Sofular Mh. 68100 Aksaray
0382 213 10 70
mail@aksaraylisesi.k12.tr
Daha Harf İnkılabı yapılmadan önce kurulan okulumuzun o dönemlerde yapılan okuma yazma seferberliği çerçevesinde okuma yazmanın gelişmesine çok büyük katkıları olmuştur.
O dönemlerde kültürel ve sanat etkinliklerine büyük önem verilmiş ve nitekim 1930-1931 eğitim öğretim yılında müzik korusu oluşturularak İstiklal Marşımızın piyano eşliğinde okutulmasına başlanmıştır. Yine bu bağlamda çeşitli tiyatro çalışmaları yapılarak gösteriler düzenlenmiş, spor dalında altı ayrı dalda ülke birinciliği,ikinciliği ve üçüncülüğünü okulumuza kazandırmışlardır.
Üç katlı bu taş bina son Osmanlı mimarisinin dikkate değer bir yadigârıdır. Kapısının üstünde eski harflerden bir kitâbe vardır. Tarih beytinin ikinci mısrasındaki noktalı harfler Ebced hesabına vurulursa 1342 rakamı çıkar.Bu tarih beyti Aksaray Mutasarrıfı ( Vali) Abdullah Sabri Karter Bey hazırlamıştır. Kitâbesine göre burası M. 1926 - H. 1342yılında İdâdi (Ortaokul) Mektebi olarak yapılmıştır.Okulun inşâsına Mutasarrıf Sabri Bey’in büyük gayretleriyle başlanmıştır. Cumhuriyet rejimi devrinde mutasarrıflarla idare edilen sancaklar il yapılmıştır. Bunun üzerine Abdullah Sabri Karter Bey Aksaray’ın ilk valisi olmuştur. Bina tamamlanmak üzere iken kendisi Edirne Valiliğine tayin edilmiştir. Kendisinden sonra gelecek Valinin bu binayı hükümet konağına tahsis edebileceği endişesi ile hemen idadi (ortaokul) öğrencilerini buraya taşıtmak suretiyle (oldu bitti) yapmıştır.
Tarihe merakı bulunan Abdullah Sabri Bey Aksaray abidelerini incelemiş (Aksaray dağarcığı) adlı birde kitap hazırlamış fakat, bastıramamıştır. Ölmeden evvel hazırladığı vasiyetnamesine göre vefatından sonra eşi kitabı Aksaray’a getirerek imza ile Halkevi Başkanı’na vermiştir. Saçaklarının altları Kûfi harflerle yazılmış sabit levhalarla süslenmiştir. Mutasarruf Abdullah Sabri Bey tarafından hazırlanan kitabede yeni harflerle şöyle yazılır:
1- Didim tarih-i cevherdâr Sabrî Hak’ka minnetle
2- Yapıldı Aksaray şehrinde idâdi metanetle
1958 yılında Ortaokulun eğitim ve öğretim yaptığı binada Lise kısmı da açılarak Ortaokul ve Lise aynı binada öğretime devam etmiştir. Bu arada, Aksaray Ortaokulu şeklinde olan ismi Aksaray Lisesi olarak değiştirilmiştir.1958- 1960 yıllarında binanın bahçesine Kaymakam Ziya Durakoğlu ve Okul Aile Birliği’nin maddi ve manevi destekleri destekleriyle üç katlı bir pansiyon binası, yaptırılmıştır. Öğrenci sayısının her yıl artması neticesinde pansiyon binasının odalarından da sınıf olarak faydalanılmış ve pansiyon binası 1970 yılına kadar pansiyon olarak kullanılamamıştır. Ancak 1970 yılında pansiyon olarak öğrencilerin faydalanabilmesine açılmıştır.Bu gün bu bölüm de İl Milli Eğitim Müdürlüğü bulunmaktadır.
1970-1971öğretim yılında Millî Eğitim Bakanlığı ve Okul Aile Birliği iş birliği yaparak yeni bir Ortaokul binası yaptırmış ve Lise, Ortaokul’dan ayrılarak öğretimine müstakil olarak devam etmiştir.Ayrıca 1966 yılında tarihi Lise binasının zemin katına bir Oda Tiyatrosu ile bir Resim ve Sanat Galerisi öğretmenlerin çalışmalarıyla ilave edilmiştir.Çatısı yenilenen ve kalorifer tesisatı da kurulan bina son zamanlarda yapılan onarım ve restorasyon sayesinde şehrin en ihtişamlı binalarından birisi olarak Cumhuriyeti temsil etmektedir. Artan öğrenci sayısı sonucu binanın ihtiyacı karşılayamaması üzerine1977 ‘de Kaymakam Yüksel ÖZDEN öncülüğünde 12 derslik ek bina yapılmıştır.
15953
Toplam Gösterim15953
Sayfa Gösterim0
Youtube Gösterim0
StreetView Gösterim