.Bu dönemde Ada’da Belediye dairesi bulunmaktadır.
1912 yılında Balkan Savaşı sırasında Yunan donanmasınca iÅŸgal edilmiÅŸ olup, Lozan AntlaÅŸması sonucunda 20 Eylül 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti’ne baÄŸlanmıştır
17814
Toplam Gösterim17795
Sayfa Gösterim19
Youtube Gösterim0
StreetView Gösterim