Asklepion
iktm35@kulturturizm.gov.tr
Asklepion, kentin güney batısında, 1 km. uzunluÄŸunda sütunlu bir caddeve Romalıların Via Tecta (Pazar Yolu) ismini verdiÄŸi üztü örtülü bir tören yolu ile Bergama' ya baÄŸlanmıştır.
Pausanias'a göre; burada M.Ö.IV.yüzyılda hekimlik tanrısı Asklepios' a adanan kutsal suyun bulunduÄŸu alanda bir tapınak yapılmıştı. Helenistik dönemde alanı çevreleyen sütunlu galeriler ve çeÅŸitli yapılarla geniÅŸletilmiÅŸtir. Ancak M.S.II.yüzyılda buradaki yapılar yenilenmiÅŸ, onarılmış ve ayrıca tiyatro ile bir kütüphane eklenmiÅŸtir. Helenistik dönemde yapılmış olan Asklepios Soter, Apollon Kalliktenos, Tanrıça Hygeia tapınakları ile çeÅŸme, Roma döneminde iÅŸlevini sürdürmüÅŸtür. Asklepion kutsal alanı Hıristiyanlık dönemine kadar kadar önemini korumuÅŸtur. Dinsel özelliklerinin yanı sıra burası aynı zamanda ünlü tıp merkezlerinden Epidauros ve Kos' takiler gibi araÅŸtırma ve deneylerini sürdürmüÅŸtür. Aynı zamanda da Antik çaÄŸ' ın ünlü doktorlarının yetiÅŸtirdiÄŸi bir okul olma özelliÄŸini de korumuÅŸtur.Asklepius saÄŸlık kültünün, M.Ö.V.yüzyılın ortalarında Bergama' lı Aristakhminos' un oÄŸlu Arkhias tarafından buraya getirildiÄŸini Antik ÇaÄŸ tarihçileri ileri sürmüÅŸtür. Söylentiye göre Arkhias, Pindasos Dağı' nda (Madra Dağı) avlanırken düÅŸerek ayağını kırmıştır. Epidavros'a giderek tedavi olan Arkhias, Bergamalıların hizmetine kuytu bir vadide bu tedavi yerini kurmuÅŸtur. Nitekim hekim Galinos “Asklepion'un Mysia DaÄŸları' nın eteklerinde temiz havası, suyu olan bir yerde kurulduÄŸunu” yazmıştır. A.Aristedies ise “Asklepion yöresinin su ve havasının güzelliÄŸi kadar, tanrının kendisi tarafından belli edildiÄŸini, oradaki hastalar kurtarıcı tanrının sesini huzur içinde duyarlar” demiÅŸtir.
Asklepion' un hekimleri hastalarına burada çamur banyosu yaptırır, bitkilerden elde ettikleri ilaçları kullanır, ayrıca onların spor ve müzikle uÄŸraÅŸmalarını saÄŸlardı. Bu arada rüyalar yorumlanır, telkin yoluyla onların iyileÅŸmeleri saÄŸlanır, gerektiÄŸinde de ameliyat gibi iÅŸlemler de yapılırdı. Burada saÄŸlığına kavuÅŸanlar ayrılırken, Asklepios Tapınağı' nı ziyaret ederek maddi olanakları doÄŸrultusunda yardım yaparlardı. Ayrıca iyileÅŸen organlarının küçük birer modelini buraya bırakırlardı. Bu örneklerde pek çoÄŸu Bergama Arkeoloji Müzesindedir.
Asklepion kutsal alanı üç tarafı sütunlu galerilerle çevrili, dikdörtgen planlıdır. Roma Pazar Yolu alana doÄŸudan ulaÅŸmıştır.
11996
Toplam Gösterim11990
Sayfa Gösterim6
Youtube Gösterim0
StreetView Gösterim