Gürpınar mah. 7232 sk.No.41/3 Işıkkent
0232 437 3 437
info@binatlisove.com
MANTOLAMA GENEL ÅžARTNAMESÄ°
BÄ°NA VE TESÄ°SATTA MANTOLAMA
Yapıların uzun yıllar boyunca deÄŸerini koruması ancak, yapı iyi tasarlanmışsa, iç ve dış etkenlerden doÄŸru biçimde korunmuÅŸsa gerçekleÅŸebilir. Yapıların iç ve dış etkenlerden doÄŸru biçimde korunması; yalıtım ile saÄŸlanabilir. Yalıtım sistemlerinin esas amacı; yapı bileÅŸenleri ve taşıyıcı sistemi dış etkenlerden koruyarak; kullanım amacına uygun saÄŸlık ve konfor ÅŸartlarının yapı içerisinde hüküm sürmesini saÄŸlamaktır. Bina içerisinde konforlu yaÅŸam koÅŸullarının oluÅŸturulması insan saÄŸlığı için ne kadar önemli ise yapının dış etkenlere karşı korunması da; içerisinde yaÅŸadığımız, saÄŸlam ve uzun ömürlü olmasını beklediÄŸimiz yapılar için aynı öneme sahiptir.
1. BÄ°NALARDA MANTOLAMA Dünya üzerindeki birincil enerji kaynaklarının hızla tükenmesi üzerine geliÅŸmiÅŸ ülkeler baÅŸta olmak üzere tüm ülkeler enerji ihtiyaçlarını kontrol altına alma ve enerjiyi etkin kullanma yöntemleri geliÅŸtirmiÅŸlerdir. Ülkemizde de; baÅŸta sanayi ve konut sektörlerinde olmak üzere, enerji tüketimleri her geçen yıl artmaktadır. Konutlarda kullanılan enerjinin büyük bir kısmı ısıtma ve soÄŸutma amaçlı olarak tüketilmektedir. Söz konusu bu enerjinin; etkin kullanılması,mantolamaı ile saÄŸlanabilir. Bina zarfı, binanın iç ortamını dış ortamdan ayıran yapı elemanlarını kapsar. Duvarlar, pencereler, kapılar, döÅŸeme, tavan ve çatı, bina zarfını oluÅŸturur. Genel olarak; farklı sıcaklıktaki iki ortam (dış hava – yaÅŸanan mahaller) arasındaki ısı geçiÅŸini azaltmak için yapılan iÅŸlemlere mantolamaı denir.
1.1. Duvarlar: Enerji verimliliÄŸi için ısı kaybeden dolgu duvar ve kolon, kiriÅŸ, lento, hatıl vb. tüm taşıyıcı duvarlara mantolamaı yapılmalıdır. Duvarlarda yalıtım içten (duvarın iç yüzünden) veya dıştan (duvarın dış yüzünden) yapılabilir. Bunun için çeÅŸitli mantolama malzemeleri ve detayları uygulanabilir.
1.2. Pencereler: Pencerelerde ısı kaybı açısından en önemli özellik, ısı geçirgenlik katsayılarıdır.(U deÄŸeri). Binalarda kullanılacak pencerelerin ısı geçirgenlik katsayıları TS 825’e uygun olmalıdır. Isı kazançlarının ve soÄŸutma yüklerinin kontrol altına alınabilmesi için ise pencerelerde kullanılan camların güneÅŸ enerjisi geçirgenliÄŸi dikkate alınmalıdır. Pencereler, kış mevsiminde güneÅŸin mahal içerisine giriÅŸini arttırmalı, yaz mevsiminde azaltmalıdır. Bunun için pencere sistemlerinde çift camlar, low-e kaplı çift camlar, güneÅŸ kontrol kaplamalı camlar ile yalıtımlı doÄŸramalar kullanılmalıdır.
1.3. Tavan/çatı ve döÅŸemeler: Binalarda duvarlar ve pencerelerden sonra en fazla ısı kaybı/kazancı olan bölümler, tavan/çatı ve döÅŸemelerdir. Isı kaybeden bu bölümlere de çatının kullanım durumu, eÄŸimi, konstrüksiyonu, döÅŸemelerde ise uygulama yapılan döÅŸeme türü, malzemelerin yük taşıma kapasitesi vb. faktörler göz önüne alınarak mantolamaı yapılmalıdır. Bu amaçla çatı ve döÅŸemelerde ihtiyaca göre tasarlanmış farklı detaylar için çeÅŸitli mantolama malzemeleri uygulanabilir. 10
BÄ°NA VE TESÄ°SATTA MANTOLAMA
Isı yalıtım malzemeleri; ısı kayıp ve kazançlarının azaltılmasında kullanılan, düÅŸük kalınlıklarda enerji tasarrufu saÄŸlamak amacıyla üretilmiÅŸ yüksek ısıl dirence sahip özel ürünlerdir.Isı yalıtım malzemelerinin en temel özelliÄŸi ısı iletim katsayılarının (λ) düÅŸük olmasıdır.AÅŸağıda binalarda kullanılan mantolama malzemeleri ve bu malzemelerin ürün standartları verilmiÅŸtir.
5719
Toplam Gösterim5719
Sayfa Gösterim0
Youtube Gösterim0
StreetView Gösterim