Mekan 360

ANZAC KOYU TÖREN ALANI ÇANAKKALE

Hakkımızda

18 mart tarihinde bozguna uğrayan müttefik armadası dolayısı ile müttekik kuvvetleri büyük bir şok yaşamıştı.Çünkü boğazı geçeceklerinden o kadar emindiler ki.Buna örnek olarak;İngilliz donanma bakanı Winston CHURCHILL 18 Mart yenilgisinden önce müttefik armadasının yapmış olduğu saldırılar sonucunda yıkılan birkaç Türk tabyasının haberini alınca ”Ekselansları herhalde artık bir tereddüdünüz kalmamıştır.
Sizlere bir elimizi bağlasalar tek elimizle boğaz engelini aşacağımızı söylememiş miydim.İşte donanmamızın muhteşem zaferi.Boğazın girişindeki dört tabya bertaraf edilmiştir.Evet bu cepheyi açmakla son derece isabet edilmiştir.Tannenberg’de Almanlar karşısında ağır yenilgiye uğrayan dostumuz Rusya’ya yardım edeceğiz Çarlık yönetimi de savaş aleyhtarı Komünistleri ezecektir.Çanakkale-İstanbul Su Yolu ile onlar mühimmata biz de sayısız asker gücüne kavuşacağız.” Demiştir.
Fakat 18 Mart saldırısından sonra işin böyle olmadığı apaçık ortaya çıkmıştır.Bu durumda  donanmanın zorlaması ile aşılmayan boğazı,donanma destekli kara ordusu ile yarımadayı işgal ederek aşmaya çalışacaklardır.Buarada amaç yarımada işgal edilerek avrupa yakasındaki tabyalar susturulacak böylece mayın tarama gemileri rahatça boğaza girecek,mayınlar temizlenecek ve donanmaya istanbul yolu açılmış olacaktır.İşgal planı için hazırlanan saldırı planında karaya ayak basılacak yerlerden biri olarakta anzak koyu seçilmiştir.
Çıkarma günü olan 25 Nisan tarihinin sabah saat 04.30 unda binlerce anzak askeri sadece bir bölüğün savundu arıburnu kıyılarına ayak basmaya başladı.Osmanlı savunma planının gereği olarak kıyıda bekleyen 27.Alayın 8.Bölüğü, yani bir avuç Türk askeri çıkarmanın ilk saatlerinde çaresiz olarak tek başına mücadele etmek zorunda kalır. 27. Alay komutanı ilerleme emirini beklerken çaresizce,bu saatlarde evlatları olan askerlerinin neler çektiğini düşünerek hatıralarına şunları yazmıştır:
Top sesleri seyrek bir şekilde devam ediyordu.Fakat bu seslerin arasında derinden derine karanlıktan gelen bir uğultu vardı ki,bu hazin ve esrarlı ses; üzerimde çok derin bir tesir yaptı.Bu uğultu çok şiddetli bir piyade ve makinalı tüfek kalabalığının patlamalarının bize aksedebilen uğultusuydu ve bu uğultu arıburnunda bir avuçtan ibaret olan; yardımdan uzak,alay arkadaşkalrımızın kimbilir ne kadar çok üstün bir düşman karşısında,yine kimbilir nasıl bir sıkıntı içerisinde vazifelerini yapmaya çalıştıkları izlenimini verdi.
Çıkarmanın ilk saatlerinde Türk savunması için çok kritik dakikalar yaşanmakta idi.Bu anda 9 tümen komutanı 5. Ordunun ihtiyatı olan 19. Tümenden bir taburluk yardım ister. 19. Tümen komutanı Mustafa Kemal ise bu yardım talebi karşısında bir tabur yerine alayı cepheye sürme kararı verir. Mustafa Kemal ve alayı yetişinceye kadar 27. Alaya ilerle emri verilmiş ve 27. Alay elinde kalan 1. Ve 3. Taburlar ile çoktan harbe girmişti.  57. Alay birliklerininde cepheye yetişmesi ile kritik halde bulunan Türk savunması derin bir oh çekmişti. Fakat Türk birlikleri yetişinceye kadar binlerce anzak askeri karaya çıkmış ve tahkimata başlamıştı bile. İlk saatlerde kaybedilen bu dakikalar müttefik ordusu askerlerine eşi bulunmaz bir fırsat vermiş ve çıktıkları alana yerleşme imkanı sağlamıştı.
Bu da savaşın uzaması anlamına gelmekte idi. Şuan üzerinde bulunduğunuz yeşillik alan biraz önce anlattığımız anların yaşandığı yer olmakla beraber her sene bu savaşın Avustralya ve Yeni Zellandalılar tarafından anıldığı yerdir. Her 25 Nisanda bu bölgeye gelen binlerce anzak torunu burada yitirdikleri atalarını anar ve bunun için sabah saat 04.30 da paçalarını sıvayarak suya girerler ve karaya doğru yüreyerek atalarının neler hissettiğini anlamaya çalışırlar. Anzak koyunda törenin bitmesinin ardından Lone Pine anıtına yürüyen anzak torunları buarada da dini törenlerini gerçekleştirerek atalarını anmaya çalışırlar. Anzak torunları bunu yaparken Türk gençliği de boş durmaz ve Atanın İzinde 57. Alay Yürüyüşü adı altında sekiz bin kişiden oluşan bir yürüyüş düzenler.

Etiketler

anzac tören alan çanakkale eceabat tarih

Görüşler ()

Yorum Ekle