Hakkımızda
Bağlar Arası Kazı Alanı
Çeşme Bağlarası’ndaki kazı çalışmaları Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Vasıf Şahoğlu başkanlığında sürmektedir. Yapılan arkeolojik kazılar sayesinde Çeşme sadece deniz ve güneş cennet değil aynı zamanda tarih cenneti olma yolunda ilerlemektedir. Çeşme’nin en eski yerleşmesi olan Bağlararası’nda yollar ve yolların etrafındaki yapılardan oluşan planlı bir yerleşim düzeni ortaya çıkmaya başlamıştır.
Kazılar, bu bölgenin en azından M.Ö. 3. binden günümüze kadar sürekli bir şekilde iskân edildiğini göstermektedir. Yapılan kazılar, yerleşme binlerce yıllık tarihi boyunca, bazı yaşanan doğal afetlerden, bölgede tespit edilen derenin konumuna ve sahil şeridinin yer değiştirmesine bağlı olarak zaman içerisinde sağa sola, öne arkaya kayarak genişlemiş veya yer değiştirmiş olduğunu ortaya koymuştur. Bölgede yapılan çalışmalarla yapıları ortaya çıkarmakla birlikte buluntular sayesinde o dönem insanları hakkında bilgi sahibi de olunmaktadır.
O dönemde yaşayan insanların günlük yaşayışları, sosyal ve dini faaliyetleri, kullandıkları aletler, ev araç ve gereçleri, yedikleri ve yemedikleri hayvanlar ile bölgede o dönemde görülen bitkilerle ilgili bilgiler elde edilmektedir. Bu yıl, sadece kazı alanlarını görmek için Çeşme’ye gelen yerli yabancı turistler vardır. Bölge, zaman içerisinde turizm açısından daha da önem kazanacaktır. Böylece Çeşme yeni bir turist çekim merkezine kavuşmuş olacaktır. Çeşme – Bağlararası’ndaki bu yeni keşif bölge tarihi açısından çok önemli bir bulgudur.
Etiketler