ANKARA ÃœNÄ°VERSÄ°TESÄ° OYUNCAK MÃœZESÄ°

mueseum,visit,araba,car,toy,uçurtma,sapan,çember,topaç,bebek,yürüteç,ev,hayvan,kamyon,teneke,geleneksel,kağıt,hamur,porselen,plastik,sanayi,tarih,kültür,eğitim

  Ank. Ãœni. EÄŸ. Fak. Cemal Gürsel Caddesi

  0312 363 33 50  

 

Toplam Gösterim Sayısı   9180

Sanal Tur

Toplam Gösterim: 9180

Hakkımızda

EÄŸitim Bilimleri Fakültesi Oyuncak Müzesi 20 Nisan 1920'de açıldı. Temel iÅŸlevi hızlı toplumsal deÄŸiÅŸim içinde kaybolmakta olan oyuncakları korumak olan müze, aynı zaman da bir araÅŸtırma ve eÄŸitim merkezi olarak da hizmet vermektedir. Halen bin beÅŸ yüz oyuncak bulunan müzede oyuncaklar dört ana grupta toplanmaktadır.
I. Geleneksel Oyuncaklar: Daha çok oyuna baÄŸlı, yerel, mevsimlik, el yapımı oyuncaklar: Uçurtma, sapan, çember, topaç, bez bebek, beÅŸik, yürüteç, vb.
II. Fabrikasyon Oyuncaklar: Sanayi ürünü olan bu oyuncaklar yapıldıkları malzemeye göre sınıflandırılmıştır:
1. Tahta Oyuncak: ÇeÅŸitli arabalar, evler, hayvanlar, vb. Ä°lk fabrikasyon tahta Türk oyuncağı (1938) örnekleri de bu grupta yer almaktadır.
2. Teneke Oyuncak: Araba, tren, kamyon, çeÅŸitli hayvanlar, mutfak eÅŸyaları, kurÅŸun askerler, vb. Bu grupta en eski (1933) Türk teneke oyuncaklarından örnekler bulunmaktadır.
3. Kağıt Oyuncak: Kartondan ve kağıttan üretilen çeÅŸitli oyuncaklar.
4. Plastik Oyuncak: Plastikten yapılmış çeÅŸitli eski ve yeni oyuncaklar.
5. Bebek ve YumuÅŸak Oyuncak: Kağıt hamuru, porselen, plastik gibi çeÅŸitli malzemelerden yapılmış bebekler, pelüÅŸ hayvan modelleri. Bu grupta Türk oyuncak bebek sanayiinin en eski (1960) örnekleri sergilenmektedir.
III. Yabancı Oyuncaklar: KiÅŸisel ya da ticarî amaçlarla baÅŸka ülkelerden getirilmiÅŸ çeÅŸitli oyuncaklar. Müzenin en eski parçaları (1890) bu grupta yer almaktadır.
IV. Antik Oyuncaklar: Ülkemizin birçok arkeoloji müzesinde sergilenen antik oyuncakların bazılarının kopyaları.
EÄŸitim Bilimleri Fakültesi Oyuncak Müzesi oyuncağın ülkemizdeki tarihsel geliÅŸimini saptama çalışmalarını sürdürmektedir. Oyuncak aracılığı ile sanayi tarihi, kültür tarihi, eÄŸitim tarihi araÅŸtırmaları yapılabilmektedir. Müze ayrıca çocuklara tarih bilinci kazandırmaya, oyuncağın çocuk geliÅŸimindeki önemini vurgulamaya çalışmaktadır.
EÄŸitim Bilimleri Fakültesi Oyuncak Müzesi'ne giriÅŸ ücretsizdir. Okullar ve diÄŸer ziyaretçi grupları randevu ile kabul edilmektedir.

mueseumvisitarabacartoyuçurtmasapançembertopaçbebekyürüteçevhayvankamyontenekegelenekselkağıthamurporselenplastiksanayitarihkültüreğitim

360° Video

Gösterim: 0

Sokak Görünümü

...Yükleniyor...

Gösterim: 0

Analistik Veriler

9180

Toplam Gösterim

9180

Sayfa Gösterim

0

Youtube Gösterim

0

Google Gösterim

FOTO GALERÄ°