BORNOVA ÖZKANLAR MEYDAN

bornova özkanlar meydan, bornova, özkanlar, migros, mustafa kemal caddesi, sakarya caddesi, kavşak,360,vr,sanaltur,sanal,tur,viar turkey,video,virtual,tour,turkey,mekan360,mekan,

 

   

  bornovabelediyesi@bornova.bel.tr

Toplam Gösterim Sayısı   19219

Sanal Tur

Toplam Gösterim: 18920

Hakkımızda

Ä°zmir’in kuzeydoÄŸusunda, Yamanlar Dağı eteÄŸinde, 380 kuzey enlem ve 270 derece boylam üzerinde bulunan Bornova, Ä°zmir’e 8 km. uzaklıktadır. 400.000 yerleÅŸik ve 1.000.000 hareketli nüfusa sahip olan Bornova, köyleriyle birlikte 205 km2’lik bir alanı kapsamaktadır.
 
Bilinen en eski adı “Birun-u Abad” olan Bornova’da yerleÅŸim Hellenistik çaÄŸda baÅŸlamıştır. Amazon’lar, Hititler, Ä°on’lar, Frigya’lılar, Lydya’lılar, Pers’ler, Makedonya’lılar, Bergama Krallığı ve Roma’lılar bu bölgede hüküm sürmüÅŸ ve yaÅŸamışlardır.
 
1071 yılında Malazgirt zaferiyle Anadolu’ya adım atan Türk’ler, 1076 yılında Bornova’nın yönetimini Emir Çakabey’e vermiÅŸlerdir. Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu’nun dağılmasından sonra 15 Mayıs 1919’da Yunan iÅŸgaline uÄŸrayan Bornova, 9 Eylül 1922’de Mustafa Kemal ATATÜRK önderliÄŸindeki Türk Ordusunun Belkahve sırtlarından Ä°zmir’e girmesiyle düÅŸman iÅŸgalinden kurtulmuÅŸtur.
 
1881 yılında ilk belediye teÅŸkilatı oluÅŸturulan Bornova, 1981 yıldan bu güne kadar Ä°zmir BüyükÅŸehir Belediyesi’ne baÄŸlı metropol belediyesi olarak iÅŸlevini sürdürmektedir.  Türkiye’deki ilk futbol maçı 1890 yılında Ä°zmir’e gelen Ä°ngiliz denizcilerle, Ä°zmir’li gençler arasında Bornova’da ve yine ülkemizdeki ilk atletizm yarışmaları 1895’de Bornova’da gerçekleÅŸmiÅŸtir.
 
9 Eylül 1922 Ä°zmir’in iÅŸgalden kurtuluÅŸu sırasında Bornova’daki pek çok levanten köÅŸk ve evleri Türk ordusunca karargah olarak kullanılmıştır. KurtuluÅŸ Savaşı’ndan sonra Rum nüfusu Bornova’yı terk etmiÅŸ, levantenlerin bir kısmı ise yaÅŸamlarını burada sürdürmüÅŸlerdir. Bornova, Rum göçünden doÄŸan nüfus kaybını zaman içinde Balkanlardan, Girit’ten ve Anadolu’dan aldığı göç ile karşılamıştır.
 
Verimli toprakları ile bilinen Bornova ovasına 1932 yılında inÅŸa edilen Ziraat Mektebi, 1955  yılında kurulan Ege Üniversitesi’nin çekirdeÄŸini oluÅŸturmuÅŸtur.
 
1884 yılında kurulan ve sınırlı sayıdaki levantenlerin kullandığı havagazı ve elektrik şebekesi 1932 yılında modernleştirilerek yeni bir şebeke oluşturulmuştur.
 
1958 yılında ilçe statüsüne kavuÅŸan Bornova, 1955 yılında kurulan Ege Üniversitesi kampüsü sayesinde 1960’lı yıllardan itibaren giderek öÄŸrenci kenti olmaya baÅŸlamıştır. Tıp Fakültesi Hastanesi’nin Ege ve Ülke boyutunda büyümesi ve geliÅŸmesi Bornova’yı bir çekim merkezi haline getiren baÅŸlıca etkenlerden birisidir.
 
Ege Üniversitesi’nin verimli topraklar üzerinde kurulması bazı spekülasyonlara yol açarken, 1970’li yıllarda büyük kentlere yönelen kitlesel göçlerin yarattığı plansız yerleÅŸime ve gecekondulaÅŸmaya engel olmuÅŸtur, ayrıca 1980’lerden sonra önlenemeyen kitlesel göçler karşısında Bornova’nın kuzey ve güney yamaçlarındaki kamu arazilerinin örgütlü yapı kooperatiflerine tahsis edilmiÅŸ olması gecekondulaÅŸmayı belli bir yerde durdurmuÅŸtur. Bunun da en güzel örneÄŸi gecekondu önleme bölgesi olan Atatürk Mahallesi yerleÅŸimidir.
 
Üniversite etkeninin yanında 2 büyük askeri birliÄŸin de ilçe içinde konuÅŸlandırılmış olması ve yakın çevresindeki iki hakim aksın (KemalpaÅŸa Ovası ve Işıkkent) sanayi bölgeleri olarak saptanması ve 4 sanayi sitesinin yerleÅŸim alanı içinde bulunması Bornova’nın geliÅŸimine bugün ve gelecekte etki yapacak unsurların başında gelmektedir. Pınarbaşı, Çiçekli ve yakın köyleriyle Ä°zmir’in akciÄŸeri konumuna gelmiÅŸ; Ä°zmir-Ankara Ä°zmir-Aydın ve Ä°zmir-Çanakkale karayolu ağının merkezinde bulunması ve ayrıca 2000 yılında da metro ve Santral Garaj’ın gelmesi ile önemini bir kat daha arttırmıştır.
 
YeÅŸili, bamyası, domatesi, nar bahçeleriyle ve piknik alanlarıyla bilinen Bornova, tarihin akışı içinde deÄŸiÅŸik kültürleri konuk etmiÅŸ ve bu misyonunu halen sürdürmektedir. Yakın geçmiÅŸten günümüze kadar özelliklerini yitirmeyen bazı tarihi köÅŸk, ev ve yapıtların baÅŸlıcaları ÅŸunlardır: Maltas Evi, Belhomme Evi, Paterson KöÅŸkü, Steinbüchel Evi, Chamaud Evi, Charlton Wittal Evi, Well House, Edmund Giraud Evi, Donald Giraud Evi, Kanalaki Evi, Aliotti Evi, Murat Evi, Bari Evi, Pandespanian KöÅŸkü, Paggy KöÅŸkü, YeÅŸil KöÅŸk, Bornova Büyük Cami, St. Maria Magdalena Protestan ve Santa Maria Katolik Kiliseleridir.

bornova özkanlar meydan bornova özkanlar migros mustafa kemal caddesi sakarya caddesi kavşak360vrsanaltursanalturviar turkeyvideovirtualtourturkeymekan360mekan

360° Video

Gösterim: 299

Sokak Görünümü

...Yükleniyor...

Gösterim: 0

Analistik Veriler

19219

Toplam Gösterim

18920

Sayfa Gösterim

299

Youtube Gösterim

0

StreetView Gösterim

FOTO GALERÄ°