Mekan 360

SIĞACIK KALESİ (İZMİR)

Görüntülenme - 31389 Yorum Ekle

Hakkımızda

Tarihin, doğanın ve teknolojinin yıpratmakta aciz kaldığı kalenin geçmişi Selçuklular dönemine kadar uzanır. Şiddetli yer sarsıntılarıyla harap olunca önce Aydın oğulları daha sonra Osmanlılar tarafından tamir görmüştür. Ege denizindeki önemli stratejik konumunun Kaptan-ı Derya Piri Reis tarafından fark edilmesiyle Kanuni Sultan Süleyman tarafından Palak Mustafa Paşaya Teos harabelerinden getirilen taşlar kullanılarak yaptırılmıştır. Şimdiki hali 1521-1522 yıllarından kalmadır. Önceleri "Sığla" olarak anılan kale savunma amacından çok deniz üssü olarak değerlendirilmiştir. Kalenin Kuşadası , Ayasılık ve Seferihisar adında üç ayrı kapısı vardır. Deniz üssünde; Bir dış kale bir de koğuş tabir edilen askerlerin günlük hayatını ve eğitimini geçirdiği iç kale ile bu iç kalenin denize bakan kısmında iki burç ve iki kapı bulunmaktadır. Kale duvarları üzerinde bazı evlerin ikinci katı yükselirken duvar aralarında bazı ev duvarları ve pencereleri ile Teos'tan gelen taşlar görülmektedir. Burçların kuzeye bakan avlu duvarlarında 1.20'ye 50cm. ebadında 3m aralıklı mazgallar bulunmakta ancak şu anda bazıları kapatılmış durumdadır.
Kale içindeki evler bitişik düzende olup, bazıları tek bazıları iki katlıdır. Evlerin çoğunluğu kerpiçtendir, büyük bölümünün içinde iç avlu bulunmaktadır, iki katlı evlerde cumbalar ve tahta panjurlar bulunmaktadır. Evlerin içindeki merdivenler ve kapılar tamamen ahşaptır. Kalenin kuzey tarafında Barbaros Halil Paşa kemerinin üst bölümü yıkılmış durumdadır.

Etiketler

sığacık kalesi kale sığacık

Fotoğraflar

Görüşler (5)

Anıl Özcan

Nowadays you are going to see only some part of walls. Inside the fortress,some small streets and nice houses create spectacular ambiance. Calm,peaceful and lovely place. A cittaslow... Spending time there feels comfortable. And lots of spots to take some photo i you are interested in.

5 yıl önce

Halit Ozturk

A renovated area of small houses converted to cafes, bars, restaurants, small BB hotels... over crowded during holidays and summer... main activity is eating... major issue with car parking... however good experience especially for first timers.

5 yıl önce

Engin Ertem

The streets and external walls of castle are still present. Narrow streets are nice to walk by. Streets and old houses are well entertained and clean from the outside. Local bazaar in castle is on Sunday’s, it’s crowded but worth visiting. It’s great for meeting local people and taste local food.

5 yıl önce

Selcuk Erdemir

Historical treasure old and quality place quite time quite people lovely atmosphere and...... More..... Good things

5 yıl önce

Memduh Gunal

We have not gone into the castle but the surrounding area is very nice. On a weekend many people were around dining, drinking tea coffee everywhere. There were very nice seafood restaurants all around or close to the castle..

5 yıl önce

Yorum Ekle