Anadolu Bulvarı Girne Mah.
Aydın, Türkiye' nin Ege Bölgesi' nde bulunan, turizm ve tarım açısından gelişmiş bir ildir. Plaka kodu 09' dur. Aydın Türkiye' nin ilk demiryolu kurulan şehridir. Aydın' da çok sayıda tarihi eser bulunur. Türkiye'nin en uzun ikinci tüneli buradadır. Tarihi ve doğal güzellikleriyle bir turizm cennetidir. Aydın; tarihin bilinen devirlerinden beri çeşitli uygarlıklara merkez olmuş, antik çağın Afrodisias, Milet, Alinda, Didyma, Nisa, Prien, Magnesia gibi önde gelen kentlerinde sayısız bilgin ve bilge kişiler yetişmiştir.
Bugünkü Aydın; kuzeyindeki Top Yatağı sırtında kurulan Tralles Kenti ile birlikte MÖ.2500 yılında Hititler zamanında gelişmiş, VII. yy.da Lydia zamanında da en parlak çağını yaşamıştır. Sırasıyla Neolitik, Kalkolotik, Tunç Çağları ile Frigya, Lidya, Pers, Roma ve Bizans çağlarını, 1171-1270 yılları arasında Selçuklular, 1270-1307 yılları arasında Menteşeoğulları, 1307-1390 yılları arasında Aydınoğulları, 1390-1922 yılları arasında Osmanlı dönemini yaşamıştır. Selçuklularla birlikte Türk uygarlığının kültür varlığı ve eserleriyle donatılan Aydın, sosyal hizmetler, tarım ve mimaride uygar günlere şahit olmuştur. Aydın' ın Türk egemenliğinde bir yönetim birimi statüsü kazanması 1390 yılında Yıldırım Beyazıt'ın şehzadesi Ertuğrul Bey'in Vali olarak Aydın'a atanmasıyla başlamıştır.
Aydınoğulları zamanında şehrin adı Aydın Güzelhisarı olmuş, daha sonra Aydın adını almıştır. şehir, XIV yy. da bugünkü yerine kurularak idari kademelendirme sırasıyla, 1390 yılında eyalet, 1426 yılında sancak, 1811 yılında eyalet, 1850 yılında ızmir'e bağlı sancak olmuştur. Aydın' ın 1919 yılına kadar sancak şeklinde devam eden bu yönetim şekli, 25 Mayıs 1919-7 Eylül 1922 yılları arasında 40 aya yakın süren işgalden sonra ve Kurtuluş Savaşının kazanılmasıyla birlikte 1923 yılında değişmiş, müstakil vilayet olmuştur. Aydın, orta ve batı kesiminde verimli ovalar, kuzey ve güneyi dağlar ile çevrili Büyük Menderes Havzası üzerinde 8007 km2’ lik bir alan üzerine kuruludur. Doğusunda Denizli, batıda Ege Denizi, kuzeyde ızmir ve Manisa, güneyde ise Muğla illeriyle komşudur. Akdeniz ikliminin hakim olduğu ıl’ de yazlar sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçer. Ortalama sıcaklık 17.6 °C, ortalama yağışlı gün sayısı 80.6, ortalama yağış miktarı 677,5 mm/yıl' dır. ıl, 37°-44' ve 38°-08' kuzey enlemleri ile 27°-23' ve 28°-52' doğu boylamları arasında yer alır.
Aydın ıli gecekondulaşmadan nasibini almayan nadir illerimizden biri olup, tarım ve turizmin gelişmiş olduğu bir ilimizdir. Son yıllarda başta tarıma dayalı sanayi kolunda olmak üzere tüm sanayi sektöründe önemli mesafeler kat edilmiş ve gelişme süreci de artan bir hızla devam etmektedir. Çalışan nüfusun yarıdan fazlası tarım kesiminden geçimini sağlamaktadır.Yöre halkının kültür seviyesi yüksek düzeydedir. Son 73 yılda Türkiye’ nin nüfusu yaklaşık beş kat artış göstermiştir. Aynı dönemde, Aydın ilinin nüfusu yaklaşık 4,5 kat artış göstermiş ve 2007 yılı sonu itibarı ile açıklanan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre ılimizin nüfusu 946.971’ ye yükselmiştir. Merkez ılçede 6 belediye, 56 köy, 37 mahalle kuruluşu vardır. Bugün ılimizde küçük, orta ve büyük ölçekte yaklaşık 600 sanayi tesislerimizin %90”ı doğrudan ve dolaylı olarak tarıma dayalıdır. ılimiz; toprak, iklim ve ekolojik özellikleriyle polikültür tarıma uygun, tarımın her dalında yetiştiriciliğin yapılabildiği geniş bir potansiyele sahip bulunmaktadır. Dağlarından yağ, ovalarından bal akan il tabiriyle anılan ilimizde toplam nüfusun %55 geçimini tarımdan sağlamaktadır. ıl’ in başlıca gelir kaynağı tarımdır. Çay dışında aşağı yukarı her türlü bitkisel üretimin yapıldığı Aydın’ da en çok katma değer yaratan bitkisel ürünler; incir, zeytin, pamuk ve kestanedir. Bitkisel üretimde ılimiz; ülkemiz genelindeki incir üretiminin % 66”sına, zeytinin % 25”ine, kestanenin % 33”üne, pamuğun %29”una sahiptir. ıl zeytin, incir, kestane üretiminde Türkiye genelinde birinci sırada, pamuk üretiminde Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden sonra ikinci sırada yer almaktadır.
Aydın, geçmişte her ne kadar bir tarım ve bir turizm kenti olarak tanınmışsa da, sanayileşme sürecine girmiştir.
Türkiye’ de üretilen feldispat, kuvars madenlerinin % 95’i Çine ile Milas arasındaki dağlık bölgeden çıkarılmaktadır. İlin önemli bir gelir kaynağı olmaya aday Jeotermal kaynaklar mevcuttur. Sultanhisar Salavatlı’da özel sektöre ait 8,5 Megawatt gücünde Jeotermal elektrik santralinde 2006 yılında ayında enerji üretimine geçilmiştir. Yine Germencik ılçesinde özel sektörce 100 Megawatt Gücünde Jeotermal Elektrik Santrali kurulumu için çalışmalar sürdürülmektedir. Aydın ıli, coğrafi konumu ile kara, demir, deniz ve hava yolu taşımacılığı imkanlarına sahiptir. Son yıllarda karayollarında gerçekleştirilen çalışmalar, Aydın-ızmir otoyolu, ızmir Adnan Menderes Hava Limanına olan yakınlığı ile ulaşımda gelişmişlik standartları yakalanmıştır. Kuşadası Limanı yat ve yolcu gemisi trafiği yönünden önemli bir hudut kapısıdır. ılimiz ilk ve orta öğretimde en başarılı iller arasında yer alır. Sağlık alanında da fiziki altyapı sorunu büyük ölçüde giderilmiştir. Aydın’ ın, diğer güçlü yönleri olan ulaştırma ve haberleşme altyapısı, eğitim düzeyi, sağlık sektöründeki nicelik ve nitelikli altyapısı ile cazibe merkezi olmaya adaydır.
5516
Toplam Gösterim5501
Sayfa Gösterim15
Youtube Gösterim0
StreetView Gösterim