Mekan 360

KAPALI ÇARŞI

Görüntülenme - 10492 Yorum Ekle

Hakkımızda

Bursa fethedildiğinde bir ticaret yolu üzerinde muhkem bir ‘Askeri Üs’ten başka bir şey değildi. Osmanlı Bursa’yı yaratma sürecinde hanlar, hamamlar yaptı ve zamanla Tahtakale altında bir ‘Uzun Çarşı’ aksı oluştu. Bu, Kapalıçarşı’nın doğuşudur. Ve Kapalıçarşı, yüzyıllar boyunca yangınlar, depremler geçirdi, yandı-yıkıldı, yeniden yapıldı… Bugün; Bursa’ nın ticaret ve alışveriş vitrini olan Kapalıçarşı, tarihi imajını yitirmiş değildir.

Orhan Gazi zamanında Hanların araları çatı ile kapatılarak kapalı çarşılar meydana getirilmeye başlanmış ve kapalı Çarşı'nm ilk hali bu şekilde oluşmuştur.

Daha sonraki yıllarda Sahaflar, Aktarlar, İvaz Paşa , Gelincik, Sipahiler, Karacabey(Yorganeılar,Sandıkçılar) Eski bakırcılar çarşıları eklenerek kapalı çarşıyı oluşturmuşlardır. 1958 yılında tamamen yanan kapalı çarşı yeniden inşa edilmiştir.Kapalı çarşı ilk halinde olduğu gibi tek katlı olarak değil alttan zemin kat, sokak seviyesinde ve yolların iki tarafında dükkanlar ve dükkanların üst katları olarak inşa edilmiştir.Çarşının üstü de modern bir şekilde kapatılmıştır, 1855 depremde yıkıldıktan sonra üstü açık kalan İvaz Paşa ve Eski Bakırcılar Çarşıları da 1960 yılında restore edilerek üstleri kapatılmıştır. Günümüzde içinde barındırdığı Kuyumcular bedesteni,Yorgancılar çarşı sı,ayakkabıcılar çarşısı, mobilyacılar ile tam olarak alışveriş ve ticaretin merkezi durumundadır.

Üst katta 50, alt katta 45 olmak üzere toplam 95 odası vardır.Üst katta bulunan odaların tamamı ipek ve ipek ürünleri satan dükkanlar olarak kullanılmaktadır. Üst katta güneye açılan bir kapısı ile alt katta Orhan cami tarafına,tuz pazarına ve kuzeyinde kapalı çarşıya açılan kapıları vardır. Kuzeye açılan büyük taş kapısı firuze çinilerle süslüdür. Avlusunda altı şadırvan olan kubbeli bir mescit bulunmaktadır.Günümüzde Kozahan'ın iç avlusu insanların dinlenebilecekleri kafeterya ve çay bahçesi olarak düzenlenmiştir. Hanın mimarı Abdül-Ula Bin Pulad Şah, İnşaat ustası da Suca Bin Karaca'dır. Han-ı Cedid-i Evvel, Simkeş, Beylik, Kervansaray'ı, Cedid-i Amire gibi isimlerle anılan Koza Hanı eskiden olduğu gibi şimdi de Bursa'nın ipek ve ticaret merkezidir.
Orhan Gazi’nin yaptırdığı ve ilk Bedesten olarak bilinen Emir Han’ın yetersiz kalması üzerine Yıldırım Bayezit tarafından XIV. yy’ın sonunda yapılan 100 dükkânlı Bedesten günümüzde hem Bursa’nın hem de Kapalıçarşı’nın kalbini oluşturmaktadır.
Kentin merkezindeki Emir Han, Koza Han, Geyve Han gibi hanların aralarının zaman içinde çatı ile kapatılarak oluşturulan Kapalı Çarşı; daha sonraları Sahaflar, Aktarlar, Yorgancılar, Sandıkçılar, Kuyumcular, Kavukçular, İplikciler, Sipahiler ve Bakırcıların ilave edilmesiyle genişletilmiştir.
Geçmişte alışveriş ve ticaretin nabzının attığı Ulucami’nin arka tarafındaki Kapalıçarşı ve Bedesten günümüzde de tüm zenginliği ve canlılığı ile hizmet vermeye devam ediyor.

Etiketler

bursa kapalı çarşı

Fotoğraflar

Görüşler (5)

Yasir 00905531228861

Great

5 yıl önce

Mehedi Soroj

You know Bursa was the capital of ottoman Empire for more than five hundred years. So many tourists come here two see this city. The do their shopping from some local market. i think so ‘Kapalı Çarşı Kuyumcusu & Bursa Kuyumcusu’ is a good market for buy something.

8 yıl önce

Ahmet Bayat

Ayakkabıcılar bölümü insanlara saldırmayı bırakmış hayret ettim ve tebrik ediyorum kim eğitim verdiyse

5 yıl önce

Derya Sari

Harika hizmet

5 yıl önce

Perde Modelleri

Park yeri park yeri park yeri artık kac yıl gecti bir park yeriz düzenlemesi yapamadınız yazık ya

5 yıl önce

Yorum Ekle